TOMISLAV TOMAŠEVIĆ

‘Vjerujem da će Vlada uspješno lobirati i produljiti rok za korištenje fondova EU za obnovu od potresa‘

Zagrebački gradonačelnik objavio je i program dočeka Nove godine na Trgu bana Josipa Jelačića

Tomislav Tomašević

 Damjan Tadic/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević obratio se danas javnosti te je komentirao činjenicu kako je dosad potrošeno izuzetno malo europskih sredstava za obnovu od potresa, o čemu je jučer prvi izvjestio Jutarnji.

- Shvatio sam stav Europske komisije o obnovi da se prema sadašnjim pravilima rok ne može produljivati. Vjerujem da lobiranje i pregovori u strane Vlade mogu biti uspješni, ulogu će imati i Europski parlament, vjerujem da će se rok produljiti. Obnova javnih zgrada je u punom jeku. Sve škole i vrtići su sanirani, to su objekti gdje su bili potrebni manji radovi, a ostalo je 13 škola gdje je potrebna cjelovita obnova, ostaje 21 učenički dom, tu su potrebna konstrukcijska ojačanja i unaprjeđenje kvalitete, rekao je Tomašević pa nastavio.

- Već smo govorili o relokaciji sredstava. Alokacija iz Fonda solidarnosti, to je novac koji će doći u siječnju. Obnova privatnih zgrada ide presporo. Zato se zakon i mijenjao. Ne bi smjelo biti prepreka više, sad je to palo na Grad i državu. Ambiciozno smo i optimistično udvostručili novac. Dosad je bilo 80 milijuna, za iduću smo predvidjeli 160 milijuna. Očekujem da obnova prvih zgrada krene što prije - kazao je zagrebački gradonačelnik.

Rekao je i kako su u završnoj fazi pripreme za doček Nove godine na Trgu bana Josipa Jelačića. Nastupit će, objavio je, Zagrebačka filharmonija te popularni izvođači iz showova poput The Voice, a kulminacija će biti nastup banda Psihomodo Pop.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:54