UHIĆEN MILAN BANDIĆ!

VELIKA AKCIJA POLICIJE I USKOK-a Uhićeni Milan Bandić, Slobodan Ljubičić, Petar Pripuz, Ivan Tolić i još 15 osoba! Policija pretresa njihove stanove i kuće... Svi će prenoćiti iza rešetaka na Oranicama

Uz gradonačelnika Zagreba, privedeni su suvlasnik CIOS-a Petar Pripuz, te predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić. Uz njih trojicu navodno je privedeno još 16 osoba, a jedan od osumnjičenika uhićen je na granici sa Slovenijom. Neslužbeno se doznaje da je glavna meta policijske istrage povezana s poslovima zbrinjavanja otpada, odnosno ugovora grada s tvrtkama u Pripuzovom vlasništvu, teškim oko 7,5 milijuna kuna.
 Cropix

>>> NOVO 00:05 - Kako javlja Dnevnik.hr , svi će osumnjičeni prenoćiti u PNUSKOK-u.

----------------------------------------

23:46 - Petar pripuz je doveden u centar PN USKOK-a na zagrebačkim Oranicama.

----------------------------------------

23:28 - Završio je pretres kuće Petra Pripuza na Pantovčaku. Voze ga u plavom kombiju prema Pantovčaku. Vjeruje se da je zajedno s istražiteljima PNUSKOK-a krenuo prema Oranicama.

----------------------------------------

23:17 - Predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić izjavio je večeras kako već gotovo deset godina upozoravaju na sumnjive prenamjene zemljišta, netransparentne izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP) i pogodovanja sumnjivim investitorima.

Opširnije pročitajte OVDJE

----------------------------------------

22:55 - Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek i Slavko Kojić, gradski pročelnik za financije nakon izlaska iz Gradskog poglavarstva dali su izjave za medije.

Švaljek je kazala da neće biti nikakvih problema u funkcioniranju grada Zagreba. Naglasila je da je Holding dobro ustrojen sustav i da će sve službe poslovati normalno.

- Ne mogu reći da ovo nisam očekivao, već su tu istražitelji 2 tjedna redovito unazad dvije godine. Jesam li ja predmet istrage? Ne znam - dodao je Slavko Kojić.

22:47 - Očekuje se da će Bandića, Ljubičića i Pripuza tijekom večeri prebaciti u prostorije PNUSKOK-a na Oranicama.

----------------------------------------

22:45 - Odvjetnik Slobodana Ljubičića, Veljko Miljević, otkrio je za što se tereti njegov klijent.

- Znamo za što se tereti, dvije su teme, jedna je zapošljavanje u Holdingu, druga je postupanje protivno propisima o javnoj nabavi - rekao je Miljević.

----------------------------------------

22:20 "Neka se nitko ne naljuti, ali Zagreb je najvažniji grad Hrvatske i mora funkcionirati bez mrlje", izjavio je večeras predsjednik zagrebačkog SDP-a i potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić, komentirajući za Hinu uhićenje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića, suvlasnika CIOS-a Petra Pripuza i drugih.

Iz zagrebačkog SDP-a večeras su poručili kako će cijeli slučaj dodatno komentirati sutra, kada se institucije Republike Hrvatske službeno oglase.

I u HDZ-u Hini je večeras rečeno da će sutra kada će oni i cjelokupna javnost imati više informacija, komentirati ta uhićenja.

Glasnogovornica HDZ-a Dajana Antonija Bebek rekla je da večeras iz izvještaja medija nemaju dovoljno saznanja da bi mogli komentirati uhićenja Milana Bandića i drugih. U HDZ-u očekuju da će sutra biti više informacija te će komentirati uhićenja.

----------------------------------------

22:13 U garaži zgrade u Bužanovoj parkiran je kombi kojim je dovezen Milan Bandić.

Dragan Matic / CROPIX
Zagreb, 191014.Stan Milana Bandica, Buzanova ulica 4.U nedjelju poslijepodne, zbog osnovane sumnje na korupciju i zlouporabu polozaja, privedeni su Milan Bandic, Petar Pripuz, te Slobodan Ljubicic Kikas.Na fotografiji: kombi kojim je dovezen Milan Bandic parkiran je u garazi zgrade.Foto: Dragan Matic / CROPIX

(Foto: Dragan Matić / CROPIX)

22:03 - Već više od sat vremena traje pretraga kuća Slobodana Ljubičića i Petra Pripuza na Pantovčaku.

