IMAMO VIDEO

U Zagrebu postavljali kupolu na crkveni toranj, pogledajte što se dogodilo: ‘Sve je bilo zastrašujuće...‘

Majstori su ustrajali u povratku stožca od 15 metra, replike koji je izvorno bio djelo Hermana Bollea na vrh crkve
 R J/

Skoro prava drama odvila se jučer, u subotu, kada se nakon opsežne obnove, uz pomoć dizalice vraćao visoki bakreni stožac na vrh tornja crkve svetišta u zagrebačkim Remetama, Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije. Bilo je na rubu da će vjetar prevrnuti kupolu repliku koja je izvorno bila djelo Hermana Bollea.

Kupola je obnovljena u kompleksnom postupku nakon što je stradala u potresu.

Bio je to jučer opasan pothvat radi jakog vjetra te se stožac visok 15,3 metra ljuljao kao jedrenjak na nemirnom moru, ali na visini u zraku. Kako je stožac dizan tako je sve jače puhao jugo istočni vjetar. Ipak, nije se odustalo, nisu vratili stožac na plato i zato što je zadnji vikend pred Uskrs, kako bi do tad bio na vrhu.

Na snimci koju donosimo snaga vjetra se najbolje vidi pri kraju snimke

Majstori restauratorskog poduzeća Kipar Jovičić pod vodstvom Radivoja Jovičića, višeg konzervatora, ipak su uspješno postavili stožac - bakrenu kupolu na toranj.

- Dizaličari su također bili na rubu odluke da odustanu iz bojazni da vjetar ne obori dizalicu. Sve je bilo zastrašujuće i za majstore koji su gore pokušavali smiriti talasanje držeći za gurtne. No naglašavam da se najgore nije ni moglo dogoditi jer sam modularni ring pozicionirao točno na jabuku pa bi krajnja šteta mogla eventualno biti oštećena zlatna jabuka koju bi onda trebalo naknadno krpati - ističe Jovičić.

image
R J/

Dodaje kako je u momentu najveće bojazni crkveni zbor počeo pjevati sve glasnije da bi bodrio majstore i izgleda da je pomoglo.

image

Način obnove

R J/

Ovaj događaj vjerska zajednica župe Remeta obilježila je kao vrijedan događaj te su prisustvovali postavljanju. Isti majstori i viši konzervator Jovičić vratili su nedavno nakon restauracije i kupolu na vrh crkve na Cvjetnom trgu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 12:55