POLICIJA IH OKRUŽILA

VIDEO, FOTO: Prosvjed protiv Horvatinčića: Tijelima brane stabla na Cvjetnom

 Ronald Goršić/CROPIX

ZAGREB - Ljudi na stablima, u kavezima, na temperaturi ispod nule... za današnji prizor u Varšavskoj ulici zaslužni su aktivisti Zelene akcije i udruge Pravo na grad.

Povod toj akciji početak je građevinskih radova na ulazno-izlaznoj rampi u podzemnu garažu kompleksa Cvjetni prolaz, investitora Hoto grupe. Dio se prosvjednika satima zadržao u kavezima.

- Imamo nešto i za pojesti i popiti, pa je lakše izdržati. Ostat ću koliko god bude trebalo - kaže Petar Milat, jedan od stotinjak prosvjednika.

Prosvjedi su izazvali pozornost građana. Neki su s prozora promatrali što se događa, dok su drugi aktivistima donosili hranu i topli čaj.

- Rano jutros doznali smo da su u Varšavsku ulicu stigli radnici i počeli izvoditi radove. Odmah smo se okupili kako bismo spriječili taj zahvat u srcu Zagreba - kaže predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević.

U policijskom okruženju

Prosvjednike su okružile i policijske snage, ali aktivisti nisu izazivali nikakve probleme.

Gradski ured za graditeljstvo u četvrtak je izdao Rješenje kojim se dopuštaju radovi. Zakon predviđa mogućnost žalbe na Rješenje u roku od 15 dana, koju su aktivisti i stanari Varšavske i podnijeli. Građevinski se radovi ne smiju izvoditi dok traje žalbeni postupak.

- Ostajemo tu do daljnjega, a pozivamo sve građane da nam se pridruže - izjavio je Teodor Celakoski iz udruge Pravo na grad.

Svojim su dolaskom u Varšavsku ulicu potporu aktivistima pružili zastupnik u Gradskoj skupštini Josip Kregar, glumac Vili Matula i kazališni redatelj Krešimir Dolenčić.

Spremni na radikalne mjere

Priopćenjem se oglasila i Hoto grupa, podsjećajući da je Gradski ured za graditeljstvo 30. srpnja 2009. izdao rješenje za rekonstrukciju dijela Varšavske ulice, točnije gradnju ulazno-izlazne rampe, energetskog kanala i nove podzemne trafostanice.

Također se navodi da je Gradski ured 21. siječnja ove godine odobrio izvođenje građevinskih radova.

Prosvjed u Varšavskoj trajao je četiri sata. Radovi su obustavljeni do odluke nadležnog tijela o žalbi na Rješenje koje je izdao Grad Zagreb. Radnici su napustili Varšavsku u podne, a tad su se prosvjednici spustili sa stabala i izašli iz kaveza.

- Vršit ćemo pritisak na sve gradske institucije, osobito na Skupštinu. Nejasno nam je to kako je Grad Zagreb sam sebi izdao lokacijsku dozvolu - kaže Tomašević.

Njegov je kolega Teodor Celakoski bio je još rezolutniji.

- Ovo je javna obmana! Horvatinčić ne gradi po projektu koji je predstavio javnosti. Organizirat ćemo dežurstva u Varšavskoj dok traje žalbeni postupak jer smo spremni na najgore - zaprijetio je Celakoski.

Aktivisti su, također, najavili da će, budu li ih gradske institucije ignorirale, poduzeti radikalne mjere građanskog neposluha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:56