IVANA KEKIN

‘Uvodimo drugačiju naplatu odvoza smeća, a znamo i kako nabaviti novac da ne moramo dizati cijene javnog prijevoza‘

Kekin je kazala da će kroz bolje upravljanje gradskom imovinom nabaviti novac da ne moraju poskupljivati cijene karata ili usluga
 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin dijelom je platforme koja je u Zagrebu osvojila većinu u Gradskoj skupštini i čiji je kandidat premoćno izabran za gradonačelnika. Dobili su skoro 200.000 glasova.

U RTL Direktu kazala je da građani od njih imaju značajna očekivanja te im je zahvalila na povjerenju koje su im dali. Komentirajući čime će se prvo početi baviti u Gradu Zagrebu, kazala je da će krenuti s revizijom kako bi se ustanovilo stanje u gradu.

- To znači revizijom financija, javne nabave vanjskih ugovora koje je grad sklopio i revizijom upravljanja gradskom mirovinom. Nakon toga ići će se u restrukturiranje gradske uprave što znači da će se razgovarati sa svim pročelnicima, odnosno s upravom, odnosno direktorima gradskih poduzeća i vidjeti kakvo je stanje stvari. Mi od njih, naravno, očekujemo dobru suradnju, da vidimo kakva su dugovanja, koji su rizici - kazala je Kekin.

Sve će se to početi događati, kazala je, čim se ostvari primopredaja vlasti.

- Mi namjeravamo raditi neumorno, ići će to najbržim tempom kojim je to moguće - kazala je.

Na pitanje što će građani prvo osjetiti, kazala je da će to biti novi model upravljanja gradom.

- Jedan čovjek više neće moći odlučivati sve, doslovno o koeficijentu tajnice u uredu, nema više šerifovanja. S tim vremenom je gotovo i mislim da ga je nakon 20 godina zaista dosta. Drugo, transparentna javna nabava. Sva će se poduzeća moći javiti na realne, a ne fiktivne javne nabave. Dogodit će se također natječaj za zaposlenja koji će ovaj put vrednovati kandidate po sposobnostima. Bit će i transparentnija, jasnija komunikacija s građanima od kojih, rekao je jučer Tomislav u pobjedničkom govoru, očekujemo sudjelovanje u stvaranju boljeg grada. Već su nam do sada pomogli. 10.000 građana je pomoglo u stvaranju našeg programa - kazala je Kekin.

Komentirala je i tvrdnje Pavla Kalinića da će kada preuzmu vlast poskupiti tramvajske karte, voda i struja.

- Mi to ne očekujemo što nam je predvidio Pavle Kalinić. Prvo, te gradske usluge gradskog prijevoza za nas su izuzetno značajne da budu dostupne građanima. Dakle, to nije nešto što mi mislimo poskupljivati. Drugo, ako govorimo o tome da su one u ovom času nerealne, mi ćemo tu razliku nadoknaditi. Evo, već kroz to da ćemo imati javne nabave gdje se neće javljati samo jedan ponuđač, zatim što ćemo koristiti sredstva iz EU fondova što grad do sada nije radio, valjda zato što bi morao opravdati svaki euro. Kroz bolje upravljanje gradskom imovinom nabavit ćemo novac da ne moramo poskupljivati cijene karata ili usluga. U krajnjoj liniji, znamo da 50 posto gubimo samo kroz trenutni sustav vodoopskrbe i odvodnje - kazala je.

Komentirala je i kako će riješiti pitanje Jakuševca.

- To nam je jedan od top tri prioriteta, uz obnovu od potresa i obnovu i odvodnju. Ne mogu vam reći točno u dan, ali odmah krećemo u izgradnju sortirnica, u poticanje građana da odvajaju otpad kroz to da će se naplaćivati samo ono neodvojeno, u stvaranje reciklažnih centara gdje će se sve sirovine moći koristiti, a ono što se ne može više obrađivati, to ćemo koristiti za sanaciju Jakuševca, što vjerujem da ćemo napraviti, sigurna sam da ćemo napraviti do kraja prvog mandata - kazala je.

Po pitanju žičare, kazala je da je Tomislav Tomašević još prije par mjeseci podnio kaznenu prijavu DORH-u da se vidi kako je moguće da je cijena žičare skočila doslovno duplo.

- Tražit ćemo odgovornost i obeštećenje grada za to - kazala je.

Kekin je kazala i da se žičara može otvoriti tek kada zadovolji sve tehničke i sigurnosne propise.

- Osim što ona mora biti sigurna, sada smo čuli da ne zadovoljava neke tehničke uvjete, škodi okolnim stanovnicima - kazala je.

Osvrnula se i na tvrdnje nekih skeptika koji su u RTL Direktu kazali da se u Zagrebu neće dogoditi neke promjene.

- U cijeloj kampanji, a i inače u našem radu uvijek smo bili jako oprezni, jako odgovorni s našim obećanjima. Cijelo vrijeme smo pozivali građane da nas čuju na taj način, da ne dajemo prazna obećanja, da ne pokušavamo preko praznih obećanja doći na vlast, jer će nam se to prvom prilikom obiti o glavu. Mogu reći i zamoliti građane za određeno strpljenje. Ne zato što mi trebamo prostor za razmišljanje ili za odmor, nego naprosto zato što će neke stvari koje ćemo mijenjati, se događati u etapama i zaista se neće isti čas vidjeti. Ali ja vjerujem da su građani to kroz komunikaciju već razumjeli - kazala je između ostalog Kekin za RTL Direkt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:51