ZAGREBAČKI ‘A JE TO‘

Uz balkon nove zgrade niknula ulična svjetiljka, kupci šokirani: ‘Pa bliještit će nam u stan!‘

Komunalni redar zaključio je da ne postoji pravna podloga za postupanje jer nije donesen „Pravilnik o načinu mjerenja rasvijetljenosti okoliša“
Lampa postavljena tik uz novu zgradu
 Lovro Belošević/Čitatelj Jutarnjeg

Kako je ovo moguće, pita se stanar u Španskom koji je u lici Vilima Korajca kod još nedovršene zgrade primijetio apsurdni prizor. Tamo je naime tik uz novu zgradu, koja još nije useljena, na nogostupu postavljen rasvjetni stup, i to tako da će noću jarko osvjetljavati balkone i stanove uz koje je niknuo.

image
Snimio čitatelj

Na toj je lokaciji naime u tijeku treća faza izgradnje stambene građevine „Špansko – Sjever“ te ujedno i nastavak širenja spomenute ulice, a posred balkona jednog od stanova stoji ulična svjetiljka koja budućim kupcima ne samo da narušava pogled i komociju, već će ih noću vrlo vjerojatno držati budnima.

image
Apsurd u Španskom. Uličnu rasvjetu postavili tik uz balkone novoizgrađene zgrade
Snimio čitatelj

Kao jedan od kupaca stanova u zgradi, zabrinuti čitatelj obratio se investitoru, građevinskoj tvrtki GIP Pionir, i predstavio im problem. Investitor je ukazao da je za javnu rasvjetu nadležan Grad Zagreb tj. Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

- Od pročelnika Gradskog ureda, Dinka Bilića, dobio sam kratak odgovor da je to jedino moguće rješenje postavljanja javne rasvjete – rekao je čitatelj.

Zatim, prijavio je problem Državnom inspektoratu i očekivao da provjere je li balkon izgrađen pravilno, odnosno, je li ulična svjetiljka postavljena na adekvatno mjesto. Pri podnošenju prijave, oslonio se na Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja. Navedeni zakon je na snazi od 1. travnja 2019., a njime je zabranjeno vanjskom rasvjetom rasvjetljavati otvore zaštićenog ili stambenog prostora iznad vrijednosti propisanih pravilnikom iz članka 9. ovoga Zakona, tj. je li količina javne rasvjete koja osvjetljava prozore i balkon iznad propisane vrijednosti.

image
Lovro Belošević

Nadalje, Službenik Odjela za komunalno redarstvo izvršio je očevid i zaključio da ne postoji pravna podloga za postupanje jer nije donesen „Pravilnik o načinu mjerenja rasvijetljenosti okoliša“.

U službenom odgovoru stoji da „Pravilnik o načinu mjerenja rasvijetljenosti okoliša i sadržaja nije donesen", a nadležno upravno tijelo jedinice lokalne samouprave obavezno je izraditi plan rasvjete te ga dostaviti Ministarstvu. Navedeni postupak nikada nije izveden, tako da je za sada zakonom definirana javna rasvjeta i količina osvjetljenja vrata/prozora, no ne postoji nikakav pravilnik o načinu mjerenja rasvjete. Ovim ne podudaranjem propisa i zakona, nemoguće je utvrditi je li količina javne rasvjete, odnosno, svjetiljke pored novoizgrađenog balkona, iznad propisane.

image
Zgrada se dovršava u ulici Vilima Korajca
Lovro Belošević

Kako izgradnja stambenog kompleksa napreduje, tako se povećava i broj skela potrebnih za nastavak rada. Zarobljena u metalnoj konstrukciji, ulična svjetiljka se i dalje propinje uz balkon te vrlo vjerojatno otežava posao građevinskim radnicima.

image
U Gradu kažu kako drugog rješenja nije bilo
Lovro Belošević


Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 13:26