EMOTIVNI PROSVJED

Ukrajinke zaplakale na skupu u Zagrebu, Tomašević im zahvalio: ‘Hvala što ste dio ovog grada‘

Zahvalna sam Hrvatskoj što je nas izbjeglice primila otvorenih ruku, poručila je jedna od izbjeglih Ukrajinki na skupu na Jelačić placu
 Vanesa Pandzic/Cropix

Skup podrške Ukrajini održan je danas na Trgu bana Jelačića, u organizaciji ukrajinskog veleposlanstva u Hrvatskoj, dan nakon prve obljetnice ruske invazije. Među govornicima brojni političari, a glavna je ideja bila, kako i sami organizatori tvrde, odati počast žrtvama agresije na Ukrajinu, apelirati na svjetske čelnike da povećaju pomoć Ukrajini u obrani državnosti te pojačaju pritisak na agresora.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Među okupljenima na bini mogli su pronaći predstavnici Vlade Republike Hrvatske, zastupnici Hrvatskog sabora, predstavnici Grada Zagreba, zastupnici Europskog parlamenta, strani veleposlanici akreditirani u Republici Hrvatskoj te nevladine organizacije i udruge koji su jedan po jedan davali izjave ohrabrenja, potpore ali i mira.

Tako je među prvima koji se obratio okupljenima bio je ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilič. U svojem se govoru dotaknuo strahote rata, ali i snage Ukrajine i njezinog naroda.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

- Čini mi se kao da sam se jučer 5. ožujka 2022. nalazio na Trgu. Tražio sam odgovor na pitanja što je bio motiv slike Krik slikara Edvarda Muncha. Ali stigao je odgovor: to je krik Ukrajinaca zbog genocida. Taj zločin se pojavio u Harkivu, Izjumu, Mariupolju... Kada govorim o Mariupolju, mislim na Vukovar, grad mučenika. Takvih je u Ukrajini više desetaka, pronađeno je više masovnih grobnica, žene su silovane, to je čin mržnje i genocida, rekao je veleposlanik Vasilj Kirilič.

Nakon ukrajinskog veleposlanika riječ je preuzela veleposlanica Švedske, Diana Helen Madunić koja je kazala kako Ruskom napadu treba stati na kraj, a da je to jedino ostvarivo zajedničkim naporima svih članica EU.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

- Ruska invazija podsjetila nas je da ljudska prava ne mogu biti uzeta zdravo za gotovo jer je ovo napad na naše zajedničke vrijednosti, zbog čega trebamo nastaviti podupirati Ukrajinu jer oni ne brane samo svoju zemlju, već i europske temelje slobode. Sve članice će predano nastaviti podržavati Ukrajinu do pobjede, rekla je veleposlanica Švedske.

Među brojnima koji su se danas obraćali na Trgu našao se i Tomislav Tomašević, gradonačelnik grada Zagreba koji je svim Ukrajinskim izbjeglicama rekao kako su u ovaj grad uvijek dobrodošli, kako su pomogli u napretku istoga, te da će za njih uvijek biti mjesta.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

- Iznimna mi je čast da smo zajedno s veleposlanstvom uspjeli organizirati ovaj skup na godišnju dana ruske agresije nad Ukrajinom. Mi u Hrvatskoj znamo što znači rat, mi smo ga iskusili i nikome taj rat ne želimo. Zagreb je bogat onoliko koliko je bogat različitostima. Ukrajinci u Zagrebu, kao i druge nacionalne manjine djeluju jako dugo vremena. Doprinijeli su razvoju ovog grada, doprinosili kroz povijest, ali i danas. Svim Ukrajincima i Ukrajinkama htio bi se zahvaliti što su dio ovoga života danas. Zahvala ide i svim Zagrepčanima što ste tako otvorenoga srca prihvatili izbjeglice, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Na Trgu je danas, osim političara, bilo okupljeno mnogo Hrvata, Ukrajinaca i Bjelorusa. Među njima mogle su se vidjeti zastave Ukrajine i Hrvatske, parole i transparenti s porukama mira, osude agresora ali empatije sa stradalima. Nekoliko mladih djevojaka šminkom su na lica prisutnih ocrtavali ukrajinsku zastavu, a ukrajinske majke s njihovom djecom, sa suzama u očima pratile su ovaj, poprilično emotivan skup.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Tako je danas riječ dobila i jedna majka koja sa svojom djecom morala napustiti svoju zemlju, a čiji je muž ostao braniti Ukrajinu i boriti se.

- Zahvalna sam Hrvatskoj što je nas izbjeglice primila otvorenih ruku. Ovih mi je dana vrlo teško govoriti. Cijele ove godine boli me srce koje žudi za domom, za rodbinom i domovinom. Oni uništavaju naše gradove, ginu naši branitelji i naše djeca. Svi mi koji su prošle godine došli u hrvatsku sanjamo o povratku u svoje domove i vjerujemo kako će se to uz pomoć vas Hrvata i cijelog svijeta ostvariti. Svjetlo mora pobijediti tamu, rekla je majka, izbjeglica iz Ukrajine.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 22:02