RADOVI KASNE

Unatoč obećanjima, nova zagrebačka gimnazija nije spremna za useljenje: ‘Strpite se još malo‘

Useljenje je prolongirano za sljedeće polugodište pa će se oko 450 đaka u staroj zgradi XII: gimnazije gurati s učenicima još tri škole

Postojeća škola koju učenici XII. Gimnazije dijele s još tri škole pretijesna je za normalno održavanje nastave
 

 Damir Krajac/Cropix

Iako je novi objekt XII. gimnazije u Dubravi naoko gotov, doznajemo kako đaci ipak neće sjesti u klupe s početkom nove školske godine 2022./2023., kako su iz Grada ranije tvrdili.

Ova zagrebačka gimnazija godinama u ulici Gjure Prejca dijeli napućene hodnike i prostorije s još tri srednje škole – Agronomskom, Veterinarskom i Prehrambeno-tehnološkom.

image
Damir Krajac/Cropix/Cropix

- Predviđeno je i sportsko igralište, no tek u drugoj fazi – izjavila je Blaženka Ječminek, ravnateljica gimnazije, prilikom polaganja kamena temeljca 21. travnja 2021. godine, uslijed čega nije krila radost. Naime, XII. gimnazija se s problemom manjka prostora bori već dva desetljeća, dok se od 2004. godine govori o projektu nove gimnazije.

I sada kada je prva faza projekta skoro pa gotova, doznajemo kako će srednjoškolci morati pričekati još nekoliko mjeseci te da bi u novim učionicama nastavu mogli početi pratiti tek od iduće polugodište.

Gimnazija koja djeluje od 1991. godine kada je imala šest razrednih odjela, danas ima 18 odjela s 445 učenika i 42 profesora, dok će nove prostorije imati kapacitet za 480 učenika, a nastava bi se trebala odvijati u jednoj smjeni u 23 učionice s kabinetima. Kako je predviđeno, učenici bi tjelesnu i zdravstvenu kulturu trebali imati u trodijelnoj dvorani s pripadajućim prostorima. Objekt će se prostirati na čak tri etaže – podrum, prizemlje i kat.

image

Projekt nove zgrade XII. gimanzije u Dubravi težak 105 milijuna kuna

/Zagrebački Holding

Još 2009. godine odobren je projekt izgradnje, dok su 2014. objavljeni rezultati natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja, a gradnja škole se svome kraju približava 18 godina od prvotne ideje.

Investicija je vrijedna oko 105 milijuna kuna bez PDV-a, a ukupna površina zgrade s dvoranom je 8 283,2m². Investitor projekta je Zagrebački holding, podružnica Upravljanje projektima.

image

Projekt nove zgrade XII. gimanzije u Dubravi

Zagrebački Holding

Kako piše srednja.hr na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba održanoj 24. veljače 2021. godine odobren je prijedlog zaključka o zaduživanju Zagrebačkog holdinga glede financiranja izgradnje. To je bilo potrebno, budući da je 2020. godine Grad na Zagrebački holding prenio prava na gradnju objekta škole na rok od 15 godina, a za što je Holdingu trebao kredit u iznosu od 131 milijun kuna. U otplatnom planu stoji kako je planirani datum konačnog podmirenja cijelog iznosa 7. siječnja 2034. godine.


Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:47