ZORAN BARUŠIĆ

U Zaraznoj među zaraženima trudnice, roditelje i jedno dijete: ‘Kapaciteti su nam gotovo puni‘

"Ono što pratimo cijelo vrijeme pa tako i u ovom valu to je izrazito velik broj onih mlađe odnosno srednje-dobne skupine."

Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević gdje se nalaze pacijenti oboljeli od koronavirusa, Arhiva

 Boris Kovacev/Cropix

Zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, Zoran Barušić, gostovao je u RTL-u Danas i govorio o trenutnoj situaciji u bolnici.

Iako se u drugim bolnicama osjeti blagi pad, u Zaraznoj se on ne osjeti. Imaju stotinu bolesnika koji su covid pozitivni, a samo su dva slobodna kreveta. Barušić kaže kako ima od onih najmlađih pa do najstarijih:

"Ono što pratimo cijelo vrijeme, pa tako i u ovom valu, to je izrazito velik broj onih mlađe, odnosno srednje-dobne skupine."

Kaže kako ima i trudnica koje su hospitalizirane: "I rodilje i jedno dijete u ovom trenutku."

U dvije intenzivne jedinice imaju 25 bolesnika: "Od toga ih je 11 na ECMO potpori i svi su zapravo na nekom obliku respiratorne potpore odnosno mehaničke ventilacije."

Barušić kaže kako su gotovo svi necijepljeni: "Samo mali broj je onaj koji je cijepljen ili mu je nepoznat cijepni status, ali to su zapravo sve praktički necijepljeni bolesnici."

Istaknuo je kako su jučer imali jednog preminulog bolesnika: "Sve ovisi o broju onih koji su teško bolesni i kako se situacija razvija od dana do dana, ali mi taj broj bolesnih koji će umrijet ćemo vidjeti u sljedećim danima generirano zapravo iz ove cijele epidemiološke situacije koja je zapravo loša još uvijek."

Kaže kako će odluku o obveznom cijepljenju prepustiti nadležnim službama: "Mi smo tu da liječimo sve one koji trebaju bolničku skrb i da im maksimalno pomognemo."

Moguće je, objašnjava Barušić, da će omikron biti okidač koji će promijeniti mišljenje o npr. obveznom cijepljenju: "Ne znamo još uvijek dosta o tome soju i sve ovisi zapravo o novim saznanjima, kakav će biti daljnji tijek, prvenstveno što se tiče i epidemioloških mjera, a i onoga svega što će polučiti eventualno neki razvoj novih cjepiva."

U razgovoru za RTL kazao je i kako je moguće da je prošao vrhunac četvrtoga vala: "Još uvijek moramo osjetiti rezultate velikog broja oboljelih koji su se generirali zadnjih 10-ak dana, dva tjedna. Što će biti u danima koji slijede, vidjet ćemo. Međutim mi smo puni u ovome trenutku, praktički nemamo slobodno mjesto i dokle god bude tako, na nama će biti da ne možemo reći da je situacija imalo bolja."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:58