VELIKA AKCIJA

Vlasnici ukradenih automobila u Zagrebu mogu odahnuti: Razbijena zločinačka organizacija!

U suzbijanju skupine, osim zagrebačkih policajaca, sudjelovali su i Uprava krim policije Ravnateljstva te USKOK

Ilustrativna fotografija

 CROPIX

Zagrebački policajci stali su na kraj organiziranoj skupini koju je, kako se sumnja, predvodio 44-godišnjak koji je na zagrebačkom području od 5. veljače do ove srijede krala i rastavljala osobna vozila radi daljnje preprodaje njihovih dijelova. Sad vlasnici koji su ostali bez vozila mogu odahnuti, a oni čija su vozila rastavljena i odvezena na "pilanu", kako kradljivci vozila u žargonu zovu mjesta gdje ih rastavljaju, teško da će ih više vidjeti u jednom komadu.

U suzbijanju ove skupine, osim zagrebačkih policajaca, sudjelovali su i Uprava krim policije Ravnateljstva policije te USKOK. Sumnja se kako je 44-godišnjak organizirao i vodio zločinačko udruženje zbog počinjenja kaznenih djela krađe, tako da je u zajedničko djelovanje povezao tri osobe, 41-godišnjaka, 21-godišnjaka i 26 godišnjaka te druge zasad nepoznate osobe.

I dok je 44-godišnjak bio organizator, 26-godišnjak je dogovarao prodaju ukradenih dijelova s automobila, a po postignutom dogovoru s krajnjim kupcima 41-godišnjak bi pronalazio i otuđivao osobne automobile po nalogu 44-godišnjaka.

Kako bi otuđio osobne automobile, 41-godišnjak je prikladnim predmetom razbijao stakla automobila te određenim preinakama i uz pomoć prikladnih elektroničkih uređaja vozila stavljao u pogon te potom na ista stavljao nepripadajuće, prethodno otuđene registarske oznake da bi ih u konačnici odvozio na dogovorene lokacije sukladno uputi 44-godišnjaka. Nakon opisanoga, 44-godišnji i 21-godišnji osumnjičeni otuđene osobne automobile rastavljali su na dijelove, nakon čega su ih trebali prodati sukladno ranije dogovorenim narudžbama.

U daljnjoj preprodaji ukradenih dijelova spriječili su ih policajci koji su pronašli četiri otuđena osobna automobila u vrijednosti od oko 38.800 eura, dok još tri osobna automobila nisu uspjeli otuđiti.

U sklopu kriminalističkog istraživanja obavljeno je više pretraga osoba, doma i drugih prostorija te osobnih automobila prilikom čega je pronađeno više mobilnih telefona, oružja, streljiva, više komada registarskih pločica, kao i više komada elektroničkih uređaja koju su pripadali otuđenim vozilima, a policija i dalje nastavlja kriminalističko istraživanje.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni su dovedeni pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava podnesena je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 17:25