OPERACIJA NA KAPTOLU

VIDEO: POGLEDAJTE KAKO JE IZGLEDALA POVIJESNA AKCIJA Nakon eksplozije ogromna dizalica spustila odvojeni vrh tornja zagrebačke katedrale!

 
 screenshot FB Jutarnji

Nizom malih kontroliranih eksplozija vrh tornja težak 23 tone odvojio se i dizalicom spustio na tlo. Tako je povijesna akcija spuštanja vrha sjevernog tornja zagrebačke katedrale danas poslijepodne napokon i završena.

Iako je bilo predviđeno da će se odvijati između 10 i 14 sati, akciju je tijekom dana ometao jak vjetar, zbog čega se trenutak detonacije odgađao sve do gotovo 18 sati. S obzirom na težinu operacije skidanja dijela tornja, ekipe koje su radile na tome više puta dnevno su se dizale do vrha kako bi osigurale da sve bude u redu.

Najprije su se alpinisti danas prijepodne u košari podignuli do vrha katedrale kako bi izvidjeli situaciju. Zaključili su da vjetar jest malo jači, ali da bi se akcija svejedno mogla obaviti tijekom dana. Nakon toga četiri pripadnika Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske u košari su kružila oko vrha tornja i izbušila devet rupa za eksploziv, a stavili su ga i na jednu sajlu, zatim provukli glavni vod kroz toranj i nakon toga sve pospajali u jednu mrežu.

- Hrvatska vojska sve snima dronovima, pa imamo direktan uvid u sve, a samo spuštanje trebalo bi potrajati 15-ak do 20 minuta, dok se toranj ne prizemlji. Nije to sav posao jer onda ga još moramo učvrstiti. On će ostati i dalje uspravan kakav jest. Ne znamo što će se dogoditi kad sve to budemo dizali. Može doći do drobljenja nekih manjih elemenata na koje on sjeda - objasnio je u jednom trenutku glavni arhitekt Damir Foretić.

U vezi s dijelom koji dižu eksplozivom, dodao je da su to vrlo mali naboji, veličine jedne malo jače dinamitke.

- Prošli tjedan i prije dva tjedna izvodili smo pokuse u dvorištu katedrale, četiri puta smo rušili tj. trgali čelično uže, radili smo na kamenu, profesori na Rudarskom fakultetu sve su to radili u laboratoriju, vojska je radila vježbe na svojem poligonu, tako da ne bi trebalo biti ništa neočekivano, ali to je posao koji nije čest na ovakvoj građevini i ovakvoj visini - rekao je Foretić.

Eksploziv koji se danas koristio, i to u malim količinama, od oko 580 grama, bio je plastični.

FOTOGALERIJA: Uklonjen vrh tornja zagrebačke katedrale

- Neće ovo biti ništa efektno, trebalo bi se samo zadimiti - govorili su nam upućeni na mjestu događaja.

Pukovnik Miroslav Car, načelnik Stožera inženjerijske pukovnije, rekao je da je izvršeno bušenje kamena s ciljem oslabljivanja sidrenih klinova.

- Pukotine su naoružane i začepili smo ih plastičnim kitom. Problema je bilo zbog vjetra i vremenskih prilika, ali sve smo stabilizirali. Također smo naoružali i nateznu sajlu u centralnom dijelu tornja - dodao je i objasnio kako će se istodobno detonirati sve bušotine.

U jednom trenutku, između 15 i 16 sati, pokazalo se da su sajle koje su postavili alpinisti predugačke, pa su ih ponovno podignuli na vrh katedrale kako bi se adekvatno postavile. Nakon toga, malo prije 18 sati, došlo je do detonacije. Eksplozija je izazvala mali požar, no brzo je ugašen i akcija spuštanja vrha uspješno je završila.

Vrh katedrale koji je uklonjen teži 30 tona i dugačak je 13,5 metara. Nalazio se na visini od 108 metara, zbog čega je cijeli proces uklanjanja trajao malo više od dva tjedna. Najviše vremena pritom odlazi na pripremu terena za toliko iščekivano spuštanje tornja. Samo spuštanje, kao što je rekao glavni arhitekt Damir Foretić, ne traje dugo - radi se o satima.

Ali je, recimo, cijeli jedan dan otišao samo na montažu 500-tonske dizalice s teleskopskim kranom - grdosije koja se usudila nadvisiti najvišu sakralnu građevinu u Hrvatskoj. Nije to bio nimalo lagan posao jer se metalna konstrukcija slagala u dijelovima. Prvo se pozicionirala dizalica, a onda dijelovi krana.

