ZAGAĐENJE ZRAKA

VIDEO: ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO PORUČUJE ZAGREPČANIMA 'Ne izlazite van ako ste slabijeg zdravlja!'

 
Gordana Pehnec (u krugu)
 CROPIX

Na području Zagreba u prvih 14 dana ove godine zabilježen je loš ili vrlo loš indeks kvalitete zraka, potvrdili su danas iz Gradske uprave.

- U vrtiću u Novom Zagrebu su mi rekli da djeca idu van maksimalno pola sata zato što je zrak zagađen. Savjetovali su mi i da dijete ne ide biciklom u vrtić te da ga poslijepodne ne izvodim van - govori nam stanovnica tog dijela grada u kojem je posljednji tjedan indeks onečišćenja zraka vrlo visok.

Zabilježene su visoke vrijednosti lebdećih čestica PM10, osobito na mjernoj postaji Zagreb 3 u Dugavama, gdje je evidentirano prekoračenje propisane 24-satne granične vrijednosti od 50 µg/m3.

Lebdeće čestice PM10 se udišu zajedno sa zrakom i na taj način mnoge kemikalije opasne po ljudsko zdravlje bivaju prenošene do naših unutrašnjih organa, uzrokujući širok niz oboljenja vezanih uz srce i organe za disanje.

Upozorenje za građane izdao je i Zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar u kojem se savjetuje osobama slabijeg zdravlja i osjetljivim ljudima da smanje ili odgode zahtjevne aktivnosti na otvorenom, a općoj populaciji preporučuje se da manje borave na otvorenom ako imaju simptome poput kašlja i iritacije grla.

Stanovnici Dugava posljednji tjedan redovno prate indeks onečišćenja zraka na stranici zrak.imi.hr Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu.

Gordana Pehnec, predstojnica Jedinice za higijenu okoline na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada, ističe da web stranica Instituta povlači izvorne, nevalidirane podatke iz objedinjenog portala Ministarstva zaštite okoliša i energetike te se obavijesti građanima automatski generiraju ovisno o izmjerenim koncentracijama onečišćujućih tvari.

- Posljednjih dana imali smo problema s prijenosom podataka s nekih mjernih postaja na našu stranicu tako da trenutačno za određene postaje, uključujući Zagreb 3, ne možemo davati indekse kvalitete zraka i popratne obavijesti. Nadamo se da ćemo ubrzo otkloniti kvar - tvrdi Pehnec.

Navodi i da nevalidirani podaci naknadno podliježu provjeri stručnih i ovlaštenih osoba te da su jedini pravi i relevantni podaci oni koji se objavljuju u godišnjim izvještajima.

Mjerna postaja Zagreb 3 u Dugavama u nadležnosti je Državnog hidrometeorološkog zavoda. U DHMZ-u ističu da provode mjerenja koncentracija lebdećih čestica PM10 uz pomoću automatske metode prema kojoj analiza vrijednosti nevalidiranih satnih mjerenja koncentracije čestica PM10 na mjernoj postaji Zagreb 3 od 1. siječnja 2020. do 14. siječnja 2020. pokazuje da srednja vrijednost koncentracija PM10 u promatranom razdoblju iznosi 99,80 ug/m3, a maksimalna satna vrijednost 440,10 ug/m3.

- Uredbom o razinama onečišćujućih tvari u zraku za PM10 čestice propisana je granična vrijednosti od 50 ug/m3 za 24-satni prosjek, a dopušteno je 35 prekoračenja tijekom kalendarske godine. Kod interpretacije rezultata treba jedino paziti da se trenutne vrijednosti i satni prosjeci ne uspoređuju izravno s graničnom vrijednosti za 24-satni prosjek, nego je rezultate mjerenja potrebno prethodno uprosječiti - objašnjava Pehnec.

Ističe i da je pregledom podataka na portalu Ministarstva zaštite okoliša i energetike vidljivo da su na mjernoj postaji Zagreb 3 povremeno bile povišene koncentracije lebdećih čestica PM10 te da su takve vrijednosti uobičajene u ovo doba godine.

U DHMZ-u objašnjavaju da promjena satnih koncentracija onečišćujućih tvari u vanjskom zraku ovisi o više čimbenika, poput emisijskih izvora onečišćujućih tvari na nekom području, fizikalnom stanju atmosfere i o kemijskim procesima u atmosferi.

Pehnec tvrdi i da je jedan od razloga povećanih koncentracija čestica PM10 povećana emisija zbog grijanja.

- Kućna ložišta jedan su od glavnih uzroka onečišćenog zraka zimi, pogotovo u kućanstvima koja kao gorivo koriste drvo ili čak u pećima spaljuju i kućni otpad i razne druge predmete. Razine ove zime ne odstupaju znatnije od vrijednosti iz prethodnih godina - zaključila je Gordana Pehnec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:17