UPOZORENJE GRAĐANIMA

‘Velike vrućine i visok UV indeks utječu na koncentracije prizemnog ozona‘

Do prekoračenja praga došlo je jedino na mjernoj postaji Zagreb-3, na ostalim postajama vrijednosti su bile niže od 180 µg/m3

Ilustracija

 Dragan Matic/Cropix

U ljetnim mjesecima zbog visokih temperatura zraka i UV indeksa dolazi do učestalih fotokemijskih reakcija i pojačanog stvaranja prizemnog ozona, što utječe na porast njegovih satnih koncentracija u okolnom zraku i time na kvalitetu zraka, priopćeno je u ponedjeljak iz Grada Zagreba.

Po podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, koji upravlja radom državne mreže mjernih postaja za praćenje kvalitete zraka, na području Zagreba na mjernoj postaji Zagreb-3 zabilježeno je prekoračenje praga obavješćivanja za prizemni ozon (koncentracija od 180 µg/m3) u petak, 1. srpnja, u trajanju od 12 do 14 sati, u subotu, 2. srpnja, u trajanju od 15 do 20 sati i u nedjelju u trajanju od 10 do 17 sati te od 19 do 20 sati.

Do prekoračenja praga došlo je jedino na mjernoj postaji Zagreb-3, dok su na svim ostalim mjernim postajama za trajno praćenje kvalitete zraka satne vrijednosti prizemnog ozona bile niže od 180 µg/m3.

S obzirom na trenutnu meteorološku situaciju i vremensku prognozu, idućih dana u uvjetima pogodnim za stvaranje prizemnog ozona moguća su nova dnevna prekoračenja u trajanju od nekoliko sati, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

U tom slučaju građani trebaju slijediti upute tijela za javno zdravstvo Grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:03