UŽARILI SE TELEFONI

Uhićen lažni davatelj pozajmica, naivne građane oštetio za više od 166.000 kuna

Muškarac (41) na internet portalu, koristeći razna imena i brojeve telefona, postavio je oglas u kojemu je nudio razne pozajmice
 Ilustracija/Matija Djanjesic/CROPIX

Iako je koristio lažna imena punih pet mjeseci, pritom obmanjujući građane da nudi pozajmice, zagrebački kriminalisti ušli su u trag 41-godišnjem lažnom kreditoru. Sumnjiče ga da je prevario ukupno 11 osoba kojima je pričinio 166.422 kune štete.

Policija je istražujući otkrila da je 41-godišnjak s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi od 27. travnja do 23. rujna ove godine na internet portalu, koristeći razna imena i brojeve telefona, postavio oglas u kojemu je nudio razne pozajmice.

S obzirom na povoljne uvjete, užarili su mu se telefoni jer su ga u potrazi za povoljnijim pozajmicama zvali građani stari od 24 do 71 godine. No pozajmica je imala caku. Tražitelje pozajmica upućivao je da kod raznih teleoperatera ugovore pretplatničku obvezu i uzmu određene mobitele - i to one skuplje.

Naivni građani su to i činili te su sklapali pretplate i nakon toga tobožnjem kreditoru predavali te mobitele zajedno s pretplatničkom dokumentacijom. Nakon toga ih je uvjerljivo upućivao na razne adrese po Zagrebu uvjeravajući ih da je baš na toj lokaciji kreditni ured gdje će preuzeti već dogovorenu pozajmicu i potpisati ugovor. Međutim, dolaskom na navedene adrese, građani su shvatili da su prevareni jer tu nije bilo nikakvog ureda za pozajmice, već samo stanovi i njihovi stanari.

Misleći da su zapisali krivu adresu odnosno kućni broj, ponovno su pokušali stupiti u kontakt s osobom iz oglasa kojoj su prethodno davali mobitele. No telefon je bio ugašen, a "kreditor" nedostupan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 03:22