Zagreb, 170420.
Kaptol.
Uspjesno uklonjen u potresu ostecen vrh sjevernog tornja Katedrale nakon kontroliranih detonacija dinamitom.
Na fotografiji: Alpinisti koji su postavljali sajle.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srđan Vrančić / CROPIX
Alpinisti koji su postavljali sajle

Plenković čestitao svima koji su uklanjali oštećeni dio tornja katedrale

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u petak je uputio čestitku svim pripadnicima Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH, inženjerima i svima koji su sudjelovali u uklanjanju dijela oštećenog sjevernog tornja zagrebačke katedrale.

”Čestitam pripadnicima MORH-a i OSRH, inženjerima i svima koji su sudjelovali u uklanjanju dijela sjevernog tornja zagrebačke katedrale, kako bi spriječili njegovo urušavanje nakon potresa”, napisao je Plenković na svom Twitteru.

Poručio je i da će nakon obnove Zagrebačka katedrala, jedan od simbola našega kršćanskog identiteta, opet zasjati u punom sjaju. (Hina)

Rušenje dijela tornja zagrebačke katedrale pratili smo uživo, a kako je to izgledalo pročitajte u nastavku

--------------------------------------------------------------

18:25 Ministar obrane RH Damir Krstičević čestitao je pripadnicima Hrvatske vojske na uspješno provedenoj zahtjevnoj akciji na zagrebačkoj katedrali: - Čestitke svima u Hrvatskoj vojsci, posebno HKoV-u, vi ste simbol snage, sposobnosti i ljubavi prema Domovini! Hvala Vam!

Čitatelj Jutarnjeg

-----------------------------

18:07 Dizalica je počela dizati vrh tornja.

Zagreb, 170420.
Kaptol.
Uspjesno uklonjen vrh sjevernog tornja Katedrale nakon kontroliranih detonacija dinamitom.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srđan Vrančić / CROPIX
Zagreb, 170420.
Kaptol.
Uspjesno uklonjen vrh sjevernog tornja Katedrale nakon kontroliranih detonacija dinamitom.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srđan Vrančić / CROPIX
Zagreb, 170420.
Kaptol.
Uspjesno uklonjen vrh  sjevernog tornja Katedrale nakon kontroliranih detonacija dinamitom.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajač / CROPIX

-----------------------------

17:58 Odjeknula je eksplozija, počela je akcija rušenja. N1 javlja kako vojni dronovi provjeravaju je li detonacijom uspješno odvojen vrh tornja kako bi počelo spuštanje dizalicom na tlo.

-----------------------------

17:33 Akcija rušenja bi trebala početi za par minuta.

-----------------------------

Zagreb, 170420.
Kaptol.
Gotove su pripreme za rusenje dijela sjevernog tornja katedrale dinamitom.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srđan Vrančić / CROPIX
Pripreme za rušenje dijela sjevernog tornja katedrale

17:01 Alpinisti koji su prikopčili sajle za kuku krana se sada spuštaju s tornja. Kada se svi alpinisti spuste, onda se može krenuti s akcijom rušenja.

-----------------------------

16:20 Alpinisti su ponovno podignuti prema vrhu, kao i kuka druge kran dizalice koja će podignuti toranj. I dalje nije poznato kada će krenuti sama akcija spuštanja. Prikopčavaju sajle.

Pogledajte snimke iz drona (Video: Viktor Sarić)

-----------------------------

15:24 Sajle koje su postavili alpinisti pokazale su se predugima pa su sad alpinisti ponovno podignuti na vrh katedrale kako bi ih adekvatno postavili što znači da će se spuštanje još malo odgoditi. Sajle će se potom prikačiti na kuku krana.

-----------------------------

14.55 Traju posljednje pripreme za početak spuštanja sjevernog tornja.

-----------------------------------

14.05 Pukovnik Miroslav Car, načelnik Stožera inženjerijske pukovnije, izvijestio je kako je zasad sve proteklo u redu - izvršeno je bušenje kamena s ciljem oslabljivanja sidrenih klinova i rupe su popunjene eksplozivom.

- Pukotine su naoružane i začepili smo ih plastičnim kitom - rekao je.

- Problema je bilo zbog vjetra i vremenskih prilika, ali sve smo stabilizirali. Također smo naoružali i nateznu sajlu u centralnom dijelu tornja - dodao je i objasnio kako će se istovremeno detonirati sve bušotine.

- To nam je cilj, u protivnom bi moglo doći do loma - kaže Car. Očekuje kako neće doći do pada tornja, već će isti biti spušten dizalicom.

- Sve smo zaštitili folijom, da bude što manje fragmenata. Moglo bi biti nešto prašine - rekao je.

