JAVNI PRIJEVOZ

VELIKE NOVOSTI IZ ZET-a: Uvode novu vrstu karte, kod vozača od sada možete kupiti samo kartu od 15 kn, a stiže i mobilna aplikacija

 
Ilustracija
 Damjan Tadić / CROPIX

Od 1. srpnja uvodi se nova karta za 7 kuna koja će vrijediti sat vremena, dok će se u tramvajima i busevima kod vozača moći kupiti samo karta od 15 kuna, potvrdili su danas iz Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET).

Korisnici zagrebačkog javnog prijevoza će tako ubuduće na raspolaganju imati četiri različite karte – polusatnu za 4 kune, jednosatnu od 7, kartu od sat i pol za 10 te onu za 15 kuna koja će isto tako vrijediti sat i pol, a moći će se kupiti samo kod vozača. Iz ZET-a kažu kako s kartom od 15 kuna namjeravaju rasteretiti svoje vozače.

- U proteklom razdoblju porasla je prodaja karata i u vozilima, što dodatno otežava primarni vozački posao. Iz tog razloga, a kako bi se ubrzao prometni proces i dodatno ispunili opći sigurnosni aspekti prometa, vozači tramvaja i autobusa od 1. će srpnja, prodavati isključivo pojedinačnu papirnatu kartu po cijeni od 15 kuna, koja će za vožnju biti valjana 90 minuta u jednom smjeru i na području jedne tarifne zone – rekli su iz ZET-a te nadodali kako se ostale karte mogu kupiti po normalnoj cijeni na više od 300 lokacija.

Ipak, još veća novost jest lansiranje mobilne aplikacije preko koje će se moći kupiti prijevozna karta. Iz ZET-a su nam odgovorili kako će preko besplatne aplikacije biti dostupne sve tarifne karte, a njeno puštanje u javnost se očekuje na jesen.

Sličan sustav bio je prisutan i ranije, kada su građani karte mogli kupiti putem SMS poruke, ali je ta mjera ukinuta 1. kolovoza 2013. godine jer su u ZET-u tvrdili da je bilo previše jednostavno izbjegavati plaćanja u potpunosti. Iz ZET-a sada kažu kako će nova aplikacija “unaprijediti sustav informiranja putnika i plaćanja karte”.

Novosti će biti i u naplati prijevoza uspinjačom. Karta za vožnju će umjesto dosadašnje 4 kune, iznositi 5 kuna, dok će hitna vožnja poskupiti s 20 na 25 kuna.

Ujedno, za prijevoz uspinjačom, ubuduće neće vrijediti vrijednosne te papirnate pojedinačne karte za ostala sredstva javnog prijevoza, no korisnici koji imaju odgovarajući mjesečni ili godišnji kupon, prijevoz uspinjačom mogu koristiti kao i do sada. Što se tiče godišnjih i mjesečnih pokaza, cijena se nije mijenjala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:25