NEMA NOVCA NI VOLJE

Već 30 godina slušaju bajke: 1240 učenika nagurano u premalu školu, a nova nikad nije sagrađena

Prije tri godine su mi rekli da će sve biti gotovo do 2020. Najava da će se škola u Jakuševcu otvoriti do 2022. nije vjerodostojna, kaže Cvitanović
1240 učenika pohađa dvije škole u istoj zgradi u Dugavama 
 Marko Todorov/Cropix

Novi učenici, neki novi profesori, novi ravnatelji – ali isti problemi poznati svima. Jutarnji list je već pisao o zgradi koju dijele I. OŠ Dugave i OŠ Frana Galovića, a koja im je premala, do te mjere da je i dio zbornice prenamijenjen u učionicu, i tako već 30 godina. Ravnateljice rade sve kako bi učenicima omogućile ono što im je potrebno za kvalitetnu nastavu, ali unatoč trudu neki se problemi neće moći riješiti bez izgradnje nove škole.

Razgovarali smo s bivšim ravnateljima ovih dviju osnovnih škola Tomislavom Cvitanovićem i Blaženkom Jurić Mrša koji se slažu – uz sve njihovo zalaganje, kroz godine se zapravo malo toga popravilo po pitanju prostornih uvjeta.

image
Blaženka Jurić Mrša, bivša ravnateljica OŠ Fran Galović.
Marko Todorov/Cropix

- Kada bih morala ukratko reći gdje je zapelo, rekla bih na novcu. Izgradnja škole je skupa, a čini mi se da su u nekim drugim dijelovima grada bili puno bliže vlasti i spretniji u privlačenju sredstava pa Dugave nikako nisu uspjele doći na red. Mislim da nam je nedostajalo političke moći, objašnjava bivša ravnateljica OŠ Frana Galovića Blaženka Jurić Mrša koja je tu školu vodila od 1991. do 2018. godine. Njezina suradnja s Gradskim uredom za obrazovanje bila je, što se stručnog dijela tiče, izvrsna – financirali su razne projekte i rad s darovitim učenicima, a OŠ Frana Galovića cijenilo se zbog rezultata koje postizala. Ipak, tako nastali dobri odnosi između škole i Grada nisu bili dovoljni da se riješi najveći problem – nedostatak prostora.

image
Ivica Lovrić, bivši pročelnik za obrazovanje
Tomislav Kristo/Cropix

Od izgradnje Dugave, kaže Jurić Mrša, govorilo se o izgradnji dviju škola u tom naselju. Kasnije su spominjana različita rješenja - podizanje još jednog kata u postojećoj zgradi, prenamjena potkrovlja i izgradnja nove škole u Jakuševcu, kažu nam bivši ravnatelji, a prema svemu sudeći će ovo posljednje biti konačno rješenje dugavskog problema. Bivši pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić kaže kako se upravo tijekom njegovog mandata započelo s realizacijom tog projekta, no Jurić Mrša smatra kako gradski ured to ipak ne bi smio smatrati isključivo svojom zaslugom.

- Vjerujem da su veliku ulogu odigrali sastanci na kojima smo mi ravnatelji sudjelovali i pisma koja smo redovito slali kako bismo podsjećali na ovo pitanje. Istina je da mi ipak nismo mogli biti ti koji će sve inicirati jer nismo imali ni moć ni vlast ni novac koji je za to potreban, dodala je. Bivši ravnatelj I. OŠ Dugave Tomislav Cvitanović svega se prisjeća s dozom kritike.

image
Bivši ravnatelj OŠ Dugave Tomislav Cvitanović
Nenad Dugi/Cropix

- Posljednja informacija koju sam kao ravnatelj dobio 2017. ili 2018. godine bila je da će sve biti gotovo do 2020. godine. Bilo je pretpostavka da bi I. OŠ Dugave ostala u ovom prostoru, a OŠ Fran Galović se preselila u novu zgradu, prisjeća se Cvitanović. To se nije pokazalo točnim, a najavu da će se škola u Jakuševcu otvoriti do prosinca 2022. godine ne smatra vjerodostojnom.

- Nama zapravo nikada nisu konkretno rekli zbog čega se čeka s izgradnjom škole – je li riječ o nedostatku sredstava, jesu li problem neriješena pravna pitanja ili nešto treće. Samo se ponovno otvaralo isto pitanje, a rješenje cijelo vrijeme čekalo pa se bojim da tako ne bude i sada, kaže Cvitanović. Bivši pročelnik Ivica Lovrić tvrdi kako se u vrijeme kada je on preuzeo Gradski ured za obrazovanje uopće nije govorilo o problemima neadekvatnog školskog prostora u Dugavama.

Sadašnju vlast, dodaje, dočekala je zahvalnija situacija jer su im u nasljeđe ostavili građevinsku dozvolu i pripremljenu dokumentaciju za javnu nabavu, a sve bi trebalo biti plaćeno novcem iz europskih fondova.

image
Marko Todorov/Cropix

- Mi smo se pripremali za završetak i izgradnju nove škole na Jakuševcu, ali zbog rezultata izbora taj zadatak ostaje novoj vlasti. Nažalost, čini mi se da ona po tom pitanju ne radi puno ili gotovo ništa, ističe Lovrić koji je gradonačelniku Tomaševiću, na dan kada je podnio ostavku na funkciji pročelnika, poslao pregled u kojoj su fazi projekti izgradnje objekata sustava odgoja i obrazovanja na području Grada Zagreba. Među njima se našla i škola u Jakuševcu koja se smjestila u kategoriju onih koji su u fazi izgradnje ili postupku javne nabave.

image
Škola u Dugavama
Dragan Matic/Cropix

Predsjednik Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb - istok Tonko Bogovac kaže da su javne nabave u međuvremenu obustavljene zbog potreba revizije svih projekata koje Grad vodi i zbog potreba štednje. Iz Grada na naš upit poslan 29. rujna i dalje nisu odgovorili pa ostaje pitanje hoće li, može li i želi li sadašnja vlast biti upravo ona koja je konačno razdvojila I. OŠ Dugave i OŠ Frana Galovića.

Ako imate gradsku priču, javite nam na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:09