ANA STAVLJENIĆ-RUKAVINA

Uhićena zbog čistke u Dječjoj bolnici Srebrnjak: Kome je bio obećan projekt od 58 milijuna eura?

Privedena Stavljenić-Rukavina bila je ministrica zdravstva u Vladi SDP-a, a Bandićevi suradnici isticali su je kao moralnu vertikalu
Dječja bolnica Srebrnjak (glavna fotografija), Ana Stavljenić Rukavina (desno)
 Bruno Konjević/Cropix, Damjan Tadić/Cropix

Među jučer privedenim osobama u velikoj akciji USKOK-a je i prof. dr. Ana Stavljenić-Rukavina, ministrica zdravstva u vrijeme SDP-ove Vlade i bivša bliska suradnica Milana Bandića.

Sumnjiči ju se da je kao predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak s Bandićevom pročelnicom Andreom Šulentić zloupotrijebila položaj pri izboru novog ravnatelja bolnice, a nakon smjene dugogodišnjeg ravnatelja dr. Bore Nogala.

Naime, još je u sjećanju afera Srebrnjak, koja je krajem 2019. i tijekom prošle godine tresla hrvatsko zdravstvo. Upravno vijeće bolnice, kojem je na čelu godinama bila prof. dr. Ana Stavljenić-Rukavina, iznenada je odlučilo napraviti čistku u bolnici, kako se tada govorilo, po nalogu bivšeg gradonačelnika Milana Bandića.

Predsjednica Upravnog vijeća tada je tvrdila da je Gradski kontrolni ured našao niz nezakonitosti u bolnici i da je smjena neizbježna. U tom ju je podržavala dogradonačelnica Jelena Pavičić-Vukićević, koja je s Bandićem isticala Stavljenić-Rukavinu kao "moralnu vertikalu" u koju "nitko nema pravo upirati prstom", aludirajući na njezinu ostavku ministrice u vrijeme afere Baxter.

Iznosile su se tada vrlo teške optužbe na račun Nogala i njegovih suradnika, a sve je išlo toliko daleko da je Pavičić-Vukičević tvrdila da se u bolnici "prakticira i nadriliječništvo jer je nutricionistica određivala terapiju". Sve to bio je razlog da se u priču uplete i Ministarstvo zdravstva, čija je inspekcija utvrdila da prigovori Gradskog kontrolnog ureda na rad bolnice nemaju nikakva uporišta jer je "uvidom u dokumentaciju utvrđeno da je nutricionistica na zahtjev liječnika samo provodila nutricionistička savjetovanja te mjerenja koja su u njezinoj domeni, a nalaz bi bio proslijeđen liječniku koji je to i tražio".

Krnje Vijeće

Kao žena od Bandićeva povjerenja, na mjesto v.d. ravnatelja imenovana je dr. Ivana Đerek-Dubravčić, jedna od njegovih suradnica, koja nikad nije radila s pacijentima i tada nije imala ni važeću liječničku licencu. Usput rečeno, Upravno vijeće na čelu sa Stavljenić-Rukavinom tada je imao petero članova, a po zakonu ih je trebalo biti sedero, što znači da su i smjena i imenovanje bili nelegalni.

Nogalo i njegovi suradnici tada su tvrdili da bolnica radi po zakonu, ali da je cilj domoći se 58 milijuna eura, koliko je Srebrnjak dobio iz fondova EU za projekt Centra za translacijsku medicinu te da je jedna od meta 80.000 četvornih metara zemljišta na kojem je lječilište Brestovac, inače u vlasništvu bolnice. Da u tome ima "dima", potvrđuje i inzistiranje da se kod Brestovca napravi stanica žičare, što je značajno poskupjelo taj projekt. Do danas se ne zna što je Grad namjeravao s Brestovcem ili, točnije, kome je bio "obećan".

Novi ravnatelj

Uz Nogala, tada je s mjesta voditeljice europskog projekta smijenjena njegova autorica, prof. dr. Mirjana Turkalj, kao i predsjednik stručnog vijeća bolnice prof. dr. Davor Plavec. U međuvremenu je Nogalo dobio prvostupanjsku presudu po kojoj je smijenjen nezakonito, ali, naravno, nije vraćen na staro radno mjesto. Raspisan je natječaj s, kažu, već pripremljenim imenom, pa je novi ravnatelj lani postao 32-godišnji specijalizant za kojeg je Upravno vijeće reklo da ima "kompetencije potrebne za upravljanje u zdravstvenom sustavu te da je iskusni dokazani znanstvenik u znanstvenom području biomedicina i zdravstvo, osobito u dijelu kliničke i translacijske medicine".

Činjenice, pak, govore da je Dumić Čulo sjeo u ravnateljsku fotelju bez dana iskustva u vođenju odjela, a kamoli bolnice. Otvoreni javni postupak za izradu izvedbenog projekta i izvođenje gradnje nove zgrade raspisan je lani u listopadu. Radovi su trebali početi u ožujku i završiti početkom 2023., ali zasad nema ni "cigle". Ozbiljno prijeti opasnost da će se 58 milijuna eura morati vratiti "vlasniku" ako se nastavi istim tempom.

Ovo privođenje predsjednice Upravnog vijeća zapravo je mali "flaster" na ranu onih koji su zdušno radili na projektu, baš kao i Nogalu koji podsjeća da su njegove i nevolje njegovih suradnika počele s dobivanjem projekta EU, a svi oni koji su radili i donijeli ga RH smijenjeni su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 10:13