KRENUO AKTUALNI SAT

VIDEO, FOTO: SHOW NA MARKOVOM TRGU Članovi oporbe u Gradskoj skupštini zauzeli mjesta na otvorenom, a onda je stigao kamion Čistoće...

 
Klub gradskih zastupnika Socijal demokratske partije Hrvatske, Klub gradskih zastupnika Građansko liberalnog saveza i Hrvatske stranke umirovljenika, Klub zastupnika lijevog bloka, Klub gradskih zastupnika Hrvatske socijalno liberalne stranke i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija i Klub nezavisnih zastupnika održali su zajedničku konferenciju za medije na temu: 33. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba.
 Ranko Šuvar / CROPIX

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine održava se preko virtualnih kanala što je sa sobom donijelo nekoliko problema na samom početku zasjedanja. Naime, trebalo je nekoliko minuta da se zastupnici naviknu na virtualni način uključivanja u raspravu pa je tako došlo do iznenadnih isključivanja ili pak povremeno uključenih mikrofona.

Oporba: 'Na ovaj način se štiti Bandića od pitanja'

Prije toga su pak pripadnici oporbenog Lijevog bloka zauzeli svoja mjesta na Markovog trgu odakle prate preko svojih mobitela sjednicu. Svojim istupom su htjeli dati do znanja da se sjednica mogla održati uživo te da se na ovaj način štiti gradonačelnik Milan Bandić od pitanja oporbe.

Potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine Ana Stavljenić-Rukavina je prije početka sjednice na upit kako to da se ne može održati fizička sjednica Skupštine koja ima 51 zastupnika, a sjednica Sabora koji ima 150 zastupnika može, rekla je da su dvorane Skupštine oštećene, radovi na saniranju počinju, a prate se preporuke Stožera na držanoj razini.

"Razmišljalo se kaže i o drugim prostorima, ali se odlučilo da je ovo najbolji način", dodala je.

Stavljenić-Rukavina: 'Prgomet je odstupio od prijašnjeg dogovora'

Stavljenić-Rukavina se osvrnula i na poziv predsjednika Skupštine Drage Prgometa da se gradski zastupnici odreknu svojih zastupničkih naknada do kraja mandata te ga nazvala nelogičnim.

- Predsjednik Skupštine ovim pozivom je odstupio od određenih prijašnjih aktivnosti dogovora između našeg kluba zastupnika i HDZ-ovog - rekla je predsjednica Kluba gradskih zastupnika "Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti" i "Zelene liste" Stavljenić-Rukavina koja ujedno presjeda virtualnom sjednicom Skupštine jer je Prgomet odbio to učiniti zbog, kako je rekao, "nemogućnosti dogovora s gradonačelnikom".

Nađ: 'Kada će gradonačelnik prestati igrati ping-pong?'

U 9:30 sati je, nakon prvotnih poteškoća, krenuo aktualni sat na kojemu su oporbeni zastupnici postavljali pitanja gradonačelniku.

Prvo je Vesna Nađ (SDP) pitala kada će biti donesen Zakon o obnovi Zagreba nakon potresa, odnosno kada će gradonačelnik prestati igrati ping pong s HDZ-om, na što je Bandić izjavio da nema nikakvog ping ponga i da bi bilo porazno da se zakon ne donese prije raspuštanja Sabora zbog parlamentarnih izbora.

Zastupnici Darko Klasić i Marko Torjanac su se osvrnuli na veću cijenu grobarinu koja je prošli mjesec stigla građanima te pozvali su da se ona ukine. Gradonačelnik Bandić je rekao da će odluka o povećanju grobnih naknada, izglasana u rujnu prošle godine, biti odgođena zbog situacije s potresom i koronavirusom.

Stigao i Plenković

U jednom trenutku je na Markov trg došao premijer Andrej Plenković što je izazvalo veliko nezadovoljstvo kod oporbenih zastupnika koji tamo prate sjednicu. Kako su rekli, premijer je ometao rad Skupštine pa su tražili da se sjednica zaustavi dok Plenković ne napusti Markov trg.

Oporbeni zastupnici su rekli premijeru da odgađa rad na zakonu potresu, na što im je on odgovorio da rade na odličnom zakonu i pitao njih što oni rade. Nakon toga je krenuo s pošalicama.

- Ja mislim da ćete virtualno sve riješiti, djelujete mi jače od Zagrebačkog samita na vrhu, ja sam imao cijelu Europu jučer na videu, a vi ste tu na suncu, odlični ste", rekao im je.

Zatim ih je pitao jesu li prijavili skup i ima li ih više od dvadeset na što su mu odgovorili da je sve po propisima.

