KAOS U ZAGREBU

Više tisuća mališana moglo bi ostati bez vrtića: ‘Ubacuju nam djecu maltene kroz prozor‘

Ravnatelji se boje da će gradske vlasti tražiti da povećaju grupe iznad propisanog, na što, kažu, vrtići neće pristati

Dječji vrtić, Ilustrativna fotografija

 Darko Tomas/Cropix/Cropix

Sa srijede na petak pomaknut je službeni rok za objavu rezultata upisa u dječje vrtiće Grada Zagreba, rak-rane odgojnog i obrazovnog sustava zbog kroničnog manjka mjesta i nedovoljnog ulaganja u gradnju novih vrtićkih prostora. Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade vrtićima je 7. lipnja proslijedio korekciju obavijesti po kojoj umjesto 8. lipnja rezultate upisa objavljuju 10. lipnja. U vrtićima kažu kako je rok prolongiran, jednako kao i lani, zbog potrebe "međuvrtićkih konzultacija".

Naime, roditelji i skrbnici djece podnosili su zahtjeve za upis od 11. do 24. svibnja samo jednom gradskom vrtiću i to u pravilu prema mjestu stanovanja, ali uz alternativnu opciju navoda drugog vrtića. Lani su vrtići primili oko 8700 zahtjeva za upis djece, a sredinom lipnja upisano ih je oko 6000, što znači da je i nakon žalbenog roka velik broj djece ostao bez mjesta u vrtićima. Za očekivati je da će i ove godine značajan broj roditelja ostati razočarani zbog nedostatka mjesta u vrtiću. Prema neslužbenim podacima, primljeno je više od 9000 zahtjeva za upis djece, pri čemu je najveći pritisak na jasličke skupine. U Gradskom ured za obrazovanje najavljuju da će točne upisne brojke objaviti danas.

Paušalna rješenja

Gradonačelnik Tomislav Tomašević nakon lanjskih je upisa izjavio kako je upisano oko 85 posto prijavljene djece, jednako kao i godinu prije. "To je sustavan problem koji se vuče već više od deset godina u Zagrebu i to ćemo morati rješavati", rekao je.

U Zagrebu je 60 gradskih vrtića na 231 lokaciji. Ukupno je oko 1500 odgojnih skupina s otprilike 30.700 djece, od kojih je njih 8670 u jaslicama. Aktivna su i 64 privatna i vjerska vrtića čije brojke su u porastu, jednako kao i druga alternativa za roditelje – obrti djelatnosti dadilja, kojih je po posljednjim dostupnim podacima 24.

- Svi smo u iščekivanju, i roditelji i djelatnici vrtića. Nitko ne želi da se broj djece po skupinama poveća iznad dozvoljenog limita Državnog pedagoškog standarda (DPS). Dogodi li se proboj kvota iznad standarda, morat ćemo tražiti naknadu za rad odgajatelja, bolje uvjete i dodatna zapošljavanja djelatnika. I lani smo imali takvu situaciju, pa je Grad zaposlio nove osobe. To su paušalna rješenja, ovu situaciju u Zagrebu treba konačno privesti kraju gradnjom novih vrtića - apelira predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Iskra Vostrel Prpić, obrazlažući kako odgajatelji predugo rade u otežanim uvjetima zbog djece čiji broj ide 'iznad limita'. Naglašava - u zagrebačkim vrtićima voda je došla do grla. Misli da je gradska vlast toga svjesna, ali činjenica je da se problem ne može riješiti preko noći.

Plaćanje kazni

Ravnateljima dječjih vrtića u gradskim četvrtima u kojima je povećan priljev mladih obitelji kažu kako im ne pada na pamet povećavati vrtićke skupine iznad dozvoljenog broja limita preciziranog DPS-om. Pojedinci pak, ne želeći se javno izložiti imenom, priznaju kako druge nemaju nego prekršiti DPS i riskirati prijavom inspekciji zbog prekomjernog broja djece po skupini. – Ubacuju nam djecu maltene kroz prozor. Pritisak je ogroman. Ako roditelj ima jedno upisano dijete u naš vrtić, kako da mu odbijemo upis drugoga? - jedan je od komentara. U više slučajeva ravnateljice su pak odrješite – ne pada im na pamet upisivati više djece no što je dozvoljeno i zbog toga plaćati kazne.

Nova gradska vlast najavila je da će u ovoj godini sagraditi četiri vrtića, a u idućoj godini osam. Dosad je, potvrđuju u Gradu, počela gradnja jednog (Kašina). Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet najavio je kako će se kapaciteti proširiti zakupom prostora za 25 milijuna kuna i preuređenjem nenamjenskih gradskih prostora. Bilo je, naime, riječi o tomu da se prostori mjesnih odbora prenamjene u vrtićke objekte.

Prema pojašnjenju koje je Jutarnji dobio iz Gradskog ureda, s obzirom na činjenicu da su dogradnja postojećih i izgradnja novih dječjih vrtića dugotrajniji procesi, a kapaciteti gradskih dječjih vrtića nisu dostatni za potrebe roditelja - što je rezultat neadekvatnog i nedostatnog ulaganja u proširenje kapaciteta dječjih vrtića proteklih godina, nužno je da Grad Zagreb zakupom prostora i prenamjenom prostora u gradskom vlasništvu kratkoročno osigura potrebne vrtićke kapacitete. Za navedenu je namjenu u proračunu za ovu godinu osigurano 25 milijuna kuna.

Napominju kako je krajem travnja raspisan javni poziv za zakup prostora, kao i za potrebe proširenja kapaciteta dječjih vrtića. U tijeku je zaprimanje obvezujućih ponuda ponuditelja, kao i projektiranje prenamjene prostora u vlasništvu Grada Zagreba za potrebe dječjih vrtića, čime će se, kažu u Uredu, zadovoljiti uvjeti propisani Državnim pedagoškim standardom i drugim propisima. Kroz prenamjenu prostora u vlasništvu Grada Zagreba otvorit će se ove godine prostor za 450 djece.

''Ističemo kako je primarna intencija Grada Zagreba graditi nove, namjenske dječje vrtiće, odnosno dograđivati postojeće dječje vrtiće, tamo gdje je to moguće. Upravo zato, Grad Zagreb u naredne dvije pedagoške godine planira izgraditi barem 12 dječjih vrtića, pri čemu su, ističemo, koncem svibnja započeti radovi na izgradnji dječjeg vrtića u Kašini, a tijekom lipnja započet će radovi na izgradnji dječjeg vrtića u Odranskom Obrežu'', navode iz Gradskog ureda za obrazovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:33