POTPUNI PREOKRET

Umjesto najavljivanog milijunskog gubitka - vrtoglava milijunska dobit: Hoće li Holding ipak prodati Gradsku plinaru?

Iako je prihod od prodaje plina skočio za 463 milijuna kuna, Renato Petek ne isključuje mogućnost da se o prodaji GPO-a i dalje razmišlja

Gradska plinara Zagreb

 Ranko Suvar/Cropix

Iako je aktualna zagrebačka gradska uprava najavljivala da će se zbog katastrofalnog vođenja komunalnog poduzeća Gradska plinara Zagreb - Opskrba (GPZO) za vrijeme prethodnog gradonačelnika Milana Bandića gubitak GPZO-a mjeriti u stotinama milijuna kuna, poslovno izvješće Zagrebačkog holdinga (ZGH) za 2022. pokazalo je nešto sasvim drugo.

Lanjski gubitak GPZO-a iznosi 96 milijuna kuna, a prihod tvrtke povećan je, zbog rasta cijena plina, za čak 460 milijuna kuna, što je više od 50 posto ukupnog rasta prihoda Holdinga, u čijem je sastavu GPZO, u prošloj godini.

Bez doprinosa GPZO-a ne bi bilo rasta prihoda ZGH u prošloj godini od 21 posto na ostvarenih pet milijardi kuna, a samim tim niti dobiti Holdinga od 51 milijun kuna, kao ni dosegnute EBITDA od 557 milijuna kuna. Na ta tri rezultata Uprava Holdinga predvođena Ivanom Novakovićem temelji svoju ocjenu da je došlo do preokreta u poslovanju i stabilizaciji kompanije.

Profitabilnost

- Ostvarili smo zaokret u poslovanju koji je rezultirao povećanjem profitabilnosti i ostvarenom dobiti prvi put nakon 2019. - ističu u Holdingu, ustrajući na ocjeni da je bivša vlast u Zagrebu dovela Holding u neodrživo stanje.

Kao primjer lošeg upravljanja Holdingom, nova gradska vlast navodila je upravo GPZO i štetne višegodišnje ugovore o nabavi plina po višestruko nižim cijenama od onih koje su zavladale na tržištu nakon ruske invazije na Ukrajinu. Zbog toga je gradska uprava otvorila pregovore o prodaji GPZO-a HEP-u, koji je čak raspisao i natječaj za izbor konzultanta u procjeni vrijednosti GPZO-a.

U godišnjem izvješću o poslovanju ZGH od 150 stranica, međutim, niti riječi o prodaji Gradske plinare Zagreb - Opskrbe.

- Ne bih isključio mogućnost da se o prodaji Gradske plinare Zagreb - Opskrbe i dalje razmišlja u gradskoj upravi, pa čak ni to da se i dalje o tome vode razgovori s državom - ocjenjuje Renato Petek, zastupnik SDP-a u Gradskoj skupštini Zagreba. Sadašnja vlast u Zagrebu, dodaje naš sugovornik, nije se u mnogim segmentima pokazala transparentnijom od prethodne, kaže, dapače.

Preseljenje Zrinjevca

- Jedan od posljednjih primjera je netransparentni plan preseljenja gradske tvrtke Zrinjevac. Kada govorimo o GPZO-u, situacija u toj tvrtki nije riješena jer nitko ne zna dokle će trajati Vladine subvencije cijena plina - zaključuje Petek.

Prema izvješću Holdinga, prihodi od prodaje plina lani su porasli za 38 posto u odnosu na 2021. i dosegnuli 1,6 milijardi kuna, osim zbog rasta cijene, i zbog 70 tisuća novih kupaca koje je GPZO preuzeo po sili zakona od drugih plinara koje su skrahirale. Plinara je, s druge strane, jedan dio potrošača i izgubila, a riječ je o tvrtkama koje su prešle HEP-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:41