ZBRAJAJU SE ŠTETE

Vatrogasci zatrpani intervencijama, meteorolog otkrio koliko je palo kiše i kada će se vrijeme smiriti

Iako najupečatljiviji prizori nevremena stižu iz Zagreba, najviše je kiše palo u Varaždinu
Posljedice nevremena u Zagrebu i Varaždinu
 Goran Mehkek/Cropix, Višnja Gotal/Jutarnji List, čitateljica Jutarnjeg Lista

Snažno nevrijeme praćeno vjetrom i grmljavinom jučer je zahvatilo cijelu Hrvatsku. Prvo je zahvatilo sjeverni Jadran, a potom su se pljuskovi i naoblačenje proširili na veći dio zemlje.

Zbog obilnih oborina u Zagrebu su poplavljene ulice u centru grada, a u Varaždinu, koji je također bio značajno pogođen snažnim nevremenom, voda se iz gradske kanalizacijske mreže vraćala u domove na južnom rubnom području grada.

Lovro Kalin, voditelj Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, kazao je za Jutarnji list da kiša još uvijek pada, osobito u sjeverozapadnim dijelovima Hrvatske, tako da će ukupne količine oborine kada se pribroje biti još i veće.

- Jutros su došli podaci o količini oborine koja je pala tijekom jučerašnjeg dana i protekle noći. Najviše je oborine izmjereno na varaždinskom području.

Na postaji Varaždin izmjereno je 128 litara oborine po četvornom metru, a puno je palo i na širem zagrebačkom području. Postaja na Griču izmjerila je 81 litru kiše, Zagreb Maksimir 58 litara, na Sljemenu 56 litara, zagrebačka Zračna luka 48 litara po četvornom metru.

I u mnogim ostalim predjelima, osobito zapadnim palo je nekoliko desetaka litara oborine. Recimo, u Ogulinu je palo 54 litre, u Senju 50 litara, u Samoboru 46 litara, Delnicama 43 litre, na Krku 35 litara, u Pazinu 33 litre po četvornom metru. Najviše je kiše palo na sjevernom Jadranu i u zapadnim dijelovima unutrašnjosti - kazao je Kalin.

Kaže i kako je grmljavinsko nevrijeme zahvatilo cijelu Hrvatsku te da se danas očekuje smirivanje vremena.

- Kiše će biti tijekom dana, ali će postupno biti slabija. Do kraja dana očekujemo u većini predjela prestanak oborina, a u sljedećem razdoblju uglavnom suho vrijeme i tek pokoji pljusak u kopnenim krajevima - kazao je Kalin za Jutarnji.

Brojne intervencije vatrogasaca

Snažno nevrijeme koje je u petak navečer pogodilo veći dio Hrvatske uzrokovalo je brojne intervencije, a nažalost, na području Grada Zagreba tijekom intervencije pozlilo je vatrogascu Davoru Kovačiću koji je preminuo, izvijestila je u subotu ujutro Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

Područje grada Rijeke, Opatije, Crikvenice i otoka Krka i Cresa zahvatilo je kišno nevrijeme praćeno jakim vjetrom te je zabilježeno deset tehničkih intervencija uklanjanja stabala i granja, ispumpavanja vode, saniranja dijelova krovišta i čišćenja kolnika. Na tim je intervencijama sudjelovalo ukupno 29 vatrogasaca s 10 vatrogasnih vozila iz javnih vatrogasnih postrojbi Rijeke, Krka i Crikvenice, te DVD-a Kastav i Cresa, stoji u priopćenju HVZ-a.

Na području Zagrebačke županije zabilježeno je 15 tehničkih vatrogasnih intervencija od čega se najviše odnosilo na ispumpavanje vode iz objekata, a manji dio na čišćenje odvodnih kanala te uklanjanje stabala i granja.

Na intervencijama je sudjelovalo ukupno 47 vatrogasaca s 15 vatrogasnih vozila iz JVP-ova Samobor i Velika Gorica, te DVD-ova Rakitje, Strmec, Sveta Nedjelja, Dugo Selo i Šenkovec.

I na području Varaždina zabilježeno je deset tehničkih intervencija uklanjanja stabala i granja te ispumpavanja vode dok je na području Kutine i Lipovljana zabilježeno šest tehničkih intervencija koje su uključivale ispumpavanja vode iz objekata i uklanjanja stabla s električnih vodova. Na ovim su intervencijama sudjelovali vatrogasci VP Kutina i DVD Lipovljani.

image
Posljedice nevremena u Varaždinu
Višnja Gotal
image
Posljedice nevremena u Varaždinu
Višnja Gotal

Najteže u Zagrebu

U Gradu Zagrebu je zabilježeno više do 100 tehničkih vatrogasnih intervencija, a u ispumpavanjima vode iz mnogobrojnih objekata i podvožnjaka, čišćenjima odvodnih kanala i kolnika te uklanjanju stabla s prometnica sudjelovao je JVP Zagreb i dobrovoljna vatrogasna društva s područja cijelog grada.

Nažalost, sa sinoćnje intervencije u sanaciji poplavljenog grada Davor Kovačić, član DVD-a Kustošija, nije se vratio svojoj obitelji. Pomažući pri ispumpavanju vode iz jednog zagrebačkog stana Davoru je pozlilo i unatoč brzoj intervenciji Hitne medicinske službe nažalost nije mu bilo pomoći.

"Davor Kovačić hrabri je vatrogasac koji je u svoje 53 godine odradio mnogobrojne intervencije te je dao i velik trud u sanaciji posljedica potresa u Zagrebu. Davore, hvala na svemu. Njegovoj obitelji i članovima DVD-a Kustošija izražavamo duboku sućut", rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:32