TOMISLAV TOMAŠEVIĆ

‘Ukidamo štetnu odluku o pročistaču otpadnih voda, uštedjet ćemo 400 milijuna kuna‘

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević u predvorju Gradske uprave je održao redovnu konferenciju za medije
 Damjan Tadic/Cropix

Zagrebački čelnici najavili su danas na konferenciji za novinare da će ukinuti štetnu odluku o pročistaču otpadnih voda, kojom je 400 milijuna kuna trebalo investirati iz gradskog proračuna, i o trgovačkom društvu Blok Kvatrić, kojom se pogodovalo privatnom investitoru.

Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika, najavila je da u javno savjetovanje ide odluka o peticijama građana. Kaže da 10 posto građana Zagreba može u 90 dana pokupiti potpise i neko pitanje staviti na dnevni red skupštine.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da će Gradska skupština poništiti odluku o financiranju trećeg stupnja pročišćavanja otpadnih voda tako da Vodoopskrba i odvodnja bude investitor umjesto privatne tvrtke, kako bi se investicija od 400 milijuna kuna financirala iz EU fondova, umjesto iz gradskog proračuna.

Ušteda od 400 milijuna kn

"Time ćemo izravno u proračunu uštedjeti iznos od 400 milijuna kuna", kazao je Tomašević dodavši kako se mora ići u investiciju za treći stupanj pročistača voda jer je ona preduvjet da bi Zagrebački holding iz EU fondova povukao oko dvije milijarde kuna za Vodoopskrbu i odvodnju u sljedećih sedam godina.

Luka Korlaet je kazao da će ova gradska vlast biti posvećena obnovi i uređenju središta grada. Naveo je i kako će se predložiti povlačenje odluke za osnivanje Bloka Kvatrić d.o.o. putem kojeg se planiralo pogodovati privatnom investitoru. Stoga će se predložiti pokretanje postupka likvidacije tog trgovačkog društva.

image

Luka Korlaet

Damjan Tadic/Cropix

- Izabrali smo ranije novu upravu Zagrebačkog holdinga, imamo novog šefa uprave ZET-a, a sad smo izabrali i novu direktoricu zagrebačkog Velesajma, a to je Renata Suša. Ona je započela karijeru u konzultantskim tvrtkama, radila je u Hypo banci i bila je predsjednica uprave HŽ infrastrukture. S tim velikim iskustvom i s obzirom na program koji je predstavila, vjerujemo da će dobro voditi Velesajam, otkrio je gradonačelnik.

- Pred krajem smo i finaliziramo natječaje za pročelnike i pročelnice kontrolnog ureda za zaštitu spomenika. Potpisao sam i imenovanje ravnateljice Muzeja za suvremenu umjetnost. Tu je odluku donijelo upravno vijeće gotovo jednoglasno. Upravno vijeće je prepoznalo da je njen program bio stručan i metodološki razrađen. Ja ću tu odluku potpisati i Zdenka Badovinac će postati novom ravnateljicom. Očekujem time bolje pozicioniranje muzeja na međunarodnoj razini, rekao je Tomašević.

Projekt Paromlin

- Što se tiče Paromlina, proveden je natječaj za izgradnju gradske knjižnice. Taj projekt je skup, procjenjuje se na 300-tinjak milijuna kuna. To sigurno neće ići na teret gradskog proračuna, mislimo ih povući iz EU sredstava, rekao je gradonačelnik.

- Rok za Fond solidarnosti je sutra, vrlo je kratak. Za Gredelj imamo spreman program za natječaj. Treba napraviti razgovor sa zajednicom i onda raspisati natječaj. To je u visokoj fazi pripremnosti, tvrdi gradonačelnik Tomašević.

- Što se tiče voditelja službi, ne radi se o nikakvim novim pozicijama, nego o postojećim, na kojima su nekakvi ljudi. Smatramo da je bitno napraviti javni natječaj kako bi se te ljude zamijenilo. Ako budu zaposleni vanjski ljudi na tim pozicijama, onda sigurno neće doći do povećanja tih pozicija. Ako odlučimo smanjiti taj broj, smatram da je bitno da to bude preko javnog natječaja, poručuje Tomašević.

- Već smo razgovarali sa sindikatima, rekli smo da ćemo strateški s njima razgovarati s vremena na vrijeme, a ne onako kako je to radio bivši gradonačelnik. Sam proces upravljanja firmom obavlja uprava, a ne gradska vlast. Imamo situaciju u kojoj je bivši gradonačelnik davao suglasnost za zapošljavanje. Vjerujem da će se u procesu savjetovanja doći do novih rješenja. Nitko ne osporava da tamo ima viška ljudi. Holding je u jednoj nezavidnoj situaciji, već drugu godinu zaredom posluje s gubitkom, a na naplate dolaze i obveznice, objašnjava Tomašević.

image

Tomislav Tomašević, Luka Korlaet, Danijela Dolenec

Damjan Tadic/Cropix

- Na svu sreću, moći ćemo dosta povući iz Fonda solidarnosti jer su neki projekti već završeni i jer ćemo retroaktivno povući taj novac. Kada smo vidjeli sve procjene projekata, neke procjene šteta bile su nerealne. Mi nikad taj novac ne bismo uspjeli potrošiti. Nadam se da novac neće propasti, a posebice ovaj dio vezan uz Grad Zagreb, kaže Tomašević.

Stadion u Maksimiru

Gradonačelnik se dotaknuo i stadiona u Maksimiru.

- Razgovori su tek počeli i fokusirali smo se više na modele financiranja, kako da ne padne na proračun Grada rušenje stadiona. I druge teme će doći na red. Imat ćemo sastanak već krajem ovog mjeseca. Ne znam kako bih nazvao taj stadion, a da nekoga ne uvrijedim. Želim da konačno imamo stadion kakvog građani zaslužuju, kaže Tomašević.

- Ovo je tek prvi sastanak, sve teme ćemo otvoriti. Ima puno stvari koje uprava Dinama može promijeniti što se tiče sporta. Prošli tjedan sastali smo se i s upravom Cibone, kaže Tomašević.

- Neću vam ništa odati što se tiče cijene ZET-ove karte, jer to ne odlučujemo iz prsta. O tome raspravljamo sa stručnjacima, moramo donijeti konkretnu odluku i predstaviti ju javnosti, rekao je Tomašević.

- Nije moj stil da se žalim na demontiranje niti da prozivam ikoga. naš stil je da radimo na ostvarenju rezultata radi kojih smo i izabrani. Mislim da smo i na ovoj konferenciji pokazali neke stvari. Puno je procesa koji traju mjesecima i potrebni su da bi se nešto ostvarilo, poručio je gradonačelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:43