Za Zagrepčanku godine prijavljene samo tri žene

Aktivistica za ženska prava Neva Tolle, jedina ženska promotorica klasične glazbe u svijetu Gabrijela Krmpotić i medicinska sestra u Klinici za ženske bolesti i porode Slavica Janković kandidatkinje su za Nagradu Zagrepčanka godine koja se dodjeljuje drugu godinu zaredom. Prošle godine nagrada je posthumno dodijeljena novinarki Ani Rukavini.



Neva Tolle vodi Autonomnu žensku kuću, koja je jedno od prvih skloništa za žene u ovom dijelu Europe. - Počašćena sam što su kolege iz civilnog društva prepoznale moj dugogodišnji rad na zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji - skromna je Tolle.



Druga kandidatkinja dobitnica je nagrade Europskog udruženja klavirskih pedagoga, koja je prvi puta u 30 godina postojanja dodijeljena ženi, a njezino je ime Gabrijela Krmpotić. - Nisam ni znala za taj natječaj dok me nisu kandidirali, a poslije sam dobila podršku i kolega iz Koncertne direkcije - izjavila je Krmpotić.



Treća kandidatkinja, Slavica Janković, već 34 godine radi kao anesteziologinja u rađaonici Klinike za ženske porode, i bila je veoma iznenađena kada je saznala da je baš ona ušla u izbor među svim zaslužnim Zagrepčankama.



- Vrlo sam iznenađena i velika mi je čast što je netko prepoznao moj trud - uzbuđeno je rekla Janković. Odbor Gradske skupštine za javna priznanja raspravljat će o kandidaturama na sjednici 25. siječnja, a nagrada će se dodijeliti 8. ožujka.


Goran Penić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:01