POBUNA RODITELJA

Velika promjena u najpopularnijoj knjižnici u Zagrebu: ‘Ovom odlukom tjeraju djecu na ulicu‘

Tomašević tražio očitovanje odgovornih, a iz Grada poručuje - sve će se riješiti do kraja ljeta

Knjižnica (ilustracija)

 Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix

Nova organizacija deset Knjižnica grada Zagreba koje od 8. svibnja rade samo u jednoj smjeni zbog, kažu, nedostatka stručnog osoblja neugodno je iznenadila njihove korisnike.

Jedna od njih je i stanovnica naselja Voltino koja je u knjižnici s kćeri školarkom i sinom koji je u vrtiću - praktički svakodnevno.

Govori nam kako joj kćer odmah nakon nastave s 10-ak prijatelja odlazi u knjižnici učiti, pisati zadaću, sjediti na terasi kad je lijepo vrijeme ili zabavljali s društvenim igrama poput šaha ili logičke igre GO.

- To je mala knjižnica i nije veliki kvart, ali mislim da je to jedna od najboljih i najposjećenijih knjižnica u gradu. Bez pretjerivanja vam kažem: našoj djeci knjižnica je kao drugi dom - kaže nam.

Budući da živi u neposrednoj blizini knjižnice, primijetila je da je u njoj uvijek puno posjetitelja. Majke s mlađom djecom dolaze prijepodne i čitaju im slikovnice, a kasnije koriste prostor za igranje.

Zadovoljna je i s raznim radionicama koje se tamo redovito održavaju – izrada keramike, mozaika, ljetna škola engleskog jezika i likovne radionice. Uz to, organiziraju se i izložbe dječjih radova iz vrtića koje onda odgajateljice s djecom dolaze posjetiti.

Već dvije godine se u njihovoj knjižnici, otprilike svaka dva mjeseca, održava i škola medijske pismenosti.

- Ja se njima stvarno divim, svaki dan neka radionica i svi zaposlenici su ljubazni. Rekla bih da je ta knjižnica centar svih događaja što se tiče obrazovanja i kulture u Voltinu - govori nam.

Vjeruje da nije jedina koja je nezadovoljna promjenom radnog vremena, i ostali roditelji su se, kaže, žalili, uživo i na društvenim mrežama.

- Komentiramo svi po kvartu i u Facebook grupama, svi očekuju da naš mjesni odbor nešto poduzme, a pitali su hoće li biti organizirana neka peticija - prenosi nam atmosferu iz kvarta.

- Djeca se tamo igraju i druže, mislim da je to svakako bolje nego da su na ulici. Gdje su baš knjižnicu od koje može biti samo koristi i nema pretjeranih troškova odlučili skratiti - zaključila je ova majka.

Osim te knjižnice u Voltinu, novi režim rada sad je na snazi i u knjižnici Kustošija, August Cesarec na Ravnicama, Ivane Brlić Mažuranić u Folnegovićevom naselju, zatim Dječje knjižnice Marina Držića u Trnju, te istih ustanova u Jelkovcu, Voltinu, Podsusedu i na Medveščaku.

Jedna djelatnica Knjižnica grada Zagreba požalila nam se da dio zaposlenika sa svim potrebnim kvalifikacijama već godinama radi na mjestima pomoćnih knjižničara, pa smatra da se nedostatak stručnog osoblja mogao riješiti i interno.

- Iako su se zaposlili sa srednjom, znali su da će jednog dana diplomirati i uredno su se javljali na objavljene natječaje nakon diplome - pojašnjava ta sugovornica.

Neki knjižničari smatraju da je problem u tome što Grad nije godinama odobravao nove natječaje i zapošljavanja, pa su bili primorani prijeći u jednosmjenski rad.

Iz Grada su nam odgovorili kako su zatražili pisano očitovanje ravnateljice Knjižnica Grada Zagreba kako je došlo do ovih promjena. Kažu da će knjižnice u jednoj smjeni raditi do ljeta – dakle sljedećih mjesec i pol dana, tijekom kojih U Gradu vjeruju da će se problemi riješiti. I gradonačelnik Tomašević jučer je izjavio da traži objašnjenje i rješenje za ovu novu situaciju.

Iz Grada dodaju da tijekom ljeta knjižnice po redovnom rasporedu prelaze u jednu smjenu i naglašavaju da je upravo u tijeku postupak za zapošljavanje oko 30 djelatnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:08