POPLAVA U PODRUMU

VODA PRODRLA U ARHIV HRVATSKOG POVIJESNOG MUZEJA Oštećena zbirka starih zastava, ugrožen kompletan fundus s više od 300.000 predmeta

 

Nakon nesretne magnolije, prve žrtve radova na uređenju Trga žrtava fašizma, stigla je i druga.

Riječ je o arhivu Hrvatskog povijesnog muzeja (HPM) smještenog u podrumu zgrade u koji je zbog radova na uređenju Trga prodrla voda, oštetivši pritom dio vrijedne muzejske zbirke starih zastava, ali ugrozivši i kompletan arhiv Muzeja, čiji fundus danas broji više od 300 tisuća predmeta.

Kako je u razgovoru za Jutarnji list potvrdila i ravnateljica HPM-a Matea Brstilo Rešetar, voda je u podrum muzeja prodrla 5. travnja, dakle u četvrtak, i to nakon što su radnici angažirani na uređenju Trga dijamantnom pilom rezali i mijenjali kamene ploče stepeništa zgrade, koristeći pritom i visokotlačni vodeni mlaz kojim su polijevali kamen. Dio te vode prodro je do podrumskog arhiva Muzeja, a u cijeloj priči posebno je tragična činjenica da je šteta mogla biti spriječena samo da je naručitelj projekta, Grad Zagreb, o radovima obavijestio korisnike prostora, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika te HPM iz kojih poručuju da o radovima nisu ništa znali.

Zagreb, 260216.
Matea Brstilo Resetar, nova ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja u Zagrebu.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matic / CROPIX
Matea Brstilo Rešetar

Dugogodišnji problem

Podrum zgrade, naime, već godinama muku muči s prodiranjem vode, što se i inače događa prilikom obilnijih kiša. Sada je ugrožena vrijedna građa koju će HPM do završetka radova teško moći negdje preseliti.

“Obavijestili smo Ministarstvo kulture i Grad Zagreb, no zaista nas čudi da nitko nije imao potrebu konzultirati se s korisnicima zgrade na kojoj su se odvijali invanzivni radovi. Prema obavijestima koje je Grad Zagreb postavio prije početka obnove Trga žrtava fašizma, navedeno je da će se radovi odvijati na javnoj i zelenoj površini pa nas sada zanima za što je točno Zavod za zaštitu spomenika, na čelu s pročelnikom Silvijem Novakom, izdao dozvolu te postoje li kakve konzervatorske smjernice s obzirom na to da se očito izvode radovi i na zgradi u vlasništvu Republike Hrvatske”, izjavila je za Jutarnji list ravnateljica Muzeja Matea Brstilo Rešetar.

Na poziv ravnateljice stigli su pročelnik Silvije Novak, pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković, ali i predstavnik izvođača radova, tvrtke Teh gradnja, koja je za posao uređenja stubišta angažirala građevinski obrt Dijamant.

Obišli poplavljeni podrum

Svi zajedno u društvu Brstilo Rešetar obišli su podrum zgrade u koji je prodrla voda i na mjestu se uvjerili u nastalu štetu.

“Ministarstvo kulture obaviješteno je o problemu te su radovi na obnovi stepeništa privremeno zaustavljeni, no nakon novog sastanka, koji je najavljen za ponedjeljak, moći ćemo reći kako će se situacija dalje razvijati. Kompletan HPM dugo ne može riješiti svoje stambeno pitanje, no mi sada moramo pronaći neko ad hoc rješenje kako zaštititi fundus Muzeja ako će se radovi nastaviti”, rekao je državni tajnik za kulturu Krešimir Partl, potvrdivši da nitko od korisnika zgrade nije bio obaviješten o invanzivnim radovima na stepeništu.

Direktor tvrtke koja je izvođač radova, Ilija Beara iz Teh gradnje, Jutarnjem je potvrdio da su za izvođenje radova angažirali kooperanta, no umanjuje štetu u arhivu Muzeja tvrdeći da su “na jednu zastavu pale tri kapljice vode”.

Iz Grada Zagreba neslužbeno poručuju kako su korisnike prostora još u listopadu prošle godine upoznali s kompletnim obuhvatom radova.

Zlatko Hasanbegović: Neka sada uhljebi iz HDLU-a isuše arhiv

Bivši ministar kulture i gradski zastupnik Zlatko Hasanbegović jučer je ustanovio kako je problem nastao pri preuređenju prostora Trga žrtava fašizma dio tipičnih obrazaca ponašanja gradonačelnika Milana Bandića, upozorivši kako je prostor Džamije, s obzirom na svoju povijest, gotovo pa uklet.

“Pozivam gradonačelnika, ministricu kulture, uhljebe iz uprave HDLU-a, aktiviste za prava magnolije i Maju Sever da počnu vaditi vodu iz poplavljenih depoa. Očigledno kao narod i kao Zagrepčani nismo dorasli i dostojni baštine koju su nam ostavili preci”, rekao je Hasanbegović. (D.K.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:38