-----------------------------------

12.33 >>> Vojska trenutačno gore u košari kruži okolo i buši rupe u koje će ići eksploziv. Postavit će se devet rupa eksploziva te će se eksploziv staviti na jednu sajlu, zatim će se provući glavni vod kroz toranj i nakon toga sve će se pospajati u jednu mrežu. Kad sve bude spremno, slijedi aktivacija odozdo i odvojit će se gornji dio tornja od donjeg.

Eksploziv koji se koristi je plastični i vrlo mala količina istoga je u pitanju.

- Neće ovo biti ništa efektno, malo bi se samo trebalo zadimiti - doznajemo od upućenih na mjestu događaja.

-----------------------------

11.55 >>> Sad dižemo veliku dizalicu i alpinisti će na nju zakačiti velike crvene gurtne i čim naoružanje bude kompletno postavljeno i spremno, mi krećemo u akciju.

Hrvatska vojska sve snima dronovima pa imamo direktan uvid u sve, a samo spuštanje trebalo bi potrajati 15-ak do 20 minuta, dok se toranj ne prizemlji. Onda imamo još posla da ga učvrstimo, on će ostati i dalje uspravan kakav jest - ne znamo što će se sad dogoditi kad mi to sve budemo dizali, može doći do drobljenja nekih manjih elemenata na koje on sjeda...

Iza toga ćemo ga raspakirati i kad to bude sigurno, moći ćete prići bliže i sve snimiti. Mi smo sve provjerili i napravili, nadamo se da ništa neće biti loše.

Dio koji dižemo eksplozivom, to su vrlo mali naboji, veličine jedne dinamitke, malo jače - mi smo radili prošli tjedan i prije dva tjedna pokuse u dvorištu katedrale, četiri puta smo rušili tj. trgali čelično uže, radili smo na kamenu, profesori na Rudarskom fakultetu sve to radili su u laboratoriju, vojska je radila vježbe na svom poligonu, ne bi trebalo biti ništa, ali Bože dragi, to je posao koji nije čest na ovakvoj građevini i ovakvoj visini, nadamo se da će sve proći dobro - rekao je glavni arhitekt Damir Foretić.

---------------------------------

11.20 >>> Četiri pripadnika Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske izvršit će bušenje precizno određenih mjesta za uklanjanje čeličnih sidrenih klinova između 72. i 73. reda sjevernog tornja.

Upravo ondje je i nastalo najveće oštećenje. U te rupe onda će se staviti eksploziv - doznajemo iz Ministarstva obrane.

----------------------------

10.45 >>> Nakon što su alpinisti u petak prijepodne u košari podignuti do vrha katedrale kako bi izvidjeli situaciju, zaključili su da vjetar jest nešto jači, ali da bi se akcija svejedno mogla obaviti tokom dana.

Poslije njih ondje će se penjati i pripadnici Hrvatske vojske koji će sve još dodatno osigurati - nakon toga opet se dižu alpinisti, koji će dati konačnu procjenu o tome je li sigurno krenuti u akciju uklanjanja tornja.

Upravo se evakuiraju posljednji ljudi iz Nadbiskupskog dvora, a više informacija znat će se oko 11.30 sati, javlja naš reporter s terena.

------------------------------

Povijesna akcija spuštanja vrha sjevernog tornja zagrebačke katedrale trebalo bi biti na rasporedu danas. Međutim, lagani vjetar koji i dalje puše na Kaptolu i dalje odgađa kompliciranu akciju.

Točno vrijeme spuštanja tornja još nije poznato, ali pretpostavlja se da bi trebalo početi u razdoblju do 14 sati. No zna se da će zona sigurnosti prilikom izvođenja akcije iznositi 120 metara te da će pripadnici vojske pomoću kontrolirane eksplozije odvojiti vrh tornja koji će se pomoću dizalice spustiti na tlo. Razlog za tako veliku udaljenost leži u zahtjevnosti zahvata, ali i činjenici da vrh katedrale teži između 25 i 30 tona.

Zato su dijelovi Ulice Kaptol, Vlaške, Palmotićeve s Langovim trgom, Park Ribnjak i Dolac zabranjeni za pristup građanima sve dok ne završi akcija spuštanja tornja.

Jučerašnji je dan zato proveden u konačnoj pripremi tornja, kad su alpinisti “oblačili” vrh u geotekstil koji će spriječiti dodatno osipanje žbuke. Točno u 12 sati radovi su zaustavljeni i tada je kardinal Josip Bozanić održao kratku misu za radnike te im podijelio Božji blagoslov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:50