RADA BORIĆ

‘Većina članova Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova je protiv toga da se po Milki Planinc imenuje javna površina‘

‘O svemu ostalom moći ćemo reći kad prijedlog dođe na dnevni red Odbora‘, rekla je predsjednica Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova

Rada Borić

 Zeljko Puhovski/Cropix

Rada Borić, zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba iz redova Nove ljevice te predsjednica Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova rekla je da je većinsko raspoloženje članica i članova Odbora da se ime Milke Planinc ne uvrsti u Fond imena za imenovanje javnih površina u Zagrebu.

- O svemu ostalom moći ćemo reći kad prijedlog dođe na dnevni red Odbora - rekla je Borić.

Podsjetimo, Vijeće zagrebačke gradske četvrti Gornji grad - Medveščak, u kojem većinu drži Možemo!, a članica je i saborska zastupnica Urša Raukar Gamulin, nekidan je izglasalo da se u Fond uvrsti i ono komunističke revolucionarke i političarke Milke Planinc.

Izazvalo je to priličan broj reakcija oporbenih političara koji smatraju da je prva jugoslavenska premijerka Planinc, najpoznatija kao čelnica Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske koja je dala uhititi aktere hrvatskog proljeća, među ostalima Franju Tuđmana i Dražena Budišu, a onda i 1982., u vrijeme ozbiljne ekonomske krize u SFRJ, odlučila o famoznoj par-nepar vožnji, prijeporna ličnost.

Prema mišljenju povjesničara Tvrtka Jakovine, postoje i neprijeporne osobe iz partizanskog pokreta koje više zaslužuju svoju ulicu ili su je možda već imale pa bi im je trebalo vratiti.

- Razdoblje od 1971. do 1990. vjerojatno je najlošije istraženo. Puno toga je ostalo neobjašnjeno i nerasvijetljeno, prema tome i Planinc, čije bi ime moglo biti prijeporno - objašnjava Jakovina.

S druge strane, Zlatko Hasanbegović, povjesničar i saborski zastupnik, misli da pravo pitanje nije ono o povijesnoj ulozi Milke Planinc, iako je za njega ona "najopskurnija figura ocvale faze komunizma", nego koji su točno motivi predlagatelja, odnosno platforme Možemo.

- Je li moguće da je Zagreb u 21. st., u EU, postao oaza boljševičke nostalgije? Je li ova odluka konačni dokaz da je iza franšize Možemo!, njihova klimatskog ludila i lezbijskog sindikalizma, ustvari baštinjenje propalog jugoslavenskog komunizma. Možda oni misle da je Milka Planinc jugoslavenska Greta Thunberg. Nadam se da će ta odluka ostati na trenutnoj bizarnosti i da neće ići dalje - kaže Hasanbegović.

Valja podsjetiti kako, prema Odluci o načelima, kriterijima i postupku za određivanje imena javnih površina na području Grada Zagreba, pisane prijedloge za uvrštenje pojmova, datuma odnosno imena osoba u Fond imena iz članka 6. ove odluke, Odboru mogu podnositi:

- gradski zastupnici i klubovi gradskih zastupnika te radna tijela Gradske skupštine Grada Zagreba,

- gradonačelnik Grada Zagreba,

- vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora u Gradu Zagrebu,

- političke stranke,

- vjerske zajednice,

- vijeća i predstavnici nacionalnih manjina,

- obrazovne, znanstvene, kulturne i druge ustanove i pravne osobe,

- građani i udruge građana.

Prijedlozi za uvrštenje u Fond imena moraju biti obrazloženi i sadržavati sve bitne podatke o zemljopisnim pojmovima, toponimima, povijesnim događajima i datumima, pokretima, organizacijama i ustanovama, osobama i drugim odgovarajućim pojmovima navedenim u članku 5. stavku 3. ove odluke, uključujući i životopise osoba, povijesne činjenice, društveni kontekst, etimologijsko značenje pojma i slično.

Na temelju prijedloga iz stavka 1. ovoga članka, u Fond imena Odbor može uvrstiti pojmove, datume odnosno imena osoba za koje ocijeni da su valjano obrazloženi i argumentirani te za koje je dostavljeno dovoljno podataka na temelju kojih se mogu uvrstiti u Fond imena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:28