RAT ZA JABUKU

Viduka: ‘Žele nas deložirati!‘, Bandić: ‘Jabuka se ne gasi, samo iseljavamo udrugu u stečaju‘

Zagrepčani su za ovu subotu organizirali prosvjed pod nazivom "Ne damo Jabuku - posljednji ples?"
Milan Bandić i Marin Viduka
 Cropix

Prije dva dana Zagreb je potresla vijest - najstariji zagrebački Klub Jabuka, kultno mjesto na kojem su odrasle generacije rock, metal i dark electro supkulture, 20. listopada zatvorit će svoja vrata.

Kako je javljeno iz Jabuke, Općinski Građanski sud u Zagrebu donio je 15. rujna 2020. rješenje o ovrsi Grada Zagreba kao ovršitelja, nad GSK Jabuka kao ovršenikom. Provedba rješenja je određena za dan 20. listopada 2020. u 10 sati. Pojednostavljeno rečeno, toga dana određena je deložacija i zatvaranje najstarijeg zagrebačkog kluba, pedesetdvogodišnje Jabuke. Nezadovoljni zbog ove odluke, Zagrepčani su već organizirali prosvjed pod nazivom "Ne damo Jabuku - posljednji ples?", koji se treba održati ove subote u 17 sati ispred kluba u ulici Jabukovac.

image
Tomislav Kristo/Cropix

No, iz Ureda gradonačelnika Milana Bandića danas je stiglo priopćenje u kojem se naglašava: Jabuka se ne gasi, ostaje namijenjena mladima i za mlade.

- Ponukani brojnim medijskim napisima u kojima se iznose neistine temeljene na stavovima sadašnjih, bespravnih korisnika gradskog poslovnog prostora na adresi Jabukovac 28 - Glazbeno scenski klub Jabuka, dužni smo, zbog interesa javnosti iznijeti činjenice: Grad Zagreb i Glazbeno scenski klub Jabuka sklopili su dana 20. lipnja 2001. Ugovor o privremenom korištenju prostora na adresi Jabukovac 28, površine 147,08 m², na vrijeme od godinu dana.

Nakon višegodišnjeg pokušaja reguliranja odnosa s obzirom na istek ugovorenog roka korištenja, pokrenut je postupak iseljenja 2015., ali je i nakon toga s predstavnicima korisnika održano niz sastanaka na kojima im je Grad Zagreb nudio rješavanje zakupnog odnosa. Međutim, korisnici nisu bili spremni prihvatiti niti jedan prijedlog Grada Zagreba pa je sudski postupak radi iseljenja nastavljen. Po ishođenju pravomoćne i ovršne presude pokrenut je ovršni postupak radi iseljenja u kojem je doneseno pravomoćno rješenje o ovrsi i po sudu određen dan deložacije - navodi se.

image
Damir Krajac/Cropix

U priopćenju se posebno ističe da udruga nije u likvidaciji, već je nad udrugom proveden stečajni postupak, koji postupak je otvoren rješenjem suda, koji je imenovao i stečajnog upravitelja.

- Do stečaja nije došlo zbog radnji trećih osoba, već isključivo iz razloga jer udruga nije poslovala u skladu sa zakonom, nije održavala godišnje skupštine, nikada nije imala niti jedan otvoren račun, niti je plaćala preuzete obveze. Na današnji dan dug prema Gradu Zagrebu s osnova korištenja prostora Jabukovac 28 iznosi gotovo pola milijuna kuna te se ovim putem, iseljenjem stečajnog dužnika, nekretnina vadi iz stečajnog postupka upravo s namjerom da se osigura nastavak kulturne djelatnosti u prostoru. Dakle, Grad Zagreb nema namjeru zatvarati Jabuku, već iseliti udrugu u stečaju, raspisati javni natječaj i osigurati nastavak iste kulturne djelatnosti - objašnjava se u priopćenju.

Sve navedeno u priopćenju su, navode, javno dostupne i provjerljive činjenice, a sve ostalo su “zlonamjerne objede trećih osoba koje su godinama koristile poziciju udruge radi ostvarenja osobne koristi”.

- Spinovi i pokušaji da se kultni zagrebački klub poistovjeti s onima koji godinama bespravno koriste gradski prostor, koji unatoč pokušajima Grada da se međusobni odnosi urede na zakonski utemeljen i partnerski način nisu za to pokazivali pravi interes, irelevantni su jer iza njih ne stoje činjenice. Vraćanjem Jabuke mladima 2001. Grad i Gradonačelnik Bandić pokazali su što je prioritet, uostalom kao i u slučaju spašavanja od tajkunizacije kultnih zagrebačkih kina među kojima je i kino Europa. Načela su ista: Jabuka se ne gasi, prostor ostaje namijenjen mladima i za mlade, a njime će upravljati oni koji će na javnom nadmetanju dati najbolje uvjete i najbolji program, koji će za razliku od dosadašnje prakse, u partnerstvu s Gradom i u interesu mladih i kulture mladih taj prostor voditi prema dogovorenim uvjetima, transparentno i na zakonit način – piše u priopćenju.

image
Ekipa kluba Jabuka
Gsk Jabuka

Za komentar na ovo gradonačelnikovo priopćenje kontaktirali smo i voditelja kluba, Marina Viduku Stiva, koji posljednjih 19 godina vodi Jabuku.

- Ja se još uvijek nadam da će biti uvažena naša žalba i da će najavljeni prosvjed naših gostiju imati efekta. Ali ako se to ne dogodi, mi ćemo predati ključeve kada je to zakazano, a poslije mogu raditi što god žele i nastaviti bilo kakvu kulturnu djelatnost – rekao nam je Viduka.

S Gradom otkad je napeta situacija komuniciraju putem medija i priopćenja.

image
Tomislav Kristo/Cropix

- Ma, već su nas i prije htjeli izbaciti, a onda je sve kulminiralo kada se doselio ruski veleposlanik kojem u ulici ne odgovara imati ovakav klub i od tada nema normalne komunikacije s Gradom. A sada ni mi ne želimo s njima razgovarati – objašnjava voditelj Jabuke.

Postoji li mogućnost da ista ekipa iz svima poznate Jabuke nastavi svoje djelovanje na nekoj drugoj lokaciji?

- Moguće je, ali o tome kad i ako se desi da nas odavde izbace, onda ćemo vidjeti što ćemo i kako. Postoje prijedlozi... - zaključio je Viduka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2022 07:14