MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA

VIDEO, FOTO: BANDIĆ DVA SATA DIJELIO GRAH U MAKSIMIRU 'Nikakvi spinovi i žmigavci neće me zaustaviti da pomognem malom čovjeku'

 
 Screenshot / Facebook

Zagrepčanke i Zagrepčani 1. svibanj, Međunarodni praznik rada, tradicionalno slave u parku Maksimiru gdje ih očekuje prigodan kulturno-umjetnički program te 60.000 besplatnih porcija graha s kobasicom, pancetom i suhom vratinom te karanfili koji će im biti podijeljeni.

Od ranog jutra u park Maksimir stižu Zagrepčani i njihovi gosti. Skupilo se stotine ljudi i već se oko 10 sati ujutro stvorila gužva. Na ulazu u park postavljena su tri štanda na kojem sindikati prikupljaju potpise građana za svoju referendumsku inicijativu ‘67 je previše’, kojom se između ostalog traži povratak dobi za odlazak u mirovinu sa 67 na 65 godina života.

Također, na ulazu u Maksimir, postavljeni su štandovi SDP-a koji obilježava 1. svibnja, a predstavlja i svoje EU parlamentarce i dijeli promotivne letke te štand Nezavisne kandidacijske liste grupe birača nositeljiice Marijane Petir.

Na glavnom ulazu u park Maksimir u 9 i 30 sati građane je dočekao Puhački orkestar ZET-a, Zagrebačke mažoretkinje i KUD Kašina. Tada je i počela prvosvibanjska slavljenička atmosfera.

Oko 10 sati proslavi se pridružio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je sugrađankama i sugrađanima dijelio porcije prvosvibanjskog graha.

Bandić je dijelio grah građanima skoro dva sata nakon čega se obratio novinarima. Rekao je kako je gužva veća nego prošle godine te da su do 12 sati podijelili 19.000 porcija, od čega je on, kako kaže, podijelio četiri ili pet tisuća. Dotaknuo se i položaja radnika u Hrvatskoj te je istaknuo kako njega "nikakvi spinovi i žmigavci neće zaustaviti da pomogne malom čovjeku" te da ga mogu zaustaviti samo ako ga "ukokaju".

Jedan od spinova, kaže, je i inicijativa protiv podizanja dobne granice za odlazak u mirovinu. -Nije važno hoće li netko otići u mirovinu sa 67, 65 ili 63, važno je kako čovjek živi danas. Moja inicijativa je da svi građani Hrvatske žive kao građani Zagreba, a ostali spinovi me ne zanimaju - rekao je Bandić.

Na kraju je spomenuo kako ga boli ruka i zglob noge od dijeljenja porcija te da sada ide na još pet lokacija u gradu. Što se tiče graha, dodao je da će do 17 sati podijeliti svih 60.000 porcija te da u pričuvi imaju još 10.000 ako slučajno ponestane.

VIDEO: Matija Boltižar, Jutarnji list

Dolazak u park Maksimir najavio je i predsjednik SDP-a Davor Bernardić koji će na glavnom ulazu u park Zagrepčankama i Zagrepčanima dijeliti karanfile. S njim bi trebali doći i SDP-ove kandidatkinje i kandidati za Europski parlament - Predrag Fred Matić, Joško Klisović, Gordan Maras i Mirela Holy.

Predsjednici sindikalnih središnjica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) i Matice hrvatskih sindikata (MHS) Mladen Novosel, Krešimir Sever i Vilim Ribić u 12 sati bi se s velike pozornice u parku Maksimiru prigodnim riječima trebali obratiti okupljenim građanima. Riječ je o sindikatima koji su pokrenuli referendumsku inicijativu "67 je previše".

FOTOGALERIJA: Proslava Praznika rada u Maksimiru

Zagrepčane i njihove goste u parku Maksimiru očekuje i prigodan kulturno-umjetnički program.

Na Vidikovcu će od podneva nastupiti Puhački orkestar ZET-a te potom Puhački orkestar HKUD Željezničar i Puhački orkestar DVD Kašina.

Na pozornici program je počeo u 9,30 sati nastupom DJ-a, zatim su tu Zagrebačke mažoretkinje, Puhački orkestar ZET-a, KUD Kašina. Od 11 do 13 sati nastupit će Gazde, pa Dječji zbor Kikići, KUD Sveta Ana, Teen zbor Genijalci i Slavuji. U 15 sati nastupit će Telefon Blues Band i gosti (Branko Požgajec, Srđan Jug, Boris Babarović), u 17 sati Rockin’ Neno & The Cadillac Feat, Kaubojka Rajka, a u 18 sati DJ.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je dan uoči 1. svibnja pozvao sugrađane da na Međunarodni praznik rada dođu u park Maksimir u što većem broju gdje ih na tradicionalnoj proslavi očekuje 60.000 besplatnih porcija graha s kobasicom, pancetom i suhom vratinom, te karanfili koji će im biti podijeljeni i prigodan kulturno-umjetnički program.

'Pozivam sve sugrađane da nam se priključe, 60.000 porcija graha će biti podijeljeno - 45.000 u organizaciji našeg Dobrog doma, 10.000 porcija nam kuha Pleter i 5000 Crveni križ. Ako vidimo negdje u četiri - pet popodne da sve odlazi, moji će još skuhati 10.000 u roku dva i pol sata tako da ćemo do ponoći jesti grah ako treba. Neće nitko otići iz Maksimira da ne bude dobio porciju, a bit će i pored toga', istaknuo je gradonačelnik Bandić i poručio da će u Maksimiru biti prekrasno. Naglasio je kako će prvosvibanjska proslava Grad Zagreb stajati nešto manje od milijun kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:20