PRESTIŽNI STATUS

Uspjeh KB-a Sveti Duh: Klinika za očne bolesti obnovila status Suradnog centra WHO-a

Predstojnik Klinike Mladen Bušić ističe da su obnovu prestižnog statusa dobili uloživši trud u provedbi projekata WHO-a

Mladen Bušić

 Neja Markičević/Cropix

Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice "Sveti Duh" obnovila je status Suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za dječju oftalmologiju. S tim prestižnim statusom ostala je i dalje jedini klinički Suradni centar WHO-a u Republici Hrvatskoj. Također vrijedi istaknuti da je Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice "Sveti Duh" prošle godine dobila dodatni status još jednog Referentnog centra te je tako nositelj dvaju referentnih centara Ministarstva zdravstva RH: za dječju oftalmologiju i strabizam te za nasljedne distrofije mrežnice.

Predstojnik Klinike, prof. dr. sc. Mladen Bušić, prim. dr. med., ističe da je Klinika, kao Suradni centar WHO-a, u protekle četiri godine uložila izniman trud u provedbi projekata WHO-a i edukaciji stručnjaka iz drugih zemalja, a sve s ciljem uspostave probira na slabovidnost u četverogodišnje djece te uspostave testa crvenog refleksa iz očnog dna kao prvog probirnog testa vida pri otpustu djeteta iz rodilišta i s navršenih mjesec dana života.

Ponosni

- Svi djelatnici Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice ‘Sveti Duh‘ s ponosom naglašavaju da je obnova statusa Suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije još veći uspjeh od same dodjele prije četiri godine, posebno stoga što i dalje ostajemo jedini klinički Suradni centar WHO-a u Republici Hrvatskoj - rekao je prof. Bušić.

Naime, otkako je 2015. Ministarstvo zdravstva temeljem rezultata projekta "Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba", koji je Klinika provodila od 2011. do 2014. u svim vrtićima Grada Zagreba, podiglo probir na slabovidnost na državnu razinu u obliku Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti, Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice "Sveti Duh" uložila je značajne napore kako bi taj model probira na slabovidnost prenijela i na druge zemlje svijeta. U tom trenutku je svega petnaestak zemalja provodilo preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti.

Iznimni rezultati

- Ovaj uspjeh Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice ‘Sveti Duh‘, osim za sve djelatnike Klinike smatramo i velikim uspjehom Bolnice, hrvatske oftalmologije te hrvatskog zdravstvenog sustava u cjelini - govori izv. prof. dr. sc. Mirjana Bjeloš, dr. med. Direktori Suradnog centra, profesori Bušić i Bjeloš, stoga zaključuju kako je riječ o iznimnom priznanju, ali je i velika obaveza biti jedan od svega deset centara WHO-a u svijetu za prevenciju sljepoće.

- Ipak, to je dodatan poticaj za daljnjim napretkom, razvojem oftalmologije i izvozom znanja s naše Klinike - zaključuju.

Kao prvi regionalni Centar izvrsnosti za provedbu genskog liječenja nasljednih distrofija mrežnice, Sveti Duh ima iznimne rezultate. Klinici gravitiraju pacijenti iz 15-ak zemalja, od kojih je više od trećine zemalja unutar Europske unije.

Upravo se zato Hrvatska pozicionirala kao prva zemlju u istočnoj i jugoistočnoj Europi te kao šesta zemlju u svijetu, nakon SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Izraela, u primjeni ove inovativne metode liječenja nasljedne bolesti koja uzrokuje sljepoću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:35