PRIJEVOZ

VELIKI TEST JUTARNJEG LISTA Usporedba cijena taksija u Zagrebu: Koliko ćete platiti istu vožnju s Uberom, a koliko s Radio Taxijem?

Vozila su stizala po nas za dvije do osam minuta, a većinu vozača smo morali pitati da nam izdaju račun
 Davor Pongračić / EPH

Za nekoliko minuta stiže vozilo i vozač koji je gluh, ali ne brinite. Mi ćemo vozaču osigurati upute do odredišta, poruka je koju smo dobili od Ubera kad smo jučer naručili vozilo za prijevoz.

Kada je stigao do Koranske ulice, gdje smo ga čekali, usporeno smo izgovorili mjesto odredišta: Ve-le-sa-jam, da bi nam vozač mogao čitati s usana. On nas je, naime, pogledao kao da smo, kako se kaže, “pali s Marsa”.

“Dakle, rekli ste na Velesajam?” upitao nas je začuđeno.

“Čekajte malo, pa vi niste gluhi?” odgovorili smo protupitanjem još začuđeniji.

Greška u aplikaciji

Na kraju smo se svi dobro nasmijali jer smo ustanovili da je vozač pri ispunjavanju osobnog profila na Uberovoj aplikaciji greškom označio da ima teškoća sa sluhom, no dobro je bilo znati da aplikacija obavještava i omogućava komunikaciju između putnika i vozača ako je riječ o invaliditetu. Bila je to jedina neuobičajena situacija u kojoj smo se jučer našli tijekom velikog testa taksi-prijevoznika u Zagrebu. Sa svima smo se vozili rutom od Koranske ulice do Zagrebačkog velesajma, a cijene su bile različite.

Krenimo redom.

Počeli smo s testiranjem Ubera jer se ovih dana podignula velika prašina zbog njihovih sniženih cijena za 25 posto, što je razveselilo putnike, ali ne i vozače, jer tvrde da im se u tom slučaju vožnja ne isplati.

Do Koranske ulice vozač Ubera jučer je stigao za osam minuta iz smjera Trešnjevke, a proces naručivanja vožnje prošao je bez imalo teškoća. Vozilo nam je dodijeljeno za manje od minute. Međutim, tijekom čekanja vozača primijetili smo nekoliko “bugova” u aplikaciji. Naime, uobičajeno je da se lokacija vozila može pratiti u stvarnom vremenu, no ovaj put vozilo je “skakalo” iz ulice u ulicu.

Kad smo o tome obavijestili vozača, on nam je odgovorio da se tim ulicama uopće nije vozio. Vožnja je trajala desetak minuta, a tih pet kilometara stajalo nas je 26,66 kuna.

Obavijest o dolasku

Vozilo taksi Cammea stiglo je za manje od pet minuta iako smo porukom obaviješteni da ćemo čekati najmanje 10 minuta. Vozač nas je prethodno nazvao na telefon i obavijestio da će stići ranije. Neuobičajenog iskustva tijekom naručivanja i prijevoza nije bilo. Vožnja je, kao i prethodna, trajala desetak minuta, ali nas je stajala nešto više, odnosno ukupno 31,80 kuna.

Izbjegavanje razgovora

Ekotaksi došao je za pet minuta, kako nam je i rečeno pri naručivanju vožnje. Nakon što smo vozaču rekli na koje odredište idemo, on je blago pojačao glazbu, vjerojatno da bi izbjegao razgovor u vozilu. Nije nas pokušavao prevariti i povećati račun vožnjom uokolo, a na odlasku nam je poželio ugodan ostatak dana. No, račun smo morali sami zatražiti, a iznosio je 35,20 kuna.

Radio Taxi Zagreb, naime, stigao je najbrže od svih, već za dvije minute. No, u automobilu smo primijetili prašinu i neugodan miris. Vozač je držao prozor napola otvoren, i ne pitajući je li to nama u redu. Kada smo zatražili da nam izda račun, isprva je gunđao, a tek onda uzeo blok u ruke i ispisao račun od 38 kuna. Bila je to najskuplja vožnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:58