DAMIR VANĐELIĆ

Veliki istup šefa fonda teškog 42 milijarde kuna: ‘Neće biti nijednog troška koji nećete moći vidjeti‘

‘Ovo je izrazito kompleksan projekt i kako potresa nije bilo 120 godina zapravo je teško naći nekoga tko bi se s time znao nositi‘
Damir Vanđelić na predstavljanju projekta obnove Zagreba
 Ronald Gorsic/Cropix

Gostujući u emisiji Danas RTL televizije, privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Grada Zagreba Damir Vanđelić rekao je da je posao vođenja Fonda dobio na temelju 24 godine radnog staža na sličnim poslovima. "Trebao sam biti jedan od suradnika koji će raditi na tome, ali sam zamoljen da samo ovo radim, budući da imam određene kompetencije", rekao je. "Ovo je izrazito kompleksan projekt i kako potresa nije bilo 120 godina zapravo je teško naći nekoga tko bi se s time znao nositi. Ovo jest određeni izazov i zato sam se toga primio, a najvažniji zadatak od svega je to ispravno postaviti."

Vanđelić je rekao da su se određeni poslovi mogli već obaviti. "Ovo su tzv. hitni popravci, i ovaj zabat koji je pao i šuta koja se tu nalazi, temeljem zahtjeva prema Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine mogla su biti odobrena sredstva kako bi se ovo moglo riješiti. Ovo predstavlja smetnju u prometu i ugrozu građanima", pojasnio je.

Ravnatelj Fonda potom je pojasnio kako će se trošiti 42 milijarde kuna koje su predviđene za sanaciju štete od potresa u Zagrebu i okolici. "Kako je Zakon definirao konstelaciju, javni objekti trebaju biti obnavljani od vlastitih osnivača ili onih koji koriste te prostore, dakle govorim o školama, fakultetima, zdravstvenim ustanovama itd.", dodao je. "Što se tiče privatnog segmenta, tu se procjenjuje da je riječ o 6500 zgrada, za to je nadležan Fond i on bi trebao osigurati provođenje odluka koje donosi Ministarstvo. Dakle, sistem je - zahtjev građana, odluka Ministarstva, provođenje Fond."

Vanđelić je rekao da će se točno znati što treba raditi Ministarstvo, što relevantni Zavodi, a što Fond te da će se znati tko koči koji posao. "Onda će i građanima i vama iz medija biti vrlo jednostavno za razlučiti tko je taj koji posao zaustavlja. To su stručni poslovi, tu nema velikog prostora za manipulacije", rekao je i dodao da će Fond u pravilnim intervalima javnost obavještavati o napravljenome, a i da će svi troškovi Fonda biti poznati. "Moja intencija je da svi troškovi Fonda budu potpuno razvidni, dakle neće biti niti jednog troška za koji vi nećete znati, niti jednog ugovora kojeg vi nećete moći vidjeti."

Vanđelić je spominjanje njegovog imena u Saboru u kontekstu rasprave o Zakonu o lokalnim izborima pripisao "političkom strahu" te konstatirao da se on bavi Fondom te da "nitko ne mora biti ugrožen". Dodao je i da nema ambicije uključit se u utrku za gradonačelnika Grada Zagreba te da trenutno ne vidi situaciju u kojoj bi se njegov stav promijenio.

Vanđelić je potom upitan o situaciji u kojoj se našao 2015. godine, kada se on spominjao kao potencijalni mandatar za sastavljanje koalicijske vlade Hrvatske demokratske zajednice i Mosta. "Nisam član niti jedne stranke, tehnički imam određenih kompetencija, zajedno s ekipom koja je tada bila izabrana koji su također bili vrlo kvalitetni ljudi bio je to zadatak da mi na nekoliko mjeseci "čuvamo kuću". To sam tada prihvatio. Da budem mandatar na četiri godine nikad nisam prihvatio, niti sam to bio u stanju napraviti", rekao je Vanđelić za RTL Danas.

Vanđelić je potom komentirao svoju izjavu da mu nije žao što je tijekom Domovinskog rata u zarobljeništvu u Glini proveo šest mjeseci. "Shvatio sam da je to nešto što me na određeni način učvrstilo u onome kako me majka odgajala i idealima koje čovjek ima u životu. S druge strane, očvrsnulo me da odluke koje donosim čovjek treba donositi, jer jednostavno smo vrlo kratko ovdje i mislim da zato treba živjeti ispravno", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 16:24