NATJECANJE

UČENICI POKAZALI ZNANJE IZ ROBOTIKE Osnovnoškolci izradili strujni krug i vlastite robotske konstrukcije

 Sandra Šimunović/EPH

Osnovna škola Matije Gupca ugostila je deveto natjecanje iz robotike za učenike viših razreda osnovne škole, Robokup. Školsku dvoranu ispunilo je 30 ekipa sa po tri člana koji su, tradicionalno, zadnji vikend siječnja iskoristili za demonstraciju znanja usvojenog sustavnim i dugotrajnim radom.

I iako su učenici i njihovi mentori dobili smjernice za pripremu, koji ih točno zadaci čekaju, nisu znali do samog početka natjecanja.

Prvi, jednostavniji zadatak sastojao se od sastavljanja strujnog kruga po zadanoj električnoj shemi, dok su za drugi zadatak učenici donijeli unaprijed pripremljenu robotsku konstrukciju. Zadatak gađanja čunjeva ping-pong lopticama počelo je nakon spajanja softvera i hardvera. Pri ocjenjivanju su vrednovani međusobna suradnja, urednost tijekom i na kraju rada te jesu li zadovoljeni uvjeti zadatka. Pobjedu su na kraju odnijeli učenici Osnovne škole Gustava Krkleca Amina Mutapčić, Sven Palac i Una Isajbegović.

-Iznenađen sam, nisam očekivao ovako dobar rezultat. Sveukupno, zaista sjajan uspjeh - zaključio je njihov mentor Josip Jurić.

- Robotika je najkompleksnija disciplina unutar natjecanja koja organizira Hrvatska zajednica tehničke kulture jer predstavlja cijelu lepezu djelatnosti. Treba poznavati i elektrotehniku i strojarstvo, ali i računalni dio, programiranje - naglašava Ivan Vlainić, predsjednik Zajednice, inače mentor poznatog inovatora Mate Rimca. Za njega kaže da je svoj put počeo jednako kao i ova djeca te da među njima sigurno čuči neki novi Rimac. Vlainić navodi i da je jako zadovoljan sadržajem kurikuluma tehničke kulture predviđenog u novoj reformi školstva, ali da bi se u svrhu provedbe tog programa satnica tehničkog trebala povećati s jednog na dva sata tjedno.

Osim glavnog programa, na Robokupu su organizirane i radionice za djecu s Downovim sindromom, ali i za djecu vrtićke dobi i niže razrede osnovne škole, Robostart.

- Ja sam već stari robotičar. Puno mi je bolje izrađivati robote nego se igrati na kompjutoru - kaže šestogodišnji Ivan, koji se sa svojim prvim robotom susreo prošle godine i jedva čeka sudjelovanje na jednom ovakvom natjecanju ‘za velike’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:28