ZAGREB OVOG JUTRA

Vodostaj Save snažno porastao, pogledajte prizore iz zraka, stručnjak objasnio kakvo je stanje

Porast vodostaja u Zagrebu je usporio jer je u petak navečer aktiviran oteretni kanal Sava-Odra radi snižavanja vodostaja rijeke Save

Nabujala Sava kod Zagreba

 Željko Grgić/Cropix/

Vodostaji rijeka u Hrvatskoj u blagom su porastu zbog vodnog vala koji još uvijek stiže iz Slovenije, a u porastu je tako i vodostaj Save koja se na nekim dijelovima izlila iz korita. Diljem zemlje na snazi su redovne mjere zaštite od poplava, osim u Drenju Brdovečkom u kojem je proglašeno izvanredno stanje.

Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda za HRT je objasnio današnje stanje.

- Na ulazu u Hrvatsku dotok Save je nekih 3000 kubika u sekundi i lagano raste. Bilo je najava da će doći 3600 kubika, ali mislim da će doći oko 3300. To su vrlo ozbiljni dotoci, možda nešto manji nego oni iz 2010. godine, rekao je stručnjak.

image
Zeljko Grgic/Cropix
image
Zeljko Grgic/Cropix

Dodao je da sve ovisi o količini padalina u Sloveniji. U Drenju Brdovečkom porast vodostaja je 5 do 10 centimetara na sat zbog čega se nada da će se rast zaustaviti kroz nekoliko sati. Porast vodostaja u Zagrebu je usporio jer je u petak navečer aktiviran oteretni kanal Sava-Odra radi snižavanja vodostaja rijeke Save.

image
Zeljko Grgic/Cropix
image
Zeljko Grgic/Cropix
image
Zeljko Grgic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:51