REZOVI U METROPOLI

UŠTEDA OD 15 MILIJUNA Smanjili plaću Bandiću i gradskim dužnosnicima

 Dragan Matic / CROPIX

ZAGREB - Zagrebačka Gradska skupština izglasala je danas smanjenje plaće gradonačelniku, predsjedniku Skupštine i gradskim dužnosnicima te zaposlenicima gradske uprave, a smanjit će se i naknade gradskim zastupnicima te vijećnicima.

BANDIĆ U SKUPŠTINI 'Skinut ću se gol na Trgu bana Jelačića ako se ispostavi da sam u krivu'

Gradonačelniku Milanu Bandiću, njegovim dvjema zamjenicama te predsjedniku Gradske skupštine i njegovoj zamjenici plaće će se smanjiti za 10 posto bruto.

I gradski zastupnici primat će 10 posto manje naknade, kao i predsjednici, potpredsjendici te članovi vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora. Gradski službenici će od 1. srpnja imati plaće niže od 4 do 10 posto.

Tim smanjenjem namjerava se u sljedećih pola godine uštedjeti 15 milijuna kuna.

Smanjenjem plaća bit će ubuhvaćeni, nakon pregovora s sindikatima, i drugi djelatnici koji dobijaju plaću iz gradskog proračuna, među kojima kao oni iz Zagrebačkog holdinga. Pročelnik Gradskog ureda za finacije Slavko Kojić rekao je kako bi se na taj način uštedjelo oko 100 milijuna kuna godišnje.

Naglasio je kako će ovo smanjenje plaća biti po više stopa, po 4, 6, 8 i 10 posto, ovisno o visini primanja, a kako bi se teret krize i recesije ravnomjerno rasporedio.

Kojić je naglasio da su gradske financije stabilne te da se proračun puni za oko 5 posto bolje nego lani, izvijestivši da je lani grad završio u suficitu od oko 670 milijuna kuna.

"Taj potez radi se jer je potreban i jer nema naznaka oporavka gospodarstva u Hrvatskoj", rekao je Kojić. Ustvrdio je da je taj potez preventivne prirode, kako bi se reagiralo i idućem razdoblju, jer se "ne vidi svjetlo na kraju tunela".

Većina gradskih zastupnika pozdravila je ovaj potez, zapitavši kamo će se novac od uštede proslijediti.

Skupština prihvatila Bandićev zaključak o nagodbi s KK Cibona

Zagrebačka Skupštine večeras je s 29 zastupničkih glasova za i 11 suzdržanih prihvatila zaključak gradonačelnika Milana Bandića o sklapanju nagodbe u postupku mirenja pred Visokim trgovačkim sudom RH s košarkaškim klubom Cibona, nakon čega je sjednica prekinuta, a nastavlja se u četvrtak, 5. lipnja.

Kupoprodajnu cijenu od oko 43,4 milijuna kuna Grad Zagreb dijelom će podmiriti potraživanjem koje ima prema KK Cibona s osnove Ugovora o ustupanju tražbine, što ga je u prosincu 2010. sklopio sa Zagrebačkom bankom. Tim ugovorom je banka ustupila Gradu tražbinu koju ima prema Ciboni kao dužniku od 28,6 milijuna kuna s kamatama, tako da razlika za uplatu iznosi 14,8 milijuna kuna.

Ta točka uvrštena je po hitnom postupku na današnju radnu sjednicu Gradske skupštine i odmah na početku izazvala veliko nezadovoljstvo oporbenih gradskih zastupnika. Zamjerili su da je riječ o materijalu od 350 stranica koji su jučer primili elektronskom poštom, a pismeno tek danas pa ga nisu stigli proučiti.

Čudili su se hitnosti donošenja tog zaključka te prigovarali zašto se nije omogućilo da skupštinski odbori razmotre taj materijal. Složili su se da Ciboni treba pomoći, ali ne na ovakav način.

Potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) zamjerio je da se po hitnom postupku donosi odluka "teška" više od 40 milijuna kuna, istaknuvši da Grad tom transakcijom osigurava 14 milijuna kuna direktno, a 28 milijuna kuna prebija.

I Tomislav Stojak (HNS) istaknuo je kako je bilo dovoljno vremena da se ta točka pripremi, usprotivivši se da se na ovakav način, kako je rekao, novcem poreznih obveznika osigura Cibonino igranje u Euroligi. "Ako sa 14 milijuna kuna plaćamo da Cibona igra Euroligu, ja to ne želim i nemam mandat za takvu odluku", rekao je Stojak.

Ivan Tepeš (HSP AS) kazao je da je ta točka, ako je već trebala ići po hitnom postupku na sjednicu Skupštine, trebala biti prva na dnevnom redu, a ne sedma, kako zastupnici o njoj ne bi raspravljali "5 do 12".

Margareta Mađerić rekla je kako u HDZ-u nisu sretni da je ta točka došla po hitnom postupku, ali i da će biti zadovoljni ukoliko će Cibona uspjeti sanirati dugovanja i zaigrati u ABA i Euroligi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:19