- Čini mi se da vas je malo više od dvadeset - uzvratio je premijer, ali su mu oporbeni zastupnici ponovili da je sve po propisima.

- Drugi put ću reći ovima iz Europe da se nađemo na otvorenom zbog epidemiološke situacije - rekao je premijer i zatim pitao Anku Mrak Taritaš i Radu Borić jesu li možda preblizu jedna drugoj na što su mu odgovorile da su one u istom kućanstvu.

Bandić poslao kamion Čistoće

Tijekom sjednice na Markov trg je stiglo vozilo Čistoće. Gradonačelnik Milan Bandić je rekao da će ga poslati.

Kako doznaje reporterka N1, Anka Mrak Taritaš rekla je da je Bandić rekao da će doći na Markov trg, ali da će prije toga poslati vozilo Čistoće da dezinficira zastupnike i ovo područje.

Zastupnik Tomislav Tomašević rekao je da nije uobičajeno da Markov trg čisti u podne.

"Radnik iz Čistoće potvrdio je da su dobili nalog da sad dođu. Kad građanima treba pomoć nakon potresa, šest tjedana ih nema nigdje. Neće nas ušutkati, neka pošalju još šest kamiona", rekao je, a prenosi N1.

Bandić oporbi: 'Dezinficirat ćemo ulice kad završite s performansom'

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je u četvrtak oporbenim zastupnicima, koji su sjednicu Gradske skupštine koja se održava online pratili sa stolica iznesenih na Trg sv. Marka, da će počistiti i dezinficirati ulice kad završe s performansom.

Anka Mrak Taritaš (Glas) spočitnula je gradonačelniku na aktualnom satu da je grad prljav nakon potresa, pogotovo centar, te ga upitala zašto se ulice ne pometu i operu te potom dezinficiraju.

Bandić joj je poručio da će to napraviti čim završe sa svojim performansom.

"Budite bez brige, nećemo preskočit niti Trg sv. Marka. Držite se distance, čim se maknete s Trga i prestane s performansom dezinficirat ćemo, dezinficirat ćemo i vašu ulicu", rekao je.

Oporbeni Renato Petek upitao je gradonačelnika koliko je statičara nakon potresa povučeno iz grada na Medvednicu, kako bi provjeravali statiku stupova žičare dok je građanima bila potrebna pomoć.

"U trenutku kada je mehanizacija bila potrebna građanima, vi te nastavili s radovima, vjerojatno kako bi GIP Pionir mogao naplatiti dodatnih 75 milijuna kuna za dodatne anekse ugovora oko žičare u zadnjih godinu i pol dana", rekao je Petek.

Bandić je to odbacio kao dezinformacije rekavši da nijedan statičar nije povučen na žičaru jer oni nisu ovlašteni za to.

"Prvih pet dana potresa bio sam s vatrogascima, na prvoj crti", dodao je.

Idućeg tjedna odgoda poskupljenja Gradskih groblja

Tomislav Tomašević (Zagreb je naš) spočitnuo je Bandiću da se tjednima nakon potresa čekalo na sanaciju krovova i dijeljenje materijala za obnovu, kao i da se raspiše natječaj koji je vrijedio 24 sata, na kojem je baš gradonačelnikov vijećnik dobio najveći iznos.

"Gradonačelnik nije određivao natječaj, naručivao materijal, niti provjeravao tko je u kojoj stranci. Ovo nije moj privatni grad niti imovina, trebalo je organizirati službe i naći pravni okvir", odgovorio mu je Bandić.

Također je najavio da bi se idućeg tjedna mogla odgoditi odluka o poskupljenju Gradskih groblja.

SDP-ov Matej Mišić podsjetio je da nakon potresa 23 osnovne škole nisu upotrebljive, ustvrdivši da se radi o posljedicama nečinjenja gradonačelnika kojem su "bile važnije picokijade i kobasijade dok obrazovni objekti nisu bili prioritet".

Bandić je odgovorio da što imamo 0,9 posto neuporabljivih objekata za odgoj i obrazovanje, privremeno neuporabljivih 4,9 posto, a uporabljivo s preporukom i bez ograničenja 72 posto.

"Imamo 94 posto uporabljivih objekata. To je rezultat ulaganja u objekte zadnjih dvadeset godina više od šest milijardi kuna", istaknuo je.

SDP-ova Vesna Nađ upitala je Bandića kada će tramvajski promet profunkcionirati s obzirom da je tek pet linija aktivirano.

Odgovorio je da 75 posto linija funkcionira na 75 posto grada, a ostala je samo najuža jezgra centra grada kroz koju treba uspostaviti linije, što bi trebalo profunkcionirati u iduća dva tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:48