NAJGORI DAN

U Zagrebu srušen rekord dnevnog broja zaraženih: ‘Bilo bi i gore da možemo više testirati‘

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr.Andrija Štampar doznajemo kako je do sada maksimalan broj pozitivnih bio oko 1040

Ilustracija

 Duje Klaric/Cropix

U gradu Zagrebu danas su oboreni svi rekordi dnevnog broja zaraženih. Čak 1371 Zagrepčana u protekla 24 sata dobili su pozitivan PCR test, što čini 30 posto ukupnog broja novozaraženih u Hrvatskoj. Pozitivnih u odnosu na testirane bilo je gotovo 45 posto, što govori da je zaraza potpuno van kontrole kako u Zagrebu tako i u ostatku Hrvatske.

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar doznajemo kako je do sada maksimalan broj pozitivnih u 24 sata u Zagrebu bio oko 1040.

Također, kažu da dnevno mogu testirati tri tisuće osoba, a naravno, testira se i na drugim lokacijama, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i u bolnicama. Smatraju da bi i u drugim gradovima bilo više pozitivnih kada bi se više testiralo. Naravno, u svemu postoje maksimumi, tako i u testiranju stoga se postavlja pitanje jesu li brojevi novozaraženih u 24 sata relevantan podatak ili bi bilo važnije pratiti dnevni porast hospitaliziranih.

Naime, kako su nam rekli brojni liječnici obiteljske medicine, ali i sami građani, na testiranje čekaju po četiri ili pet dana. Dok ne dobiju negativan nalaz, kada god on bio važno je da budu u izolaciji, ali i njihovi najbliži kontakti moraju biti u samoizolaciji. No, njih nema tko nazvati.

Primjerice, danas kada je u Zagrebu 1371 zaraženi, potpuno je jasno da liječnici obiteljske medicine i epidemiolozi vjerojatno neće stići nazvati sve zaražene kako bi im odredili izolaciju, a njihove kontakte koji trebaju u samoizolaciju zasigurno nitko neće nazvati.

Stoga iz HZJZ-a i 'Štampara' apeliraju na građane da se ponašaju odgovorno, shvate situaciju u kojoj se nalazimo, te se sami izoliraju kada je to potrebno i da nazovu svoje kontakte kako bi ih upozorili da su kontakti oboljelih i da se zadrže u samoizolaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:46