ZA LEASING GODIŠNJE 2,6 MILIJUNA KUNA

VELIKA OBNOVA VOZNOG PARKA Čak 13 milijuna kuna plus PDV izdvojit će Zagreb za nove automobile za gradske šefove!

Natječaj bi se trebao raspisati u svibnju ove godine, a ugovor o leasingu za službena vozila bit će sklopljen na pet godina
 Tom Dubravec / CROPIX

Čak 13 milijuna kuna bez PDV-a izdvojit će Grad Zagreb za nabavu novih automobila za gradske dužnosnike, a otvoreni postupak javne nabave trebao bi se raspisati u svibnju ove godine!

Proizlazi to iz Plana nabave Zagreba za 2015. godinu, donesenog prije dva tjedna i objavljenog na službenim stranicama gradske uprave, a kojeg je potpisala i zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek. Novi automobili za gradske dužnosnike nabavit će se putem operativnog leasinga, i to na rok od pet godina.

Što će voziti šefovi?

Po toj računici ispada da će se samo za leasing novih automobila, u kojima će se voziti čelni ljudi grada i pročelnici gradskih ureda, godišnje plaćati 2,6 milijuna kuna, što je gotovo polovica iznosa koji će se ove godine uložiti, primjerice, u gradnju, sanaciju ili adaptaciju dječjih vrtića. Koliko će se novih vozila nabaviti još uvijek ne znaju ni u Gradu, budući da se još utvrđuje broj potrebnih automobila.

“Još nije izrađena dokumentacija za nadmetanje, odnosno za provedbu postupka javne nabave, no broj novih vozila bit će manji u odnosu na prethodno stanje”, stoji u odgovoru Mirjane Zubak, pomoćnice pročelnika Ureda gradonačelnika.

Poznato je pak da će se nabavljati automobili srednje klase, kompakti srednje niže klase, mala osobna vozila, jedan ili dva kombija te nekoliko manjih dostavnih vozila koje će osim gradskih dužnosnika, kako stoji u odgovoru pomoćnice Zubak, koristiti gradske službe u kojima se obavljaju poslovi prometnog i komunalnog redarstva, građenja, prostornog planiranja, upravljanja imovinom Grada, upravljanja u hitnim situacijama, poslovi mjesne samouprave, poslovi dostave, tehničkog održavanja i drugi za koje je potreba auto.

Smanjuju broj vozila

U ovakav postupak nabave vozila putem operativnog leasniga Grad je išao i lani, kada su se nabavljala 23 vozila za 8 milijuna kuna.

Taj natječaj objavljen je u ožujku 2014. godine, samo nekoliko tjedana nakon što je Vlada odlučila obnoviti svoj vozni park. Gradonačelnik Milan Bandić takvu odluku Vlade u početku je kritizirao i pohvalio se kako je Grad jedini u državi smanjio vozni park.

Istaknuo je da su 2009. koristili 210 automobila, a lani samo 80. Tvrdio je kako nije bitno je li automobil star 3 ili 5 godina jer ako se koji dio i pokvari, vrlo lako može se popraviti.

Mijenjaju se stara vozila

No uskoro je i sam odlučio nabaviti nova vozila, a sportski auspuh, spojleri, crna ili plava metalik boja, alu naplatci od 19 cola s gumama 225/45 R19, ultrazvučna pomoć pri parkiranju sprijeda i straga, grijanja sjedala, audio sustav s 11 zvučnika i pogon na sva četiri kotača bile su samo neke od želja koje su u Gradu Zagrebu imali prilikom raspisivanja tog natječaja.

Budući da se i sam našao na udaru javnosti zbog velikog troška nabave i populizma, od novih se vozila odustalo. Danas u Gradu napominju da se nabava novih vozila jednostavno više ne može odgoditi.

Dva su razloga. Službeni automobili u gradskom vlasništvu prosječno su stariji od 10 godina, dotrajali su i njihovo održavanje nije isplativo. S druge strane, vozilima koja se trenutno koriste na leasing ugovor istječe u lipnju 2016. godine.

“Iz navedenih razloga planirana je nabava novih vozila putem operativnog leasinga na rok od 5 godina, čime bi se nadomjestila vozila koja će se morati vratiti zbog isteka roka najma, te vozila u vlasništvu Grada koja će se prodati zbog starosti i dotrajalosti”, stoji u odgovoru Grada.

Split kupuje tri automobila za 230 tisuća kuna

Grad Split uskoro će raspisati javnu nabavu za kupnju tri automobila ukupne vrijednosti 230.000 kuna s PDV-om kojima će zamijeniti tri najlošija i najstarija automobila u postojećem voznom parku, priopćeno je u utorak iz gradske uprave. Nabava je predviđena proračunom grada za 2015. godinu, a namjera je novim automobilima zamijeniti VW Passat star 13 godina, Škodu Feliciju staru 19 godina, te Renault Clio star 11 godina, kaže se u priopćenju. Navodi se da će, s obzirom na velike troškove održavanja i učestalost kvarova, nabavkom novih, ne skupih vozila, ušteda za grad biti značajna, te da će vozila biti namijenjena za obavljanje svakodnevnih poslova. "Pri donošenju odluke o nabavi novih automobila i izdatcima vodilo se računa o aktualnom trenutku i potrebama štednje", ističe se u priopćenju. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 08:15