ZANIMACIJA ZA DJECU

Upisi u planinarsku školu za osnovnoškolce su u tijeku: ‘Osnovama planinarenja uči se kroz igru‘

Djecu na izlete vode iskusni vodiči s licencom Komisije za vodiče Hrvatskog planinarskog saveza koji su educirani za rad s djecom
 PD Medvednica/

Planinarsko društvo Medvednica treću jesen zaredom organizira planinarsku školu za osnovnoškolce u kojoj svoje znanje na djecu prenose iskusni planinarski vodiči. Ovogodišnja školica s radom će početi u nedjelju 17. rujna te će trajati do 3. prosinca, a zbog povećanog interesa planiran je upis 30 polaznika.

- Dječja planinarska škola bazira se na izletima i odlascima u prirodu gdje se kroz igru s djecom uči o osnovama planinarenja i ponašanja u prirodi. Prošle godine upisano je dvadeset i osam osnovnoškolaca s kojima smo ispenjali vrhove na Medvednici, Hrastovičkoj gori, otoku Krku, Istri, Strahinjčici, u Gorskom kotaru i dobro se zabavljali, rekla je voditeljica dječje planinarske škole Irena Hustić.

image
PD Medvednica/

Djecu na izlete vode iskusni vodiči s licencom Komisije za vodiče Hrvatskog planinarskog saveza, a ujedno su i pedagozi i odgajatelji educirani za rad s djecom. Teme koje se na izletima obrađuju su: kretanje, ponašanje i opasnosti na planini, planinarski putevi, HGSS, prva pomoć, orijentacija uz pomoć kompasa i karte, penjanje i penjačka oprema, boravak u planini, zaštita prirode i brojne druge.

- Na Medvednici smo dočekali noć uz logorsku vatru na kojoj smo ispekli kobasice, zatim smo ugasili vatru i svjetla i osluškivali kako šuma spava što se školarcima posebno svidjelo. Kroz izlete su naučili kako se hoda u grupi, podizanje šatora, vezanje čvorova, a okušali su se i u vođenju grupe po planini, objašnjava voditeljica.

image
PD Medvednica/

U PD Medvednica davno su shvatili da je bit planinarske škole druženje i stjecanje novih prijateljstava, dok je znanje nešto što djeca usvoje kroz igru.

- Najviše me obradovala izjava jednog školarca koji je iskomentirao kako nam je lijepo dok se grudamo i radimo snjegoviće na Strahinjčici, a njegovi prijatelji su zatvoreni u stanove jer pada kiša. Naravno, na visini od 800 metara padao je snijeg, dok je u Zagrebu padala kiša, prepričava Hustić.

image
PD Medvednica/

Kad završe školu, polaznici koji su prisustvovali više od 70 posto predavanja i izleta dobivaju diplome Hrvatskog planinarskog saveza. Ove godine PD Medvednica u sklopu dječje škole planira posjetiti Učku, Bilogoru, Zapadnu Medvednicu, Slavoniju, Ličku Plešivicu, Strahinjčicu i Kalnik.

Školarina koja uključuje majicu, planinarski dnevnik i zamku iznosi 40 eura, a izleti se plaćaju posebno. Zainteresirani se mogu prijaviti na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:20