DIVLJI VUČJAK

VLASNICI PASA U STRAHU Agresivni njemački ovčar već tjednima napada druge pse na Sljemenu

Posljednji napad dogodio se ove nedjelje. Šnauceru Tobyju agresivni je vučjak zamalo pregrizao ligamente na vratu
 Vlado Kos/Cropix

Agresivni vučjak napada pse na sljemenskoj Bikčevićevoj stazi, jednoj od najprometnijih staza na Medvednici, koja vodi od tunela i Blizneca do planinarskog doma Puntijarka.

Na problematičnog psa upozorilo nas je nekoliko čitatelja i vlasnika pasa, među kojima se o vučjaku i njegovu nezainteresiranom vlasniku već tjednima ispredaju legende.

Posljednji u nizu napada dogodio se ove nedjelje. Šnaucer Toby i njegovi vlasnici spuštali su se od Puntijarke. Vučjak im je dolazio u susret, a iza njega je šetao vlasnik, nezainteresirano promatrajući. Toby se odmah ukočio, a vučjak mu je prišao, ponjušio ga i napao.

- Zgrabio ga je za vrat i počeo tresti. Moj suprug je odmah krenuo prema vučjaku, zgrabio ga za ogrlicu i pokušao odvući, no tako je povukao i Tobyja koji je vučjaku visio iz usta. Ja sam krenula izvući svog psa, a vučjak je svoju pozornost usmjerio na mene. Da vlasnik nije viknuo na njega, imam osjećaj da bi me napao - kaže Dijana Bojčeta Markonja, Tobyjeva vlasnica.

Dodaje kako ju je šokirala reakcija vlasnika. Videći što se događa, mirno je rekao svom psu da pusti Tobyja iz usta. Ovaj je to učinio, a vlasnica je uzela svog ozlijeđenog psa u naručje. Još u šoku, upitala je vlasnika drugog psa da joj kaže svoje ime i prezime. Nije imala mobitel da pozove policiju, niti da ga snimi, ali je to htjela kasnije učiniti.

Vlasnici pasa upozoravaju da opaki njemački ovčar i njegov ćelavi vlasnik krupnije građe svaki vikend šetaju Sljemenom. FOTO: Marko Todorov/ Cropix

- Posprdno mi se nasmijao u lice i rekao da smo dobro prošli, a onda otišao. Ljudi koji su to vidjeli, rekli su nam da on i njegov pas često šetaju stazom, da je pas već prije napadao i ozljeđivao druge pse i da ih zato svi zaobilaze u širokom luku - priča Dijana Bojčeta Markonja.

Dodaje da je vučjakov vlasnik visok, proćelav i malo krupnije građe, a sa svojim je psom u danima vikenda uvijek na Bikčevićevoj stazi.

Tobyja su odmah nakon napada odvezli veterinaru koji je vlasnici rekao da je pas imao puno sreće. Da ga je vučjak ugrizao samo centimetar više, pregrizao bi mu ligamente i oštetio rame, zbog čega bi šnaucer mogao ostati paraliziran.

- Taj pas je opasnost za sve pse, njihove vlasnike, a pogotovo za malu djecu koja tom stazom prolaze. Znam da nije kriv pas, nego vlasnik koji ne reagira i ne ispravlja problematično ponašanje, no činjenica je da predstavljaju opasnost - kaže Dijana.

Više šetača potvrdilo nam je da je vučjak već radio probleme i da zbog njega sve češće traže druge rute na put do vrha Medvednice.

Psi na Sljemenu moraju biti vezani

Park prirode Medvednica ove je godine već izdao upozorenje vlasnicima da pse drže na uzici. Naime, tada je jedan pas, koji nije bio vezan, ugrizao šetača. Ozljeda nije bila teška, ali je Uprava Parka prirode sve šetače podsjetila na Pravilnik o unutarnjem redu PP-a Medvednica. Njime je dopušteno kretanje pasa parkom samo ako je ljubimac na povodcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:22