ATRAKCIJA

U Zagrebu se sprema velika izložba kanabisa, mogla bi biti ogroman hit: Posebno je zanimljivo gdje će se održati

Od 26. do 28. svibnja svi obožavatelji te biljke moći će posjetiti izložbu i festival na kojem će se okupiti izlagači iz cijele Europe
 Privatna arhiva

U zagrebačkoj Hali, točno 150 metara od policijske postaje u Heinzelovoj, tri dana slavit će se konoplja. Popularni Cultiva Hanfexpo, koji se ove godine po 15. put održava u Beču, udružio je snage sa zagrebačkim Muzejom kanabisa i doveo atrakciju u glavni grad Hrvatske.

Od 26. do 28. svibnja svi obožavatelji te biljke moći će posjetiti izložbu i festival na kojem će se okupiti izlagači iz cijele Europe. Doznali smo da će cijeli događaj biti praćen urbanom glazbom, a posjetitelji će moći prezalogajiti na nekom od kamiona s hranom i utažiti žeđ u barovima s pivom.

image

Muzej kanabisa

Privatna arhiva

- Smatram da je ovo velika stvar za naše tržište na kojem, unutar zakonskih okvira, želimo širu javnost informirati o medicinskoj upotrebi ove biljke i cjelokupnog ekosustava vezanog uz industriju, rekao nam je direktor Muzeja kanabisa Tvrtko Kračun.

Dodao je da ovako nešto ne postoji u regiji zbog čega očekuju posjetitelje iz okolnih zemalja kao što su Mađarska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija i druge. Iako nas od sajma dijele još dva mjeseca, već je 60 posto izlagača potvrdilo svoja mjesta. Unutar Hrvatske postojat će i organizirani prijevoz do lokacije iz svih većih gradova.

Na sajmovima ovog tipa, među kojima su najpoznatiji Spannabis u Barceloni i Mary Jane u Berlinu, više od pola sajma zauzmu banke sjemena, gdje posjetitelji mogu kupiti sjemenke i posaditi ih doma, no to u Zagrebu neće biti slučaj.

Kračun objašnjava da se u nekim trgovinama mogu kupiti neoljuštene sjemenke kojima se teoretski može uzgojiti biljka s više od 0,2 posto THC-a, što je u Hrvatskoj ilegalno. Banke sjemena zbog toga će na zagrebačkoj izložbi bit će zabranjene.

- Vjerujem da će u Hrvatskoj doći do legalizacije u idućih 5-7 godina. Vidi se pozitivan trend po pitanju kanabisa koji više nije kontroverzna tema, niti među ljudima, niti u medijima. Kanabis je najistraživanija biljka posljednjih nekoliko godina, postoji više od 4000 znanstvenih radova na tu temu pa su ljudi educiraniji nego ranije, objašnjava Kračun.

Sasvim je slučajno što se cijeli događaj smjestio tik uz ogradu policijske postaje, uvjerava nas direktor muzeja. Izbor lokacije pao je na Halu jer im je zgodno što je podijeljena na vanjski dio, gdje će biti glazba, hrana i piće, te unutarnji dio za izlagače. Kompletni prostor prostire se na 5000 kvadratnih metara na kojem se očekuje više od dvije tisuće posjetitelja.

image

Tvrtko Kračun

Privatna arhiva

- Cilj nam je organizirati veliko druženje za ljude koje zanima ova tematika. Ne očekujemo probleme jer se tu uglavnom radi o nimalo agresivnim i druželjubivim ljudima, no pušenje marihuane bit će zabranjeno, sukladno zakonima, kaže Kračun.

Jedna od zanimljivosti svakako će biti i staklopuhači koji će u svojim nastupima uživo demonstrirati izradu bongova i pipeova. Na ovom kanabis druženju bit će moguće kupiti razne gotove proizvode dostupne na tržištima širom Europe.

Na sajmu u Beču koristili su se materijali iz našeg zagrebačkog Muzeja Kanabisa koji je otvoren u veljači prošle godine. Unatoč kratkom postojanju na tržištu, muzej je osvojio tri nagrade na Clio festivalu u Las Vegasu za promicanje kanabisa i prodao prvu licencu za korištenje sadržaja i materijala na njemačkom govornom području.

image
Privatna arhiva

Ulaznice se mogu nabaviti na internetskoj stranici Entrio.hr, a cijena za petak (26. svibnja) i nedjelju (28. svibnja) iznosi 10 eura, dok ona za subotu (27. svibnja) stoji 12 eura, a sva tri dana koštaju 25 eura. Sajam će počinjati u 9 ujutro i završavati oko 20 sati, dok će festivalski program trajati do 23 sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 18:14