ODLUKA UPRAVE

Velika pobuna u studentskom domu nakon ‘udara kod Save‘: ‘Vani eksplozija, a mi zaključani!‘

Korisnici doma "Stjepan Radić" kažu da je sinoć letjelica pogodila dom, oni ne bi na vrijeme mogli pobjeći van, zbog besmislenog propisa Uprave
 Zeljko Puhovski/Cropix

Studenti doma "Stjepan Radić" pored kojeg je sinoć pala letjelica ljuti su i zabrinuti jer im se po nalogu Uprave Studentskog centra nakon 22 sata svake večeri zaključavaju vrata evakuacijskih stubišta u paviljonima ali i izlazi iz dvorišta studentskog doma.

Razlog tomu su korona mjere, a studenti bi tako u slučaju evakuacije do koje je sinoć umalo došlo, iz doma mogli pobjeći samo kroz glavni ulaz što bi stvorilo gužvu, paniku i možda i stampedo. I kako sada stvari stoje, to se unatoč sinoćnjoj eksploziji neće mijenjati.

- Srećom nitko od studenata nije stradao, ali ovo neka Uprava shvati kao upozorenje. Ovo je moglo pasti samo nekoliko metara dalje, na prvi paviljon, samo je jedan od komentara ustrašenih studenata. Smatraju da je ugrožena njihova sigurnost.

- Jučer smo se svi jako prestrašili. Čim smo osjetili udar brzo smo izašli na hodnike. Instinktivna reakcija svakoga od nas je bila da što prije pobjegnemo van. No uprava SD "Stjepan Radić" nam je to poprilično otežala, govori studentica Mateja Martinić (23).

Dodaje kako su studenti u domu od samog početka ogorčeni mjerama jer smatraju da su one uvedene za kontroliranje njihova života, a ne za zaštitu od virusa.

- Jučerašnja situacija nas je još više potaknula da zaključavanju stanemo na kraj. Da je jučer letjelica pala na paviljon i da je došlo do požara ili kakve eksplozije, zaključane požarne stepenice i ulazi u kompleks možda bi nekoga koštali života, objašnjava Mateja. Pita se što bi se dogodilo da je u isto vrijeme nekoliko stotina studenata moralo pobjeći kroz jedan izlaz iz paviljona, a onda i njih nekoliko tisuća kroz jedan izlaz iz dvorišta.

- Ne znam shvaćaju li iz uprave što bi se dogodilo, objašnjavaju nam Bruno i Mirela, studenti iz doma.

U zajedničkoj grupi na Facebooku već se najavljuju akcije i pozivaju studenti da se večeras oko 21.55. okupe na jednom od zaključanih izlaza kako bi upozorili na potencijalnu opasnost.

- Ne pozivam ni na kakvu revoluciju ili bunt, postupite onako kako mislite da je ispravno, napisao je.

Uprava Studentskog centra odgovara nam pak kako se vrata domskog dvorišta zaključavaju kako bi kontrolirali broj osoba koje se zadržavaju u vanjskom dijelu doma, jer dio pozvanih i nepozvanih gostiju, tvrde, studentski dom "Stjepan Radić" doživljava kao mjesto za noćni izlazak.

- Studentski centar u Zagrebu je do okončanja epidemije stavio izvan snage članak 15. Pravilnika o domskom redu i uvjetima boravka studenta u studentskim domovima Studentskog centra u Zagrebu, koji se odnosi na primanje posjeta u studentskim sobama te u ovome trenutku stanari studentskih domova ne mogu primati posjete. Podsjećamo da su i dalje na snazi mjere koje je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske nužnim epidemiološkim protokolima kojima se ograničavaju okupljanja, kao i protuepidemijske mjere koje se tiču držanja distance te nošenja zaštitnih maski za lice. Provođenjem mjera sigurnosti uspješno kontroliramo širenje zaraze unutar studentskih domova te štitimo same stanare od drugih štetnih događaja.

Iz uprave poručuju kako pad objekata, u blizini studentskog doma nije bilo moguće predvidjeti. Naglašavaju kako niti u budućnosti ne mogu utjecati na izvanredne događaje.

- Ono što možemo i na čemu radimo je edukacija naših djelatnika, komunikacija sa studentima i pravovremeno obavještavanje nadležnih institucija kako bi se studenti u datim okolnostima maksimalno zaštitili. Vrata požarnih stubišta zatvorena su u prizemlju zbog sprječavanja ulaska nepoznatih osoba tj. iz sigurnosnih razloga, a automatska brava ih otvara pri svakom aktiviranju alarma ili pritiskom na dugme koje se nalazi neposredno uz njih (u slučaju druge izvanredne situacije). Planovi evakuacije se nalaze u svim paviljonima, hodnicima i sobama, djelatnici SCZG prošli su potrebne edukacije kako reagirati u izvanrednim okolnostima, a dodatno o tome se brine i naša služba sigurnosti, poručuju iz uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:45