TERASE U CENTRU ZAGREBA

UGOSTITELJI SE BUNE ZBOG NEJEDNAKOG TRETMANA OD STRANE GRADA 'Tražili smo drvenu terasu. Nas su odbili ili nam ne odgovaraju, a Horvatinčić je dobio'

Dio kafića u središtu grada mora maknuti otvorene terase zbog adventskih kućica koje će se postaviti i raditi od 26. studenoga sve do 8. siječnja 2017.
 HANZA MEDIA

- Pustite ljude da rade svoj posao. Živim zato da svi imaju podnice onako kako Bog zapovijeda, sa zagrebačkim štihom – odgovorio je jučer gradonačelnik Milan Bandić na pitanje zbog čega je kafiću MY Way koji je u vlasništvu obitelji Horvatinčić dopušteno postavljanje drvene terase koja će zauzeti dio Cvjetnog trga.

I dok se Horvatinčiću dopušta postavljanje drvenih podnica, samo nekoliko desetaka metara dalje u Margaretskoj ulici to isto nije dopušteno kafiću i noćnom baru Peper. Postavljanje podnica na vanjskoj terasi zatražio je i kafić Flores u Petrićevoj ulici, no blagoslov gradskih službenika, za razliku od slučaja kafića u vlasništvu Horvatinčićevih, nisu dobili.

Negativan odgovor za ova dva kafića obrazložen je na posljednjim aktima gradonačelnika u kojima se navodi, u slučaju Pepera, da podnica nije unutar rješenja za korištenje javnih površina dok je zahtjev vlasnika Floresa jednostavno odbijen. Istim aktima, Horvatinčiću je zahtjev odobren.

Uvjeti

Ova odluka iznenadila je ugostitelje koji nisu shvatili zašto Horvatinčićev kafić ima pravo na podnicu, dok oni nemaju.

- Prije mjesec dana smo morali ukloniti svoju podnicu, jer se nije nalazila unutar rješenja. Sada su nam rekli da će se iduće godine ona nalaziti u rješenju pa ćemo svi moći imati i drveni pod - rekli su djelatnici Pepera koji samo žele jednake uvjete. S njima se slažu i kolege iz Floresa.

- Produljili smo dozvolu za postavljanje terase, ali smo tražili i da postavimo drveni pod. Odbili su nam, a eto, Horvatinčiću nisu - rekli su iz Floresa.

Osim toga, aktima gradonačelnika odlučeno je da neki kafići u strogom centru grada, oko Cvjetnog trga, moraju ukloniti svoje vanjske terase.

Dozvole

Kafićima Stamp u Miškecovom prolazu, Kavanici u Varšavskoj i Pan Pek Caffeu u Petrićevoj raskinut je ugovor o korištenju javne površine zbog održavanja Adventa, a na mjestu gdje se nalaze njihove terase bit će postavljene adventske kućice. U Stampu su prihvatili gubitak terase jer, kako kažu, zimi ih ionako ne koriste toliko, a u Pan Peck Caffeu djelatnice nisu ni znale da će morati micati terasu koja se ove godine tek postavila.

U Kavanici su čuli za ovakvu odluku, no još ne znaju hoće li je Grad realizirati.

- Predali smo zahtjev za produljenje dozvole za terasu, a u obrazloženju stoji da odgovor trebamo dobiti u roku od deset dana. Sada je prošlo već 20, a mi i dalje ne znamo hoćemo li terasu imati ili ne - rekli su u Kavanici.

Prema Odluci o davanju u zakup i na drugo korištenje javnih površina stoji da Grad može jednostrano raskinuti ugovor ako je javnu površinu potrebno koristiti za sadržaje koji su od interesa za grad, a nisu se mogli predvidjeti u vrijeme sklapanja ugovora ili ako javnu površinu treba privesti drugoj namjeni.

My way

U ovom slučaju se radi o Adventu, ali ugostitelji ne znaju hoće li im ugovor biti obnovljen ili će gradonačelnik ponovno promijeniti svoje mišljenje. Podsjetimo, prije samo šest tjedana Bandić je prvo dozvolio postavljanje terase s nadstrešnicama na Cvjetnom, ali je drugi dan promijenio mišljenje. Naime, prvo je govorio da terase kafića My Way uljepšavaju trg, a drugi dan je poručio da se iste terase uklanjaju jer nagrđuju izgled trga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:12