----------------------------------------

22:02 Pavle Kalinić, pročelnik gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama i jedan od najbližih suradnika uhićenog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, izjavio je večeras kako ga, zbog "pritiska" policije u zadnje vrijeme, to uhićenje nije iznenadilo, a očekuje da će oko toga još biti žestoke borbe.

"Koji je pritisak bio u zadnje vrijeme, naročito iz MUP-a, s obzirom da su šleperima odvlačili papire i tražili i dlaku u jajetu, nije me iznenadilo ovo što se dogodilo. Ne očekujem da će to biti cakum-pakum gotovo, bit će tu još žestoke borbe i odvjetničkih timova s jedne i druge strane", rekao je Kalinić za Dnevnik Nove TV.

Unatoč uhićenju gradonačelnika, ne smatra da će biti problema u funkcioniranju grada, podsjećajući kako su gradonačelnikovi bliski suradnici taj posao odradili kada je Bandić imao zdravstvenih problema. "Naravno da će biti određenih tenzija i pretumbavanja, ali u svakom slučaju stvari će dalje funkcionirati bez problema", poručio je.

Upitan očekuje li da će biti "bježanja" iz Bandićeva tabora, odgovorio je kako je "to uobičajeno". "To spada u hrvatski mentalitet, nije ništa čudno i to je već viđeno X puta. Međutim, ja sam tu jer je Milan Bandić bio i ostao moj prijatelj, bio on na Pantovčaku ili se nalazi negdje drugdje, sasvim svejedno. Ja sam tu da odradim svoj dio posla i prema prijatelju i prema suradniku", istaknuo je Kalinić.

Upitan misli li da ovo uhićenje znači i Bandićev kraj u političkom smislu, odgovorio je kako to ovisi o puno elemenata koji će se ovih dana posložiti, a očekuje da bi Bandiću nakon uhićenja rejting mogao i porasti. "On ima vrlo široku podršku, ne samo u Zagrebu nego i u Hrvatskoj. Mnogi su ga smatrali mrtvim, političkim mrtvacem nakon poraza na predsjedničkim, pa na parlamentarnim izborima, međutim maestralno se vratio s čistom pobjedom na prošlim gradskim izborima, gdje je pobijedio dvije najveće stranke HDZ i SDP", naglasio je Kalinić.

----------------------------------------

21:52 - Pretres Bandićevog stana još uvijek je u tijeku. Ispred zgrade i dalje je okupljena nekolicina prolaznika, a zagrebačkom gradonačelniku podršku i dalje pruža Ramo Dedić.

----------------------------------------

21:34 Jutarnji doznaje da je među uhićenima i direktor Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) Ivan Tolić. ZET je, inače, jedna od podružnica Zagrebačkog holdinga.

----------------------------------------

21:29 Odvjetnik predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića Veljko Miljević izjavio je za televiziju N1 da istražitelji imaju 'silne naloge za pretrage'. 'Ovo bi moglo potrajati, a možda me i dignu još noćas', rekao je Miljević.

'Sudeći po onome što sam vidio da mu stavljaju na teret, bit će lako obraniti Slobodana Ljubičića', rekao je još Miljević i dodao da njegova klijenta terete za zlouporabu zbog zapošljavanja u Holdingu i postupanja protivno propisima javne nabave.

----------------------------------------

21:27 - Kao što kaže gradonačelnik Bandić 'neka institucije rade svoj posao', ali ono što bih ja volio je da naprave taj posao brzo, a ne da bude to trakavica od par godina, rekao je predsjednik HSS-a i saborski zastupnik Branko Hrg.

Opširnije pročitajte OVDJE

----------------------------------------

21:08 - Istražitelji PNUSKOK-a ušli su u zgradu Gradskog poglavarstva.

(Foto: Damir Krajač / CROPIX)

----------------------------------------

21:03 - Nakon privođenja u policijski ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odveden je na pretres svog stana u Bužanovu ulicu, a pretresi domova i poslovnih prostora očekuju i njegove suosumnjičenike - predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića i vlasnika CIOS-a Petra Pripuza, doznaje se od njihovih odvjetnika.

