SVE SKUPLJE

Usporedili smo cijene javnih garaža u Zagrebu s onima u Ljubljani, Sarajevu i Beogradu. Evo rezultata

Garaža na Tuškancu poskupjela je za sto posto, ali još je jeftinija nego u glavnom gradu Srbije gdje se mjesečno plaća 137 eura

Garaža Tuškanac

 Ranko Suvar/Cropix

Dolaskom eura i nove kalendarske godine podružnica Zagrebačkog holdinga, Zagrebparking, odlučila se izmijeniti cijene javnih garaža. Parkiranje u njima, umjesto dosadašnjih sedam ili deset kuna po satu u užem centru, prema novome iznosi 12,10 kuna (1,60 eura), čime se izjednačila cijena za sat vremena zauzimanja parkirnog mjesta u prvoj zoni. Cijena garaža koje nisu u užem centru po novome iznosi od 40 centi do 1,10 eura (8.29 kuna). Posljedično su se u Zagrebu mijenjale cijene dnevnih, tjednih i mjesečnih karata koje su u dijelu garaža veće. Usprkos porastu, one su i dalje manje negoli u susjednim glavnim gradovima, Ljubljani i Beogradu, te veće od onih u Sarajevu.

U garažama oko centra, Langovom trgu i Petrinjskoj, cijena dnevne karte porasla je s 55 kuna na 13,27 eura (100 kuna). Tolika će koštati i parking u Tuškancu gdje je mjesto do sada iznosilo 60 kuna. U tim garažama Zagrebparking je odlučio izjednačiti cijene u svim kategorijama pa će po novom tjedna karta iznositi 47 eura, mjesečna od šest ujutro do 18 sati navečer 93 eura, a cjelodnevna mjesečna 133 eura. Usporedimo li to sa starim cijenama u Langiću i Petrinjskoj je tjedna karta poskupjela za 41 posto, odnosno za skoro 14 eura, dok je mjesečna dnevna skuplja 3,8 eura. U tim garažama mjesečna karta koja traje 24 sata iznosi 133 eura, što je, preračunamo li u kune, dvije više naspram ranije cijene.

Ipak, najviše je poskupjela karta u garaži Tuškanac. Tamo je, bizarno, prije poskupljenja dnevna karta bila skuplja nego u dvije usporedive garaže, iznosila je 60 kuna, no mjesečna je bila jeftinija, i to čak 500 kuna jeftinija. Dakle, radi se o stopostotnom poskupljenju mjesečne karte u garaži Tuškanac.

image

Garaža Tuškanac

Ranko Suvar/Cropix

- Osnovni razlog poskupljenja mjesečnih cjelodnevnih parkirališnih karata, u garažama u kojima je do poskupljenja došlo, proizlazi iz analize i praćenja dosadašnje prakse korištenja javnih garaža, pri čemu je uočena struktura popunjenosti koja je u interesu određenim korisnicima, ali ne i svim kategorijama korisnika javnih garaža - objašnjavaju iz Zagrebačkog holdinga.

Dodaju kako se 90 posto parkirališnih kapaciteta u Tuškancu ispunilo pretplatnim kartama čime je parking bio onemogućen onima koji su je htjeli koristiti za kratkotrajno, satno parkiranje. Unijeta je i nova objedinjena mjesečna karta za garaže u užem centru koja iznosi 200 eura.

Drugi je novitet da su gradske garaže podijeljene u pet cjenovnih grupa. Prvu, najskuplju, čine tri koje smo nabrojali, u drugu spadaju garaža Gorica i Kvatrić, treće su kraj bolnica Rebro i Sveti duh, u četvrtoj je usamljena garaža Svetice, a u petoj su dvije garaže u Jelkovcu. Za tri jeftinije kategorije cijene se nisu značajno mijenjale, dok su garaže u drugoj poskupjele.

Tako u Gorici i Kvatriću cjelodnevne mjesečne karte iznose 100 eura umjesto dosadašnjih 250 kuna, dnevne, koje su prije koštale 30 kuna, sad su 6,60 eura, tjednima je cijena izjednačena na 19.90 eura - prošle su godine bile 70 kuna u Gorici i 100 u Kvatriću.

image

Garaža u Petrinjskoj

Ranko Suvar/Cropix

- Novim cjenikom javne garaže su također podijeljene u grupe sa sličnim obilježjima po pitanju lokacije i pretežite strukture korisnika, pri čemu se uzela u obzir i cijena obližnjih uličnih parkirališta. Time uvodimo realističnije cijene od dosadašnjih koje su i dalje niže od cijena onih u privatnim garažama - odgovaraju na upit iz Holdinga istaknuvši kako smatraju da će promjene doprinijeti unaprjeđenju sustava organiziranog parkiranja.

Iako je došlo do poskupljenja dijela garaža pod ingerencijom Grada u Zagrebu, usporedimo li ih s onima u glavnim gradovima zemalja našeg susjedstva, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije, cijene mjesečnih i dnevnih karata su i dalje jeftinije od onih Beogradu i Ljubljani.

Primjerice, u Beogradu gradska tvrtka upravlja s osam javnih garaža. Najskuplje mjesečne karte tamo su u ulicama Babe Višnjina i na Obilićevom vencu gdje koštaju 145 eura. U drugoj cjenovnoj kategoriji, koja sadrži tri garaže (Masarikova, Pionirski park, Zeleni venac), stanovnici glavnog grada Srbije moraju izdvojiti mjesečno 4 eura više od troška Zagrepčana za njihove najskuplje garaže, to jest 137 eura. Najjeftinja mjesečna karta je za garažu pod Botaničkom baštom. Ona košta 68 eura, što je manje od dvije najskuplje cjenovne grupe u Zagrebu, ali više od preostale tri. Za usporedbu, najjeftinije zagrebačke garaže u Jelkovcu mjesečno dođu 39,93 eura.

image

Garaža Tuškanac

Damir Krajac/Cropix

Po satu su beogradske garaže jeftinije, no dnevna je cijena univerzalna u njih sedam - iznosi 12.90 eura. Prema tome jedino su skuplje tri zagrebačke garaže koje se nalaze u užem centru. Gledamo li iznos potreban za sat vremena okupiranja parkirnog mjesta, tada je u četiri glavna grada najskuplja garaža Kapitelj u Ljubljani gdje prvih sat vremena parkiranja košta dva eura, a svaki se dodatni sat naplaćuje dva i pol eura. Tamo je najskuplja i mjesečna karta koja iznosi 180 eura. U ostalim ljubljanskim garažama mjesečna karta iznosi od 40, mahom van središta, do 132 eura u centru. Karta po satu u njima se kreće od 1.20 eura do 1.50 eura, s izuzetkom parka Tivoli gdje je 70 centi.

Sarajevske komunalno poduzeće Rad upravlja s 13 javnih garaža, od kojih je 11 u općini Novi grad i dvije u općini Centar. Tamošnje su gradske garaže znatno jeftinije u usporedbi s preostala tri grada i cijene im se za sat kreću od 50 centi do 1 euro. Mjesečne su, pak, od 30 do 65 eura. U Sarajevskom povijesnoj jezgri, nedaleko Baščaršije, postoji i garaža Stari grad u vlasništvu istoimene općine čija je mjesečna cijena 100 eura. To je značajno manje od garaža u središtu ostalih gradova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 05:16