ZAGREB

Uoči druge obljetnice potresa, predstavljena stručna studija ‘Donji grad - već sutra‘

Studija autora Maroja Mrduljaša i Pere Vukovića nudi novu, ambiciozniju perspektivu razvoja i obnove gradskog središta

Maroje Mrduljaš (arhivska fotografija)

 Marko Todorov/Cropix

Uoči druge obljetnice zagrebačkog potresa, u srijedu je u Kući arhitekture Oris predstavljena stručna studija "Donji grad - već sutra", autora Maroja Mrduljaša i Pere Vukovića, koja, kako je ocijenjeno, nudi novu, ambiciozniju perspektivu razvoja i obnove gradskog središta.

Istraživanje je potaknula i financirala tvrtka Ingra.

Na predstavljanju je zamjenik zagrebačkoga gradonačelnika Luka Korlaet najavio da će 22. ožujka, na drugu obljetnicu potresa, u Gradskoj skupštini predstaviti program cjelovite obnove Donjega i Gornjega grada, a ta će studija, zajedno s ovom, poslužiti kao "input" za izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana (GUP).

"Nadamo se da će ta dva dokumenta i druge inicijative koje ćemo prikupiti od institucija i vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora te građana i profesionalaca stvoriti jako dobru podlogu za izmjene i dopune GUP-a koje bi trebale pridonijeti i postpotresnom razvoju Donjega i Gornjega grada", poručio je.

Korlaet je istaknuo da je predstavljena studija prva privatna inicijativa kad je riječ o razvoju Zagreba i da je dobrodošla "u smislu definiranja scenarija sinergije privatnog kapitala i javnog interesa".

"Jako ju pozdravljam i mislim da je izuzetno vrijedan materijal i mogao bi biti neki dobar novi početak razvoja Donjega grada", istaknuo je.

Korlaet je poručio da se u sinergiji privatnoga i javnoga grad "treba graditi i gradit će se".

"Studija je pregled mogućih scenarija razvoja Donjega grada u postpotresnom periodu. Ti scenariji su jako raznoliki, slojeviti i bogati. Nije adresiran samo perimetar, nego i unutrašnjost bloka, način kako dolazimo u unutrašnjost bloka. Adresirana je i javnost, što je jako bitno", rekao Korlaet.

Autor studije, arhitekt i predavač na Arhitektonskom fakultetu Maroje Mrduljaš rekao je da je riječ o promišljanju što s Donjim gradom, koji je teško oštećen potresom, ali i dugo zapušten.

"Naš je stav da bi buduća preobrazba Donjega grada mogla biti fokusirana na pojedinačne intervencije, na zamjenske gradnje koje bi postojeće supstandardne zgrade zamijenile s novim zgradama koje bi pridonijele javnome dobru i koje bi kroz format pregovaranja između javnoga i privatnog interesa mogle stvoriti jednu novu kvalitetu", istaknuo je Mrduljaš.

Autor studije, istaknuti mladi hrvatski arhitekt Pero Vuković rekao je da im je cilj bio otvoriti nova promišljanja o temi Donjega grada. Dodao je kako je potres bio samo "dodatni okidač" za nešto što je bilo nužno za staru jezgru, koja treba rekonstrukciju i "svježu krv".

Predsjednik Uprave Ingre Danko Deban smatra kako je vrijeme da se otvori javna rasprava o dugoročnom razvoju Zagreba, a pogotovo Donjega grada, koji uglavnom ne zadovoljava standarde suvremene gradnje i potrebe građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:07