"Pred nama je duga noć, još ne znamo o čemu se točno radi", izjavio je Pripuzov odvjetnik Mate Matić. Dodao je kako sumnja da su iza cijelog slučaja "drugi motivi", vjerojatno i politički, no o tome će, kako je rekao, opširnije biti riječi naknadno. Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik potvrdio je tek da je u tijeku pretres gradonačelnikova stana.

----------------------------------------

21:00 - Vijest o uhićenju zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića i direktora CIOS-a Petra Pripuza, koju je prvi objavio Jutarnji list, odjeknula je i izvan Hrvatske.

Opširnije o inozemnim reakcijama na uhićenje Bandića pročitajte OVDJE

----------------------------------------

20:57 - Predsjednica ORAH-a Mirela Holy komentirala je uhićenje Milana Bandića ovim riječima: "U svakom slučaju recentna događanja u Hrvatskoj su velika poruka svim političkim strankama i političarima da svoj posao moraju raditi u javnom interesu."

Opširnije pročitajte OVDJE

----------------------------------------

20:55 - Povodom uhićenja zagrebačkog gradonačelnika, oglasio se na svom Facebook profilu i SDP-ovac i bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, koji je bivšeg kolegu Milana Bandića već u nekoliko navrata prozivao za korupciju.

Napisao je kako je još 2010. prognozirao Bandiću kraj karijere.

Opširnije pročitajte OVDJE

----------------------------------------

20:29 - Kako nam javljaju novinarske ekipa s terena, ispred Bandićevog stana okupila se i skupina znatiželjnika koji samo čekaju što će se iduće dogoditi.

----------------------------------------

20:27 - Dok policija pretresa Bandićev stan, uz njega je i Pavle Kalinić, pročelnik Ured za upravljanje u hitnim situacijama u Gradu Zagrebu.

FOTOGALERIJA: Policija pred Bandićevim stanom

----------------------------------------

19:57 - Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama policija je jednog od osumnjičenika privela na granici sa Slovenijom.

----------------------------------------

19:55 - Kako doznajemo iz bliskih izvora, policija je krenula u akciju uhićenja nakon istraživanja 7,5 milijuna kuna vrijednog ugovora skopljenog između grada Zagreba i tvrtke Cezar u vlasništvu uhićenog Petra Pripuza, koja je uklanjala glomazni otpad sa zagrebačkih ulica.

----------------------------------------

19:52 - Bandić i suradnici uhićeni su zbog, kako se spekulira, slučaja spalionice. Također, neslužbeno se doznaje i da se Bandića tereti za malverzacije u predsjedničkoj kampanji 2009. godine. Osim spomenutog trojca, policija je uhitila još 16 osoba.

---------------------------------------

19:45 - Milan Bandić, Slobodan Kikaš i Petar Pripuz dovedeni su u centar PN USKOK-a na zagrebačkim Oranicama, a zatim su se inspektori PN USKOK-a zajedno sa zagrebačkim gradonačelnikom uputili prema Bužanovoj ulici gdje je u tijeku pretres Bandićevog stana.

FOTOGALERIJA: Pojačana policijska prisutnost na Oranicama

----------------------------------------

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić priveden je u nedjelju poslijepodne, potvrdio je bliski izvor iz policije.

Uz Bandića, privedeni su suvlasnik CIOS-a Petar Pripuz, te predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić Kikaš.

Kako doznajemo iz policije, nakon višemjesečnog složenog kriminalističkog istraživanja vezanog za nezakonita postupanja u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu, koje su proveli Ravnateljstvo policije i Policijski nacionalni USKOK, a koje su koordinirali Državno odvjetništvo RH i USKOK, uhićeno je više osoba.

Kaznena prijava zbog osnovane sumnje na počinjenje većeg broja koruptivnih kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti i trgovanja utjecajem, bit će podnesena USKOK-u.

U odnosu na uhićene osobe provest će se određene dokazne radnje, te će uhićene osobe u zakonskom roku biti dovedene pritvorskom nadzorniku.

Uz Bandića se vežu brojne afere: Dinamov stadion, Krašograd, trgovanje utjecajem, česte malverzacije u Zagrebačkom holdingu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:01