SPORNA PRODAJA

Udruga P.I.N.K. Life ogorčena: ‘Je li micanje borova bilo uistinu nužna akcija ili samo nečije iživljavanje?

Tvrde da su se svi ostali zakupci zauzeli veću površinu i da su njihovi prodavači ‘samo predlagali cijenu‘

Borovi Hrvatskih šuma, Prodajno mjesto P.I.N.K. Lifea

 Privatna Arhiva/

- Nakon što imamo sva pozitivna rješenja Grada i Inspektorata, je li micanje borova bilo uistinu nužna akcija ili samo nečije iživljavanje i splet zakulisnih igara? - pitaju se u svojem priopćenju iz udruge P.I.N.K. Life koja je do četvrtka prodavala borove na križanju Tuškanove i Martićeve ulice te pred ulazom u tržnicu Kvatrić.

Božićna drvca su prodavali u sklopu humanitarne akcije "Poklonimo zdravlje" do četvrtka, a ne do Badnjaka kako je bilo planirano, jer im je Grad Zagreb naložio njihovo uklanjanje zbog kršenja odredbi po kojima im je dodijeljena besplatna površina, dok su susjedni zakupci svojih nekoliko kvadrata platili oko 10 tisuća kuna.

Kako je Jutarnji pisao, komunalni redar je ustanovio da je udruga svoja prodajna mjesta s predviđenih 20 kvadratnih metara proširila na 200, u ponudi su imali više stotina borova od kojih je manji dio bio doniran od Hrvatskih šuma, a veći inozemnog podrijetla. Uz to iz Grada ističu i kako su prodavači jasno izricali cijenu drvca, bez komuniciranja da se radi o ustupanju drvca za dobrovoljni prilog udruzi, što nije u skladu s donatorskom prodajom.

Te nepravilnosti iz P.I.N.K. Lifea u priopćenju opovrgnuli.

- Prikupljanje donacija je započelo 17. prosinca, o čemu je Grad od starta informiran, kao i o tome da će Hrvatske šume uz druge kooperante donirati dio sadnica, da Udruga ima prikupljanje donacija i od rukotvorina uz istaknuta obilježja Udruge. Kompletan zahtjev je odobren. Udruga ističe Hrvatske šume jer imaju takav pisani dogovor dok ostali komitenti nemaju takve zahtjeve - navode iz udruge zašto su kao svog donatora u manifestaciji naveli samo Hrvatske šume, iako su im većinu ponude činila inozemna drvca.

image

Uvezeni borovi, Prodajno mjesto P.I.N.K. Lifea

Privatna Arhiva/

Ističu kako su prodaju organizirali kako bi financirali svoje djelovanje za 2023. godinu koje obuhvaća: otplatu i kupnju aparata koje doniraju bolnicama, adaptaciju vlastitih prostora koji su stradali u potresu, operativan rad i održavanje psiholoških radionica i radionica glazbene terapije.

U svojoj reakciji tvrde kako su ih prvi dan posjetile inspekcije Državnog inspektorata i Inspektorata šumarstva. One su provjeravale podrijetlo robe i zaključile kako je ono dokazano i popraćeno papirima. Za udrugu je sporan nalaz komunalnog redara koji je izdao prekršajno rješenje i naložio uklanjanje robe. Nju, kažu iz Grada, udruga nije sama maknula pa je to učinila treća osoba.

- Nalaz komunalnog redara, iako prvo tumačen kao ispravan, nakon dva dana postaje upitan i traži se smanjivanje kvadrature na onu točno utvrđenu propisima, što se po naputku i čini iako drugi zakupci u kvartu ostaju na proširenim pozicijama za koje nemaju odobrenje - uvjeravaju iz P.I.N.K. Lifea.

image

Prodajno mjesto P.I.N.K. Life-a

Privatna Arhiva/

Demantiraju i to da su njihovi prodavači diktirali cijene. Tu tvrdnju tumače neistinitom i dodaju kako cijene nigdje nisu bile istaknute, nego su prodavači "samo mogli predložiti cijenu koja je svakako bila niža od tržišnih, a krajnji kupac je odredio je li mu to u redu ili bi donirali čak i više".

- Zašto je sporna ova akcija koja se održava po uzoru na aktivnosti Caritasa i njihove prodaje drvca? Kome smetaju udruge koje samostalnim radom i sposobnostima žele zaraditi za svoj rad, mimo donacija privatnih osoba i građana koje je sve teže dobiti, a sredstva donacija Grada u 2022. nije bilo - konstatiraju iz Udruge pozivajući se na Caritasovu akciju koja traje jedan dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:38