JOŠ NIJE GOTOVO

USKOK SE ŽALIO NA OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU BANDIĆU U 'AFERI ŠTANDOVI' 'O odlučnim činjenicama postoji znatna proturječnost'

Ivica Lovrić, Zdenka Palac i Milan Bandić na početku suđenja za 'aferu štandovi'
 Ranko Suvar / CROPIX

Uskok je podnio žalbu na presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom su Milan Bandić, Ivan Lovrić i Zdenka Palac sredinom listopada oslobođeni optužbi da su u ''aferi štandovi'' pogodovali udruzi U ime obitelji, objavio je Uskok u petal na svojim internetskim stranicama.

Na nepravomoćnu presudu od 19. listopada Uskok se žalio zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka budući da su, smatraju, razlozi navedeni u presudi nejasni, odnosno u znatnoj mjeri proturječni.

Uskok drži da ''o odlučnim činjenicama postoji znatna proturječnost između onoga što se navodi u razlozima presude o sadržaju izvedenih dokaza, od stvarnog sadržaja tih dokaza''.

Osim toga, Uskok smatra da je Županijski sud pogrešno utvrdio činjenično stanje s obzirom da je izveden pogrešan zaključak o nepostojanju dokaza da bi okrivljenici počinili kaznena djela koja im se stavljaju na teret.

Vrhovnom sudu Uskok je predložio da okrivljenike proglasi krivima ili da ukine pobijanu presudu i predmet vrati na ponovno odlučivanje.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegovi suoptuženici Ivica Lovrić i Zdenka Palac oslobođeni su 19. listopada krivnje u slučaju štandovi, u kojoj ih je Uskok teretio za pogodovanje udruzi U ime obitelji na štetu grada.

Uskok je o optužnici tvrdio da je Bandić sa svojim suradnikom, gradskim pročelnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom "Tržnica Zagreb" Zdenkom Palac udruzi U ime obitelj priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum o promjeni izbornog zakona.

Pri kraju suđenja Uskok je izmijenio optužnicu pa je Bandić, uz zlouporabu položaja i ovlasti, terećen i za trgovanje utjecajem u odnosu na trećeoptuženu direktoricu gradskih tržnica.

Istovremeno, Lovriću je optužnica ublažena pa je umjesto za zlouporabu položaja optužen za pomaganje u tom nedjelu, dok je za Zdenku Palac optužnica ostala nepromijenjena.

Osim u "aferi štandovi" Bandić je za štetu gradu, ali i državnom proračunu optužen i u slučaju Agram. Bandić je na početku tog suđenja također odbacio krivnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:44