OPSTRUKCIJA

VIDEO: CIRKUS U ZAGREBAČKOJ GRADSKOJ SKUPŠTINI Oporba prosvjedovala šutnjom, čitala magazine i puštala pjesme TBF-a, jednog zastupnika redari izbacili

 
 Damjan Tadić / CROPIX

Oporba u zagrebačkoj Gradskoj skupštini prosvjedovala je šutnjom zbog micanja točke dnevnog reda o obustavi radova na Trgu žrtava fašizma.

Zastupnici su većinom glasova podržali prijedlog Kluba Bandić Milan 365-Stranka rada i solidarnosti da se s dnevnog reda makne prijedlog zaključka Kluba gradskih zastupnika GLAS-a, HSU-a i Kluba zastupnika lijevog bloka o obustavi radova kod Meštrovićeva paviljona.

S obzirom na to da je oporbi time oduzeto pravo rasprave, odlučili su prosvjedovati šutnjom na svim točkama dnevnog reda. Potom je Odbor za statut, poslovnik i propise donio odluku kako je šutnja kršenja poslovnika i zaprijetili su kako će sve zastupnike koji šute redari izbaciti. Međutim, do toga nije došlo.

- Očito predsjednik skupštine nije imao dovoljno hrabrosti da to zaista i učini nego nas je htio uplašiti činjenicom "ako ćete vi ovo, onda ćemo mi ovo". Pa nismo mala djeca- rekla je Anka Mrak Taritaš.

Jedini zastupnik koji je izbačen je glumac Marko Torjanac, nestranački. Redari su ga uklonili sa sjednice nakon što je počeo citirati riječi pape Benedikta XVI. o šutnji.

- Svoju repliku iskoristio sam tako što sam rekao par vrlo mudrih riječi o tome što znači šutnja na što me potpredsjednik Kartelo izbacio i dao mi opomenu. Očito moje riječi nisu dobrodošle u Gradskoj skupštini. Oni uopće ne žele dati oporbi da govori i zato je došlo do ove situacije, a to jasno pokazuje da se radi o totalitarističkom režimu - rekao je Torjanac koji se na sjednicu smio vratiti na sljedećoj točki dnevnog reda.

Tako su zastupnici u Skupštini, umjesto da su raspravljali o proračunu Grada Zagreba, čitali magazine i puštali pjesme TBF-a, a članovi iz Kluba HDZ-a dobacivali su oporbenima kako se radi o njihovom "najpametnijem izlaganju do sada".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:19