VELIKA REPORTAŽA

VIDEO, FOTO: JUTARNJI NA GRADILIŠTU JEDNOG OD NAJVEĆIH ZAGREBAČKIH PROJEKATA Radi se danonoćno, polovica sljemenske žičare već sagrađena

Najkompleksniji dio posla je obavljen, postavljena su 34 temelja duž cijele trase. U postavljanju ankera moramo biti precizni u pet milimetara, kaže Radić i dodaje da je teren spreman za postavljanje elektromotornog postrojenja
 Goran Mehkek / CROPIX

- Zasad sve ide po planu, realizacija građevinskih radova je na 40 posto, a do 31. svibnja, Dana Grada Zagreba, sve bi trebalo biti gotovo - kaže nam Goran Radić, voditelj projekta izgradnje nove sljemenske žičare na koju se čekalo punih 12 godina, otkako je 2007. godine zatvorena stara.

S voditeljem Radićem, inženjerom građevine koji je kao predstavnik Grada Zagreba zadužen za koordinaciju izvođača i projektanata velikog projekta teškog 600 milijuna kuna, susreli smo se u naselju Gračani, u podnožju Medvednice, gdje se, udaljena samo 800 metara od starog polazišta, gradi nova polazna stanica žičare. Gradilište je okruženo kranovima, teškim strojevima i kamionima koji iza sebe ostavljaju oblak prašine, a kompleks koji je iznikao na prvoj etapi, u samom podnožju Medvednice, više podsjeća na šoping-centar, nego na početnu stanicu nove žičare.

Bitna je preciznost

Potvrđuje to i voditelj Radić govoreći da se zdanje proteže na 13 tisuća kvadrata s dvije podzemne i tri nadzemne etaže, a uz to što će služiti kao spremište žičarske opreme, ondje će biti i uredi ZET-a, restorani i kafići te parking za više od 210 automobila. Plan je, kaže Radić, postaviti krov i zgradu dovršiti izvana prije zime, kada bi trebali početi radovi na interijeru polazne stanice, instalacijama, pločicama, parketima.

- Najkompleksniji dio posla je obavljen, a to je postavljanje 34 temelja duž cijele trase. U postavljanju ankera moramo biti precizni u pet milimetara - objašnjava Radić i dodaje da je teren sada spreman za dolazak austrijske tvrtke Doppelmayr Seilbahnen koja je zadužena za postavljanje elektromotornog postrojenja žičare.

Austrijanci bi trebali početi s radovima za tjedan dana, a Radić napominje da su jedna od vodećih kompanija u svijetu za gradnju žičara te će za njezino održavanje educirati i ZET-ove radnike. Od polazne stanice, naime, žičara će se uspinjati pet kilometara prema vrhu. Pratit će trasu stare žičare iako će u svom usponu prevaliti gotovo 1000 metra više. Točnije, u donjem dijelu 850 metara više, a u gornjem 130. Gornja postaja nove žičare tako će završavati neposredno uz sljemenski TV toranj. Isto tako, za razliku od stare, imat će i međupostaju koja se gradi uz sanatorij Brestovac koji nije u funkciji od 1969. godine.

Na cijeloj trasi trenutno radi oko stotinu radnika, a radovi se odvijaju svaki dan od pola sedam ujutro do navečer. Potvrdili su nam to supružnici Bilislav i Karmen Banić kojima će gondola nove žičare, jednom kada se dovrši, prolaziti gotovo ispred prozora, na udaljenosti od oko 60 metara. Bilislav Banić (73) rođen je i odrastao u istoj kući u Gračanima, a odmah nam se pohvalio da je sudjelovao na otvaranju stare žičare davne 1962., dok je još bio srednjoškolac.

Gužva i prašina

- Bila je to velika atrakcija, veliko uzbuđenje, redovi su bili ogromni, ljudi su čekali kao ispred stadiona - prisjeća se Banić. Supružnici Banić jedva čekaju dovršetak nove žičare. Dijelom zbog nostalgije, a dijelom i zbog neugodnosti koje sada imaju s obzirom na to da im je gradilište ispred kuće.

- U početku stvarno jesu čistili prašinu i blato po cesti koje ostavljaju kamioni. Prolazili su cijelom našom ulicom s četkama, ali sada to više ne rade - žali se Banićeva supruga Karmen. Kako kaže, nekoliko su puta razgovarali s voditeljima gradilišta i tražili da se cesta češće čisti jer je prašina koju podižu vozila i teški strojevi, a koji prolaze ispred njihove kuće, ponekad zagušujuća, no oni su se opravdali, kaže Bilislav, obrazloženjem da je “kefa u kvaru”.

- Ma znamo da moramo pretrpjeti još malo gužve, buke i prašine. Nije nam problem iako moramo automobil i prozore na kući prati svakih nekoliko dana - priznaje na kraju Karmen.

Sljedeća etapa koju smo htjeli provjeriti je međupostaja. Platforma smještena na 37. ugibalištu i uz bivši sanatorij Brestovac je novitet jer stara žičara nije imala međupostaju između donje stanice i vrha. Stoga se otvara pitanje koji je razlog gradnje. Dolaskom na lokaciju zatekli smo radnike koji su gradeći platformu upravo zalijevali željeznu konstrukciju betonom. Na lokaciji nismo uspjeli dobiti točnu informaciju što bi se tu trebalo nalaziti kada se međustanica dovrši iako nekolicina građevinskih radnika koje smo pitali pretpostavlja da će na platou, usječenom u brdo i veličine oko 800 četvornih metara, biti turistički objekt, restorani i kafići. Nekoliko Gračanaca, pak, spekulira da je razlog gradnje međupostaje blizina bivšeg sanatorija, sada napuštenog kompleksa za koji koncesiju ima tvrtka Paintball Sljeme i gdje se organizirano igra paintball. Stanovnici podsljemenskog kvarta pretpostavljaju da će nedugo nakon izgradnje žičare privatni kapital ući u derutnu građevinu u gradskom vlasništvu.

16 minuta vožnje

Na samom vrhu, odnosno zadnjoj stanici žičare, također se gradi platforma, ali puno manja. Smještena uz TV toranj, žičara će svakako ići na ruku bračnom paru ugostitelja Fatimi i Goranu Kratofilu, vlasniku restorana Zlatni medvjed, odmah ispod TV tornja na Sljemenu.

- Ja sam ovdje već 35 godina i mislim da je nakon 12 godina obećanja i vrijeme da se izgradi - kaže Kratofil i priča nam staru zagrebačku priču. Naime, prije su staroj gondoli žičare koja je primala jedva četiri osobe od dna do vrha trebale 23 minute. Kako kaže Kratofil, bilo je to dosta da spretniji momak zavede djevojku uz romantičnu vizuru cijeloga grada. Nove će gondole primati desetak ljudi, putovanje će trajati 16 minuta, a u sat vremena žičara će do vrha prevesti 1500 ljudi. Ne zna kako će se to odraziti na stari žičarski šarm, ali se nada da će se pozitivno odraziti na njegovo poslovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:51