NOVI SPORNI PRIJEDLOG

ZAGREB BI USKORO MOGAO DOBITI PARK ENVERA ČOLAKOVIĆA Gradska oporba zaprepaštena: 'Pa taj čovjek je bio kulturni ataše NDH u zločinačkoj Mađarskoj!'

 Damjan Tadić / CROPIX

Zagrebački Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova izglasao je u ponedjeljak prijedlog za imenovanjem Parka Envera Čolakovića u Martićevoj ulici. Veliko nezadovoljstvo ovom odlukom izrazio je Vilim Matula, potpredsjednik Vijeća gradske četvrti Donji grad te član platforme Zagreb je naš, koji je istaknuo kako je Čolaković bio pripadnik zločinačke Nezavisne Države Hrvatske.

- Odbor radi ogromnu simboličku štetu na svakoj svojoj sjednici. Predlaže Skupštini imenovanje Parka Envera Čolakovića, kulturnog atašea NDH u Mađarskoj 1944. godine. Postavljen od Pavelića, bio je predstavnik zločinačke, koljačke kulture u tada zločinačkoj Mađarskoj – rekao je Matula.

Predlagatelj imenovanja je Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, a svoj glas su za njega dali članovi Stranke rada i solidarnosti, HDZ-a te stranke Neovisni za Hrvatsku među kojima je bio i predsjednik Odbora Zlatko Hasanbegović. Protiv prijedloga glasala je Rada Borić iz Nove ljevice.

Iako je prijedlog prihvaćen, to ne znači da će park preko puta zagrebačkog kafića Booksa nositi ime Envera Čolakovića. Naime, prijedlog mora ići još na glasanje u Gradsku skupštinu, gdje vladajuću većinu čine upravo tri stranke koje su glasale za sami prijedlog na Odboru.

Prema biografskim podacima, Čolaković je bio bosanskohercegovački prozaik, pjesnik i prevodilac, a najpoznatiji je po svom romanu Legenda o Ali-paši za koji je 1943. godine dobio nagradu Matice hrvatske za najbolji roman. Ujedno je tijekom svog života nagrađen plaketom Društva pisaca Mađarske kao i plaketu te visoko odlikovanje Predsjednika Republike Austrije - Austrijski Križ Časti za nauku i umjetnost I. Reda. U svojim djelima je otvoreno isticao svoje antifašističko opredjeljenje, iako su njegova djela bila kasnije zabranjena u Jugoslaviji.

- Prijedlog je došao iz Društva hrvatskih književnika i već se neko vrijeme nalazi u fondu s imenima, a sada je došao prijedlog gradonačelnika. Istina je da je Čolaković bio kulturni ataše u NDH, ali samo mjesec dana i kasnije je bio prognan iz javnog života. O njegovom radu više govori činjenica da je prilikom jednog državnog praznika u Jugoslavniji njegova knjiga bila podijeljena najboljim učenicima - kazao je Zlatko Hasanbegović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:27