SREĆA U ZOO VRTU

U Zagrebu prvi put rođeni patuljasti mungosi! Ponosni roditelji mališane ne puštaju iz vidokruga

Kad osjete opasnost, mladunce glasanjem pozivaju u zaklon. Počeli su im donositi krutu hranu - od banana i rajčica do ličinki kukaca
patuljasti mungosi
 ZG Zoo

Patuljasti mungosi koji su u Zoološki vrt grada Zagreba stigli prošle godine postali su roditelji. Njihovi potomci prvi su patuljasti mungosi rođeni u Zagrebu.

Između ženke patuljastog mungosa, rođene prije tri i pol godine u Nizozemskoj, i mužjaka, njezina vršnjaka iz Francuske, od prvoga dana zajedničkoga života u Hrvatskoj cvjeta "amour". Bilo je samo pitanje vremena kad će njihova ljubav rezultirati pomlatkom.

image
patuljasti mungosi
ZG Zoo

Mladunci kojima se još ne zna spol na svijet su došli u drugoj polovini srpnja. Prve su dane provodili skriveni, no sad su veći dio dana na otvorenome. Istražuju vanjski dio svoje nastambe u Afričkom selu, igraju se i promatraju merkate koji žive u susjednoj nastambi.

image
patuljasti mungos
ZG Zoo
image
patuljasti mungos
ZG Zoo

- Roditelji male patuljaste mungose ne puštaju iz vidokruga. Pozorno prate svaki njihov pokret. Kad osjete opasnost, mladunce glasanjem pozivaju u zaklon. Mladunci su prvih 45 dana sisali mlijeko, a nakon toga su im roditelji počeli donositi krutu hranu - od banana i rajčica do ličinki kukaca. Da se o njima svi izvrsno brinu, potvrđuje i razvoj mališana. Naime, mladunci su nakon nepuna dva mjeseca gotovo dosegli veličinu roditelja - rekao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Patuljasti mungosi najmanji su od svih mungosa. U prirodi nastanjuju savane i šume istočne i južne Afrike. Ženke su dominantnije od mužjaka, a glavnu ulogu u skupini ima starija, dominantna ženka. U skupini svatko dobro zna svoje mjesto, pa rijetko dolazi do međusobnih sukoba. U odgajanje mladunaca, među kojima je većina onih dominantne ženke, uključeno je cijelo selo. U skupini postoje i dadilje koje pomažu u odgoju mladunaca i njihovoj pripremi za samostalni život.

image
patuljasti mungos
ZG Zoo

Mladunci postaju spolno zreli u dobi između dvije i tri godine. Ne zna se koliko žive u prirodi, a u zoološkim vrtovima mogu doživjeti deset godina.

Patuljasti mungosi prepoznatljivi su po sitnoj njuški te malenim i zaobljenim ušima. Dlaka na glavi im je kratka, a niz tijelo se produžuje. Rep im čini više od polovine tijela.

image
patuljasti mungosi
ZG Zoo
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 16:37