SIMBOL ZAGREBA

VIDEO, FOTO: POGLEDAJTE SNIMKE IZ DRONA Detaljni izvještaj o povijesnoj akciji uklanjanja vrha tornja zagrebačke katedrale

 
 Tomislav Krišto, Srđan Vrančić, Bruno Konjević, screenshot Jutarnji.hr / CROPIX

Zagrebačka katedrala ostala je i bez svog drugog vrha. U veoma teškoj akciji koja je danas trajala više od 10 sati uspješno je spušten vrh sjevernog tornja težak oko 25 tona.

Sve je počelo rano ujutro izvidima alpinista, a krešendo je bio oko 18 sati kad je nizom malenih, kontroliranih eksplozija odvojen vrh tornja od postolja.

Kratka, ali oštra eksplozija nije zvukom bila jača od pucnja Gričkog topa, ali je iza sebe ostavila gusti dim te mali požar koji je brzo stavljen pod kontrolu.

Veliku zadaću odradili su pritom dronovi preko kojih je vojska iz minute u minutu pratila stanje tornja nakon eksplozije i putem kojih su zapravo dali zeleno svjetlo da dizaličari krenu s podizanjem, odnosno spuštanjem vrha tornja.

Snimke iz drona: Uklonjen vrh tornja zagrebačke katedrale (Video: Viktor Sarić)

- Pokazali smo da ovako velik i šarolik broj sudionika, počevši od privatnih kompanija, hrabrih planinara, policije i Hrvatske vojske, može koordinirano izvršavati tako zahtjevne operacije. Operacija je na trenutke bila poprilično dramatična, međutim, svi su pokazali da su u potpunosti osposobljeni za svoj dio zadaće - rekao je Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera OS RH.

Prije same detonacije pripadnici HV-a postavili su nešto više od 40 grama plastičnog eksploziva u devet bušotina te na glavnu sajlu. Svi plastični naboji su eksplodirali u isto vrijeme, a čovjek koji je pritisnuo gumb jest nadnarednik Krešimir Marjanović. On je rekao da su bili u posebnom stresu tijekom ovog razdoblja, ali je istaknuo da je unatoč svemu zadaća uspješno odrađena.

- Srećom i uz Božju pomoć, ovo je uspjelo. Kao postrojba uglavnom radimo na zemlji, no iako su ovo bili ekstremni uvjeti, koristeći sigurnosnu opremu i zaštitu postigli smo optimalan učinak bez kolateralne štete - zaključio je i dodao da su im velika pomoć pri testiranju eksploziva bili profesori s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu.

Veliku ulogu odradili su i alpinisti koji su postavili sajle te ih prikvačili za dizalicu. U njih su oči bile posebno uprte kad su se konopom spuštali niz vanjsku galeriju tornja.

Nakon što je sve završilo i oni ponovno imali tlo pod nogama, četvorica hrabrih mladića kratko su poručili da im je ovo bio veliki izazov, no ne zbog visine od 108 metara, nego zbog brojnih očiju koji su ih sa zemlje pratile u svakom koraku.

Zagreb, 170420.
Kaptol.
Uspjesno uklonjen u potresu ostecen vrh sjevernog tornja Katedrale nakon kontroliranih detonacija dinamitom.
Na fotografiji: Alpinisti koji su postavljali sajle.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srđan Vrančić / CROPIX
Alpinisti koji su postavljali sajle

- S visinom se svakodnevno susrećemo i na to smo navikli, to je naš stil života i drukčije ne funkcioniramo - rekao je Zoran, jedna od alpinista.

Iz košare koja ih je podizala u visine na kraju su i mahnuli prema brojnim okupljenim ljudima i kamerama, a kasnije su priznali da je pozdrav bio usmjeren ponajprije njihovim obiteljima.

Povijesni pothvat nije mogao proći bez malo teškoća. Zbog jakog vjetra stalno se odgađao trenutak spuštanja tornja, a u jednom trenutku alpinisti su morali ponovno postavljati sajle jer su bile predugačke u odnosu na traženu dužinu. Ipak, sve je na kraju uspješno obavljeno i vrh tornja je u kratkom letu od 20-ak minuta sretno spušten na tlo kraj katedrale.

- Uspjeli smo napraviti sve što smo rekli. Eksplozija nije bila tako strašna, jedna curica na Dolcu jučer je plakala i molila da ne bude jaka eksplozija i, evo, rekao sam da neće biti. Sada nas očekuje čišćenje svega što je ostalo i polako pokrivanje tih otvora - rekao je monsinjor Ivan Hren, voditelj obnove katedrale.

Monumentalni vrh tornja je spušten u maleni parkić ispred ulaza u nadbiskupijske dvore, gdje su se mnogi pokraj njega fotografirali kao uspomenu na zahvat u kojemu je koordinirano radilo više od 30 ljudi. Čak je i otvoren šampanjac kojim se nazdravilo za dan kad je vrh katedrale letio zagrebačkim nebom.

FOTOGALERIJA: Uklonjen vrh tornja zagrebačke katedrale

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:33